Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας
Τρι, 06 Μαϊ. 2014 11:30
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας με το GEW Cyprus Kick-Off event που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014, στο Θέατρο Παλλάς. Η σειρά εκδηλώσεων γίνεται σε στρατηγική συνεργασία με τη Cyta και είναι υπό την αιγίδα του Δήμαρχου Λευκωσίας και την ευγενική χορηγία του Δήμου Λευκωσίας.

Σκοπός της εναρκτήριας εκδήλωσης της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (GEW) Κύπρου ήταν να αποτελέσει τόπο συνάντησης θεσμικών φορέων, μελών της επιχειρηματικής κοινότητας και νέων επιχειρηματιών με στόχο να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους νέους να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους ως αυτόνομοι και καινοτόμοι επιχειρηματίες και παράλληλα να αναδείξει πρακτικές που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας.

«Ο σκοπός της εκστρατείας της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (GEW) στην Κύπρο είναι να πυροδοτήσει ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα, το οποίο να προάγει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω μιας επιχειρηματικής κοινότητας που θα δεσμεύει τη χώρα για να γιορτάσει τις ιδέες, να ενθαρρύνει τα νέα ξεκινήματα και να ενώσει όλους ως κράτος, με στόχο την προώθηση των κυπριακών ιδεών σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», δήλωσε ο Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των ID- GC.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας και της συνέργειας δημόσιων και ημιδημόσιων Αρχών, επιχειρηματικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, για τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αποτελεσματική άρση οποιωνδήποτε εμποδίων δυσχεραίνουν την προαγωγή της καινοτομίας, τη διασύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγή και την ανάπτυξη νέων κλάδων και μοντέλων επιχειρηματικότητας.
Η Καθ. Τούλα Ονουφρίου, Αντι-Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου αναφέρθηκε στη σημασία της υλοποίησης του Νέου Ενιαίου Εθνικού Πλαισίου για Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα που προτάθηκε από την Εθνική Επιτροπή με την υποστήριξη του ΠτΔ και της Κυβέρνησης καθώς και στις νέες προοπτικές στον τομέα των υδρογονανθράκων καλώντας τους νέους επιχειρηματίες να τις αξιοποιήσουν.

Στην ομιλία του, ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Διευθυντής Καινοτομίας και Ανάπτυξης Υπηρεσιών της Cyta, ανέφερε ότι “η Cyta έχει επιλέξει να είναι στρατηγικός εταίρος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι η καινοτομία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για πρωτοπόρες επιχειρήσεις με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Οι στρατηγικές συνεργασίες της Cyta με Πανεπιστήμια, με επιχειρηματικούς αγγέλους και επενδυτές, η υποστήριξη της σε νέους ανθρώπους και επιστήμονες και η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας της, δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε να μετατρέπουμε ιδέες σε νεοφυείς εταιρείες (start-ups) και θα τροφοδοτήσουμε το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας.”

O Martin Luxemburg, Συνιδρυτής του Erasmus Centre for Entrepreneurship στο Rotterdam, έθεσε την πιo κάτω ερώτηση: «Η ενθάρρυνση και τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω επιτυχημένης πολιτικής διακυβέρνησης τα τελευταία 6 χρόνια οδήγησαν την Ολλανδία να γίνει μια από τις χώρες με τον ψηλότερο δείχτη επιχειρηματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη όμως, υστερούμε στη γρήγορη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πως εξηγείται αυτό;»

Πέντε start-ups (At-your-service, We Hug a Cause, Funifi, Kleopas Pomegranates και Electric Crimson) κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση εστιάζοντας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα από την οπτική των start-ups.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας είναι η μεγαλύτερη γιορτή του κόσμου για τους δημιουργούς καινοτομίας και θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη startup επιχειρήσεων και την υλοποίηση ιδεών με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία. Διαβάστε περισσότερα για την ΠΕΕ στο http://cy.unleashingideas.org/.

Σχετικά με τους Industry Disruptors – Game Changers
Οι Industry Disruptors – Game Changers (ID – GC), αποτελούν μια πρωτοβουλία που στόχο έχει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που ενισχύει και προάγει την καινοτομική επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Μέσω στρατηγικών συνεργασιών με αναγνωρισμένους φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας του εξωτερικού, οι ID-GC προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να ωριμάσουν τις ιδέες τους μέσα από δικτύωση, διαγωνισμούς, εκπαίδευση, χρηματοδότηση, mentorship, και στρατηγικές επικοινωνίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες μιας start-up επιχείρησης.

Η στρατηγική των ID-GC εστιάζει σε τομείς της βιομηχανίας που προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μέσω της εκμετάλλευσης των μοναδικών χαρακτηριστικών και του επιχειρηματικού δυναμικού της περιοχής και συγκεκριμένα, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την ενέργεια και ιδιαίτερα τις καθαρές πηγές ενέργειας, την δημιουργική βιομηχανία και την υγεία, ενώ θεωρούμε ως οριζόντια προτεραιότητα την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες (ICT).