Ο Δήμαρχος Λευκωσίας επέδωσε τις χορηγίες στα κοινωνικά προγράμματα που επιχορηγούνται από το Δήμο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Ο Δήμαρχος Λευκωσίας επέδωσε τις χορηγίες στα κοινωνικά προγράμματα που επιχορηγούνται από το Δήμο
Παρ, 28 Νοε. 2014 13:00
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης επέδωσε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2014, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο, τις χορηγίες για το 2014 στους εκπροσώπους των κοινωνικών προγραμμάτων που επιχορηγούνται από το Δήμο.

Κατά την εκδήλωση επιδόθηκαν επιταγές συνολικού ύψους €58.000 σε 14 Οργανώσεις που λειτουργούν ισάριθμα προγράμματα μέσω των οποίων καλύπτεται ευρύ φάσμα κοινωνικών αναγκών μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα επιχορηγήθηκαν οι πιο κάτω οργανώσεις: Στέγη Ευγηρίας «Αρχάγγελος Μιχαήλ» Καϊμακλίου, Κοινοτικός Νηπιοκομικός Σταθμός Καϊμακλίου, Κοινοτική Λέσχη Καϊμακλίου για παιδιά Δημοτικής Σχολικής Ηλικίας, Πολυδύναμο Κέντρο Εξυπηρέτησης Ηλικιωμένων και Αναπήρων «Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη» Παλλουριώτισσας, Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών Παλλουριώτισσας, Σωματείο Διημερεύουσας Φροντίδας Παιδιών «Παιδομάνα», Κέντρο Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών, Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, Κίνηση Στήριξης Αλλοδαπών, ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου, Σύνδεσμος Ευημερίας Ατόμων με νοητική Αναπηρία (Φαβιέρου). Επιπλέον, για πρώτη φορά επιχορηγήθηκαν το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας, το Δίκτυο Κοινωνικών Υπηρεσιών ΛεΔρα και ο Σύνδεσμος για πρόληψη της Βίας στην Οικογένεια. 

Σε ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι φέτος δόθηκε η ευκαιρία σε όλες τις οργανώσεις – προγράμματα που δραστηριοποιούνται εντός των δημοτικών ορίων Λευκωσίας να αιτηθούν για επιχορήγηση, υποβάλλοντας καθορισμένα πιστοποιητικά – βεβαιώσεις. Παράλληλα, διενεργήθηκαν από υπηρεσιακούς και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Προνοίας επί τόπου επισκέψεις στους χώρους λειτουργίας κάποιων προγραμμάτων με σκοπό την ενημέρωση και αξιολόγηση της δράσης του κάθε προγράμματος, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναβάθμιση και την πιο στενή συνεργασία - επικοινωνία του Δήμου με τα προγράμματα και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Ανέφερε επίσης ότι, «ο Δήμος έρχεται αρωγός στα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν με επιτυχία σε κοινοτικό και εθελοντικό επίπεδο εντός των δημοτικών ορίων, αναγνωρίζοντας ακριβώς την πολύτιμη συμβολή τους στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών της πόλης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. 
Κατέληξε ότι «για το Δήμο Λευκωσίας η παροχή υπηρεσιών και προγραμμάτων στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αποτελεί αφενός προτεραιότητα και αφετέρου ανταπόκριση στα προβλήματα των δημοτών. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, μέσα από την παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν πρόκληση για συνεχή βελτίωση.

Ομιλία Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στην εκδήλωση επίδοσης χορηγιών στα κοινωνικά προγράμματα που επιχορηγούνται από το Δήμο, 28 Νοεμβρίου 2014 στις 12:00 το μεσημέρι, Δημοτικό Μεγάρο
 
Αγαπητοί Εκπρόσωποι των Οργανώσεων
Αγαπητοί Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κυρίες και Κύριοι
 
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε και φέτος στην εκδήλωση για την παράδοση των χορηγιών στα κοινωνικά προγράμματα που επιχορηγούνται από το Δήμο Λευκωσίας. Η εκδήλωση έχει καταστεί πια θεσμός στο Δήμο και επιβεβαιώνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον δημότη και επιπλέον ότι όταν υπάρχει συνεργασία με το εθελοντικό κίνημα, μόνο ευεργετικά αποτελέσματα υπάρχουν. Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και η εφαρμογή προγραμμάτων προς όφελος των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σημασία και το ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ειδικά στις μέρες μας, όπου η οικονομική στενότητα και η ανάγκη για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και στήριξη ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες ολοένα αυξάνεται.  
Παρόλο που το Κράτος επίσης επιχορηγεί οργανώσεις που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και κάποια από τα προγράμματα που θα λάβουν σήμερα επιχορήγηση από το Δήμο, επιχορηγούνται και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, εντούτοις οι ανάγκες και το κόστος παροχής των υπηρεσιών αυτών είναι τόσο μεγάλες που είναι αδύνατον για τις οργανώσεις να λειτουργήσουν από ίδιους πόρους.

Στις ιδιαίτερα δύσκολες εποχές που βιώνουμε οι εθελοντικές οργανώσεις παρέχουν πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες και ο ρόλος τους καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. 

Ο Δήμος Λευκωσίας, έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς των κοινωνικών προγραμμάτων που λειτουργούν, στηρίζει τις προσπάθειες τους στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Δυστυχώς όμως και ο Δήμος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες λόγω των περικοπών που έχουν επιβληθεί στην κρατική χορηγία προς την τοπική αυτοδιοίκηση, και η μείωση των πόρων του πέραν από τα λειτουργικά προβλήματα που δημιουργεί καθιστά την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής ακόμη πιο δύσκολη.

Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται,  ο Δήμος μας κατάφερε και φέτος να εξασφαλίσει το απαιτούμενο κονδύλι για επιχορήγηση αριθμού κοινωνικών προγραμμάτων – εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου, συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχει ως τοπική αρχή υπηρεσίες και προγράμματα στήριξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μέσα από τη λειτουργία προγραμμάτων στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.

Για μας, ως τοπική αρχή, η παροχή υπηρεσιών και η στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αποτελεί αφενός προτεραιότητά μας. Αφετέρου, η ανταπόκριση στα προβλήματα των δημοτών καθώς και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, μέσα από την παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας και η κοινωνική αλληλεγγύη, αποτελεί πρόκληση για συνεχή βελτίωση.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας, ο Δήμος έρχεται αρωγός στα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν με επιτυχία σε κοινοτικό και εθελοντικό επίπεδο εντός δημοτικών ορίων, αναγνωρίζοντας ακριβώς την πολύτιμη συμβολή σας στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών της πόλης.
Κατά τη φετινή χρονιά έχει υπάρξει διαφοροποίηση στην πολιτική επιχορήγησης των προγραμμάτων και οργανώσεων. Συγκεκριμένα, δόθηκε σε όλες οι οργανώσεις – προγράμματα που δραστηριοποιούνται εντός των δημοτικών μας ορίων η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για επιχορήγηση υποβάλλοντας συγκεκριμένα έντυπα όπως ελεγμένοι λογαριασμοί, κατάλογος δράσεων και παρεχόμενων υπηρεσιών, αριθμός ατόμων που απασχολούνται και εξυπηρετούνται σε κάθε πρόγραμμα κλπ. Ακολούθως, οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή Προνοίας του Δήμου  και επιπλέον, αντιπροσωπεία της Επιτροπής καθώς και υπηρεσιακοί του Δήμου επισκέφθηκαν επί τόπου το χώρο λειτουργίας κάποιων από τα προγράμματα, με σκοπό την ενημέρωση και αξιολόγηση της δράσης του κάθε προγράμματος, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και την πιο στενή συνεργασία - επικοινωνία του Δήμου με τα προγράμματα και τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εντός των δημοτικών ορίων.
 
Με τη διαφοροποίηση αυτή έχει επιτευχθεί η διαχείριση του κονδυλίου να γίνει πιο στοχευμένα και τα ποσά των επιχορηγήσεων να κατανεμηθούν αναλόγως των υπηρεσιών, του αριθμού ατόμων που εξυπηρετεί η κάθε οργάνωση και άλλων συναφών παραγόντων. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα σε τρία προγράμματα να επιχορηγηθούν για πρώτη φορά.   

Για το 2014, το ύψος της επιχορήγησης που λαμβάνουν οι 14 οργανώσεις ανέρχεται συνολικά σε €58,000. Αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη ότι ο Δήμος μας, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, ενισχύει ουσιαστικά την κοινωνική προσφορά στηρίζοντας τους φορείς της.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Για ακόμη μία φορά εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σ’ όλους σας για την συνεισφορά και το έργο που επιτελείτε.  Θέλω ξανά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους εσάς που με ανιδιοτέλεια, αποφασιστικότητα, συνέπεια και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αφιερώνετε το χρόνο και τις δυνάμεις σας για να στηρίξετε τον συνάνθρωπό σας.

Τέλος, σας διαβεβαιώ ότι ο Δήμος Λευκωσίας θα συνεχίσει να σας παρέχει, πάντα στα μέτρα των δυνατοτήτων του, κάθε δυνατή συμπαράσταση και στήριξη, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική πρόοδο και ανάκαμψη της χώρας μας.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης