Ο Δήμος επιχορηγεί 50% του κόστους ελέγχων σπατάλης ενέργειας (energy check) σε 25 κατοικίες

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Ο Δήμος επιχορηγεί 50% του κόστους ελέγχων σπατάλης ενέργειας (energy check) σε 25 κατοικίες
Παρ, 06 Δεκ. 2013 11:00
Ο Δήμος Λευκωσίας στα πλαίσια της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην επικράτεια του Δήμου Λευκωσίας περισσότερο από 20% μέχρι το 2020, επιχορηγεί 25 ελέγχους σπατάλης ενέργειας σε 25 κατοικίες δημοτών του Δήμου Λευκωσίας κατά 50%.

Τα νοικοκυριά στην Κύπρο επιβαρύνονται με σημαντικές δαπάνες για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Οι σημαντικότερες δαπάνες είναι για τον ηλεκτρισμό, για το πετρέλαιο θέρμανσης ή για το υγραέριο και κυμαίνονται από 1.800-3.000 €/χρόνο, ενώ σε κάποια νοικοκυριά οι δαπάνες μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, απλά υιοθετώντας κάποιες καλές πρακτικές εξοικονόμησης και αλλάζοντας κάποιες από τις συνήθειες τους. Οι εξοικονομήσεις αυτές μπορούν να ανέλθουν σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 25% χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα ζωής τους και χωρίς να απαιτηθεί να δαπανήσουν χρήματα.

Ο «έλεγχος σπατάλης ενέργειας», γίνεται εύκολα, με τη χρήση μικρών φορητών οργάνων και δεν διαρκεί περισσότερο από μία (1) ώρα και έχει τη μορφή συζήτησης για τις συνήθειές των ιδιοκτητών, ως προς τη χρήση ενέργειας. Στο τέλος του «ελέγχου σπατάλης ενέργειας», ο ιδιοκτήτης θα γνωρίζει που γίνεται η σπατάλη ενέργειας στην κατοικία του και με την βελτίωση ορισμένων συνηθειών, που θα του προτείνει το εξειδικευμένο προσωπικό του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών, θα γνωρίζει το ποσό εξοικονόμησης ενέργειας (kWh/έτος) και χρημάτων (€/έτος) που μπορεί να επιτευχθεί υιοθετώντας μια πιο ενεργειακά αποδοτική συμπεριφορά. Επίσης, θα του προταθούν οι βέλτιστες, από οικονομικής πλευράς, επεμβάσεις οι οποίες μπορούν να επιτύχουν την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας του και κατ’ επέκταση η επίτευξη μεγαλύτερων εξοικονομήσεων. Το προσωπικό του Ενεργειακού Γραφείου θα χρησιμοποιήσει ένα υπολογιστικό πρόγραμμα για να μπορέσει να προσδιορίσει τις εξοικονομήσεις από διάφορα μέτρα και συμβουλές. Από τους «ελέγχους σπατάλης ενέργειας» που πραγματοποιήθηκαν πιλοτικά, διαπιστώθηκε ότι μπορούν να επιτευχθούν εξοικονομήσεις 8-15% χωρίς κανένα κόστος για το νοικοκυριό.

Οι Δημότες που ενδιαφέρονται θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να την αποστείλουν μέχρι την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013 η ώρα 12.00 μ.μ. Η αποστολή της αίτησης μπορεί να γίνει μέσω τηλεομοιότυπου στον αριθμό 22667736 (fax). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Δήμο Λευκωσίας στο τηλέφωνο 22797198 ή με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών στο τηλέφωνο 22667716.

Σε περίπτωση που υποβληθούν περισσότερες από 25 αιτήσεις θα γίνει κλήρωση. Σημειώνεται ότι το κόστος για τους ιδιοκτήτες ανέρχεται στα 40 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 40 ευρώ καταβάλλονται από τον Δήμο Λευκωσίας. Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις από υπαλλήλους του Δήμου Λευκωσίας ή για συγγενικά τους πρόσωπα πρώτου βαθμού.
Να αποσταλεί στο φαξ 22667736 μέχρι την Τρίτη 31/12/2013 και ώρα 12.00 μμ.