«Προγράμματα ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών από τοπικές αρχές»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / «Προγράμματα ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών από τοπικές αρχές»
Τετ, 12 Φεβ. 2014 12:30
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης παρουσίασε μαζί με τους Δημάρχους Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστα Πέτρου, Λακατάμιας Λούκα Ιατρού και τον Eπικεφαλής του Κλάδου Ταμείων Αλληλεγγύης Αλέξανδρο Κελβέρη τη δράση Β1 «Προγράμματα ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από τοπικές αρχές» σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη που έγινε στις 12 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Η δράση που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και τη Κυπριακή Δημοκρατία με ποσό ύψους €126.000 για το Ετήσιο πρόγραμμα 2012, υλοποιείται από το Δήμο Λευκωσίας ως Τελικός Δικαιούχος/επικεφαλής, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, το Δήμο Αγίου Δομετίου, το Δήμο Λακατάμιας και την εταιρεία συμβούλων NVK Advent ltd.

Η δράση αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης και επιμόρφωσης  προς Υπηκόους Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξης τους στην κυπριακή κοινωνία. Στόχος της δράσης είναι, η ενεργός συμμετοχή και δραστηριοποίηση των τοπικών αρχών και άλλων τοπικών ιδρυμάτων στη διαδικασία ενσωμάτωσης των ΥΤΧ στην κυπριακή κοινωνία προσφέροντας ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τις τοπικές κοινότητες.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στη σημασία της κοινωνικής συνοχής και στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών και υπογράμμισε ότι «η κοινωνική ένταξη αποτελεί μια αμφίδρομη διαδικασία προσαρμογής τόσο των υπηκόων τρίτων χωρών στο περιβάλλον της χώρας υποδοχής, όσο και των κατοίκων της χώρας στις νέες συνθήκες που συνεπάγονται οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες». Επίσης οι Δήμαρχοι Αγ.Δομετίου και Λακατάμιας, επεσήμαναν το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των Τοπικών Αρχών, έτσι ώστε να προωθηθεί η κοινωνική συνοχή και να ευνοείται η προσαρμογή των ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες.

Στην ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου που ανέγνωσε ο κ. Κελβέρης ο υπουργός ανέφερε ότι «στα πλαίσια του Ταμείου Ένταξης και της δημιουργίας σταθερών υποδομών όσον αφορά τη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών υπηκόων τρίτων χωρών στην κυπριακή κοινωνία, έχει επιλεγεί ο Δήμος Λευκωσίας για να υλοποιήσει την εν λόγω δράση. Στόχος της δράσης είναι η συνέχιση της ενεργούς συμμετοχής και δραστηριοποίησης των Τοπικών Αρχών και άλλων τοπικών ιδρυμάτων στη διαδικασία ενσωμάτωσης των ΥΤΧ στην κυπριακή κοινωνία, η οποία είχε ξεκινήσει στα πλαίσια του Ετήσιου Προγράμματος 2010, προσφέροντας ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τις τοπικές κοινότητες. Ακόμα, μέσα από αυτά τα προγράμματα γίνεται προσπάθεια να παρασχεθεί κοινωνική ενίσχυση και εκπαίδευση προς τους ΥΤΧ ούτως ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξής τους στην κυπριακή κοινωνία.

Θέλω να διαβεβαιώσω την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να συνεχίσει να εργάζεται συντονισμένα και μεθοδικά προς τη βελτίωση χειρισμού των μεταναστευτικών πολιτικών και να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Δήμο Λευκωσίας και τους συνεργάτες του για την προσπάθεια που καταβάλουν για την επιτυχή υλοποίηση των εν λόγω έργων καθώς και την άψογη συνεργασία με τη Μονάδα των Ταμείων Αλληλεγγύης.»

Από το Δήμο Λευκωσίας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΧΑΣΙΚΟΥ  ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ»

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
 
(Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014)
 
Κυρίες-κύριοι, καλημέρα σας,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ενώπιον σας εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών για να χαιρετίσω τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώνεται με την ευκαιρία της έναρξης της Δράσης «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές»  του Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο Δήμος Λευκωσίας και οι εταίροι του, ο Δήμος Αγίου Δομετίου, ο Δήμος Λακατάμιας, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, και η NKV Advent Consulting Ltd,  στα πλαίσια του Ετησίου Προγράμματος 2012.

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, κατά γενική ομολογία, έχει καταστεί χώρα υποδοχής μεταναστών, μετά την μεγάλη μεταναστευτική ροή που δέχθηκε, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα ο τομέας της μετανάστευσης να αποτελεί σήμερα ένα από τα πολυδιάστατα προβλήματα και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Δημοκρατία. Εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών διαφάνηκε η ανάγκη υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής προς την κατεύθυνση λήψης ολοκληρωμένων μέτρων ένταξης των ΥΠΗΚΌΩΝ Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) .

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία μιας Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου γενικού πλαισίου βάσει του οποίου θα μπορούν να διαχειρίζονται τα κράτη μέλη αποδοτικά και αποτελεσματικά όλες τις πτυχές που άπτονται των μεταναστευτικών θεμάτων.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, έχουν δημιουργηθεί τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Αλληλεγγύης, τέσσερα ταμεία, εκ των οποίων ένα είναι το Ταμείο Ένταξης ΥΤΧ. Μέσα από τον μηχανισμό που τα διέπει, η Κύπρος, ως κράτος μέλος, έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να συγχρηματοδοτεί δράσεις, ανάλογα με τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις του κάθε ταμείου, εξυπηρετώντας τόσο τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τους δικούς της.

Η Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων και Ταμείων Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει αναλάβει την ευθύνη για την επιτυχή υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων που εμπίπτουν κάτω από τα Ταμεία Αλληλεγγύης, ως η Υπεύθυνη Αρχή, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τον κοινωνικό ρόλο του Υπουργείου και προωθώντας ένα βήμα πιο πέρα τη μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου.
 
Στα πλαίσια του Ταμείου Ένταξης και της δημιουργίας σταθερών υποδομών όσον αφορά τη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών υπηκόων τρίτων χωρών στην κυπριακή κοινωνία, έχει επιλεγεί ο Δήμος Λευκωσίας για να υλοποιήσει την εν λόγω δράση. Στόχος της δράσης είναι η συνέχιση της ενεργούς συμμετοχής και δραστηριοποίησης των Τοπικών Αρχών και άλλων τοπικών ιδρυμάτων στη διαδικασία ενσωμάτωσης των ΥΤΧ στην κυπριακή κοινωνία, η οποία είχε ξεκινήσει στα πλαίσια του Ετήσιου Προγράμματος 2010, προσφέροντας ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τις τοπικές κοινότητες. Ακόμα, μέσα από αυτά τα προγράμματα γίνεται προσπάθεια να παρασχεθεί κοινωνική ενίσχυση και εκπαίδευση προς τους ΥΤΧ ούτως ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξής τους στην κυπριακή κοινωνία.

 Ο ρόλος των Τοπικών Αρχών είναι υψίστης σημασίας όσον αφορά τη διαμόρφωση των ευρύτερων κοινωνικών συμπεριφορών και απόψεων και, ως εκ τούτου, χρειάζεται η δραστηριοποίηση και συμμετοχή τους στην αξιοποίηση των ήδη προφερόμενων υπηρεσιών τους για την κοινωνική ενσωμάτωση Υπηκόων Τρίτων Χωρών και την αποδοχή τους από τον τοπικό πληθυσμό.

Θέλω να διαβεβαιώσω την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να συνεχίσει να εργάζεται συντονισμένα και μεθοδικά προς τη βελτίωση χειρισμού των μεταναστευτικών πολιτικών και να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Δήμο Λευκωσίας και τους συνεργάτες του για την προσπάθεια που καταβάλουν για την επιτυχή υλοποίηση των εν λόγω έργων καθώς και την άψογη συνεργασία με τη Μονάδα των Ταμείων Αλληλεγγύης.
 
Ευχαριστώ

Υ.Γ: ΤΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΕΓΝΩΣΕ Ο Κ. ΑΛΕΚΟΣ ΚΕΛΒΕΡΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
Δημοσιογραφική Διάσκεψη παρουσίασης της Δράσης Β1 «Προγράμματα ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από τοπικές αρχές»

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, 11πμ, Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας
 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και φέτος στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της Δράσης «Προγράμματα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από τοπικές αρχές» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2012 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών.   
 
Τα τελευταία δύο χρόνια θεωρώ ότι έχουμε πραγματικά χαράξει νέους δρόμους στην διαδικασία ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία. Οι παρεμβάσεις μας αποτελούν πλέον θεσμό και παράδειγμα καλής πρακτικής για τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.      
 
Η κοινωνική ένταξη αποτελεί μια αμφίδρομη διαδικασία, προσαρμογής των υπηκόων τρίτων χωρών στο περιβάλλον της χώρας υποδοχής και προώθησης της κατανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας στην τοπική κοινωνία. Ως εκ τούτου, ο ρόλος των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
 
Η δράση με τίτλο «Προγράμματα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από τοπικές αρχές» είναι μια στοχευμένη ενέργεια και αναπτύσσεται σε δύο κύριους άξονες:
Ο πρώτος άξονας αφορά στην συνέχιση της δικτύωσης των μεταναστευτικών συλλόγων / οργανώσεων με την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές αρχές για την συστηματικότερη εμπλοκή των ίδιων των μεταναστών και των οργανώσεων τους στην διαδικασία παροχής προγραμμάτων και υπηρεσιών προς τις ίδιες τις κοινότητες τους σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς και ΜΚΟ (μη-κυβερνητικές οργανώσεις).
 
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ένταξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  • Τα προγράμματα  φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών,
  • Τα προγράμματα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παιδιά των μεταναστών,
  • Την προσφορά επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους ενήλικες για την εκμάθηση της γλώσσας, αγγλικής ηλεκτρονικών υπολογιστών, την ιστορία, τον πολιτισμό και τους θεσμούς της Κύπρου και της Ε.Ε., εργαστήρια προσανατολισμού και καθοδήγησης για θέματα της καθημερινότητας καθώς και ψυχολογική στήριξη.
  • Τέλος, προγραμματίζονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν εργαστήρια τέχνης, χορού και ζωγραφικής, μουσικές βραδιές,  μαγειρική και λαογραφικό φεστιβάλ.
 
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κλάδο Ταμείων Αλληλεγγύης που είναι η Υπεύθυνη Αρχή για τις δράσεις του Ταμείου Ένταξης για την αγαστή συνεργασία για μια ακόμη χρονιά και ιδιαίτερα τον επικεφαλής του Κλάδου των Ταμείων Αλληλεγγύης  κ. Αλέξανδρο Κελβέρη για την παρουσία του εδώ.
 
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εταίρους μας, τους Δήμους Αγίου Δομετίου και Λακατάμιας και την εταιρεία NVK Advent Consulting Ltd, για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση των δράσεων.
 
Επιπλέον ευχαριστίες στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας κυρία Ελένη Λουκαΐδου και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας για την ουσιαστική συνεισφορά τους. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ανέλαβαν τη διαχείριση του προγράμματος εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας.
 
Σας ευχαριστώ.

Χαιρετισμός Δημάρχου κ. Λουκά Ιατρού στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη παρουσίασης της Δράσης Β1 «Προγράμματα ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από τοπικές αρχές» την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 11πμ στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας
 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση του συνάδελφου Δήμαρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για να χαιρετίσω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Λακατάμια υλοποιεί προγράμματα ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και συμμετέχει ενεργά στην ένταξή τους στη τοπική κοινωνία. Είμαστε ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε φέτος με μια κοινοπραξία που έχει πολύχρονη εμπειρία παρεμβάσεων και ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία που θα ανοίξει το δρόμο για συνέργιες σε πολλαπλά ζητήματα που μας απασχολούν από κοινού.
 
Σύμφωνα με την έκθεση καταγραφής πληθυσμών μεταναστών του 2013, οι Δήμοι Λευκωσίας, Λακατάμιας και Αγίου Δομετίου καταγράφουν 11.130 υπηκόους τρίτων χωρών, περίπου τους μισούς υπηκόους όλης της Επαρχίας Λευκωσίας. Η Λακατάμια συγκεκριμένα καταγράφει 1403 υπηκόους τρίτων χωρών. Όπως πολύ σωστά τέθηκε από τους προλαλήσαντες οι εισροές μεταναστών αποτελούν πρόκληση για τις κυβερνητικές αρχές αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Στο Δήμο μας, όπως και στους υπόλοιπους Δήμους, προωθούμε τη δικτύωση μεταναστευτικών συλλόγων και ήδη στην πρώτη συνάντηση δικτύωσης στις 31 Ιανουαρίου 2014 προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε εκπροσώπους της κοινότητας του Βιετνάμ που δεν είναι ακόμα οργανωμένοι σε συλλόγους. Οργανώνουμε επίσης προγράμματα κατάρτισης και ψυχολογικής στήριξης στο Πολυδύναμο Κέντρο Λακατάμιας καθώς και ένα πολυπολιτισμικό λαογραφικό φεστιβάλ κατά το μήνα Ιούνιο 2014.
 
Τέλος, με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν ενεργά στην κατάρτιση της πρότασης χρηματοδότησης, τους Λειτουργούς Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Πολιτιστικούς και Κοινωνικούς Λειτουργούς αλλά και τους εταίρους στο έργο. Δεν μένει άλλο παρά να ευχηθώ καλή δουλειά και καλή επιτυχία στην υλοποίηση των δράσεων.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΔΡ ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΤΧ-ΔΡΑΣΗ Β1

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
 
Αγαπητοί συνεργάτες,

Με ιδιαίτερη χαρά  χαιρετίζω  σήμερα εδώ στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας  την τελετή έναρξης του προγράμματος ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές   Αρχές της Δράσης Β1, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών.

Ιδιαίτερα χαιρετίζω την  κοινοπραξία  που αποτελείται από το  Δήμο Λευκωσίας ως  Τελικός Δικαιούχος, και τους Εταίρους, το Πολυδύναμο  Δημοτικό   Κέντρο Λευκωσίας , το  Δήμο Αγίου Δομετίου, το Δήμο   Λακατάμιας  και  την  Εταιρεία  NVK Advent Consulting Lab ltd, για την άψογη συνεργασία  και στα προηγούμενα προγράμματα που είχαν οι περισσότεροι από τους φετινούς εμπλεκόμενους φορείς.

Η  υλοποίηση του προγράμματος  είναι βασισμένη στις ανάγκες των ΥΤΧ που έρχονται στην Κύπρο για καλύτερες ευκαιρίες εργοδότησης και κατ επέκταση για βελτίωση της ποιότητας  ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους και η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τις δράσεις της δικτύωσης, κατάρτισης και προσανατολισμού και της κοινωνικής στήριξης  που αναλαμβάνει ο κάθε Φορέας.

Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία με ΥΤΧ και άλλους Ευρωπαίους μετανάστες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο σημαντικό να διαδραματίσει, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για την προσαρμογή και την κοινωνική ενσωμάτωση ανθρώπων από άλλες εθνότητες.

Την πολιτική βούληση και αποφάσεις  του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δομετίου   την μετουσιώνουν σε πράξη το προσωπικό της Πολιτιστικής και Κοινωνικής Υπηρεσίας,  που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος σε συνεργασία με τους συμβούλους/εκπαιδευτές,  συνεργάτες της Δράσης και τη στήριξη και καθοδήγηση  από την  Υπεύθυνη  Αρχή.

Ο  στόχος της δράσης που  είναι  η ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από την παροχή ειδικών προγραμμάτων, εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία μέσα και από άλλες πρακτικές, πέραν από αυτές που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σας ευχαριστώ !!

ΜΕ/ΠΚΛ