Προωθείται η δημιουργία Κέντρου Αριστείας – RISE στη Λευκωσία μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος της

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Προωθείται η δημιουργία Κέντρου Αριστείας – RISE στη Λευκωσία μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος της
Τρι, 23 Ιουν. 2015 13:55
Προωθείται η δημιουργία Κέντρου Αριστείας – RISE στη Λευκωσία μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος της Ε.Ε. Horizon 2020

Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση της κοινοπραξίας, της οποίας συντονιστής είναι ο Δήμος Λευκωσίας, για την υλοποίηση της Δράσης Research centre on Interactive Media, Smart systems and Emerging technologies, με την επωνυμία RISE. Η πρώτη ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας και του λεπτομερούς σχεδιασμού για τη δημιουργία του RISE, με χρηματοδότηση 500,000 ευρώ περίπου, από την 1η Φάση της Δράσης TEAMING του προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι λεπτομέρειες της Δράσης δόθηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015 από το Δήμαρχο Λευκωσίας, τους πρυτάνεις των κρατικών πανεπιστημίων Κύπρου (του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου), τους εκπροσώπους του Max Planck Institute της Γερμανίας και του University College London του Ηνωμένου Βασιλείου, που συμμετέχουν ως εταίροι στην Κοινοπραξία.

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μεταξύ άλλων, ανάφερε ότι, «οι σχεδιασμοί μας προνοούν τη φιλοξενία του RISE στην καρδιά της Λευκωσίας, καθώς αυτό εντάσσεται στη στρατηγική της πρωτεύουσας για την ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας και δημιουργικότητας με πυρήνα την κεντρική περιοχή της πόλης. Ο πυρήνας αυτός θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς οικονομίας γνώσης και στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας ως περιφερειακού κόμβου δημιουργικότητας, τεχνολογικής προόδου και επιχειρηματικής καινοτομίας, με οφέλη που θα επεκταθούν σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου του RISE στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας  στην καρδιά της υπό σχεδιασμό «Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων» θα έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Θα προσφέρει μια γερή διεπιστημονική βάση  για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, θα κινητοποιήσει σημαντικά δίκτυα γνώσης και κοινωνικού κεφαλαίου και θα προσφέρει στήριξη και συνεργασίες σε νεοφυείς επιχειρήσεις και εδραιωμένες επιχειρήσεις καινοτομίας. Οι εγκαταστάσεις θα φιλοξενούν, εκτός από τα εργαστήρια και χώρους επίδειξης εφαρμογών, νεοσύστατες επιχειρήσεις, αντανακλώντας τον ανοικτό προς την κοινωνία χαρακτήρα του RISE και τη σύνδεση του με το πιο δημιουργικό κομμάτι της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Ο χώρος που έχει επιλεγεί για την ίδρυση του Κέντρου συνορεύει με την νεκρή ζώνη που διαιρεί την πόλη μας και το ιστορικό της κέντρο. Υπάρχουν, ωστόσο  σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη από αυτή την επιλεγμένη τοποθεσία.»

Τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, όσο και η  Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, κα Ελπίδα Κεραυνού – Παπαηλιού καθώς και ο καθ. Κώστας Χρίστου του Ανοικτού Πανεπιστημίου αναφέρθηκαν στη σημασία και τα οφέλη για τη δημιουργία του κέντρου, όπως:
• Η παραγωγή άριστης έρευνας διεθνούς επιπέδου για βελτίωση του ερευνητικού προφίλ της χώρας.
• Η συνεργασία με επιστήμονες και τοπικές επιχειρήσεις καινοτομίας για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, ευθυγραμμισμένων με την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της χώρας.
• Η υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας με τη μεταφορά γνώσεων, κατάρτισης και τεχνολογικών λύσεων για την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης,
• Η δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ επιστημόνων, επιχειρηματιών, καθώς και τοπικών αρχών προς καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και δημιουργικότητας
• Η προώθηση και προαγωγή του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού, με σημεία αναφοράς τη νόηση, τη νευροεπιστήμη, την αντίληψη και την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή.
• Η ανάπτυξη εφαρμογών στους τομείς της ενέργειας, υγείας και τουρισμού, στη βάση της στρατηγικής της Κύπρου για έξυπνη εξειδίκευση, και αντλώντας από επιστήμες που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης και της επικοινωνίας.
• Η διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία, παρέχοντας εντός του κέντρου χώρους και στήριξη για start-ups, για την ανάπτυξη προϊόντων/εφαρμογών, και για επιδείξεις ερευνητικών αποτελεσμάτων και παραγόμενων προϊόντων/εφαρμογών.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου τόνισε ότι «η Ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ο Σχεδιασμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι  Έξυπνες Επικοινωνίες, σε στενή συνέργεια, παρέχουν μια μοναδική διεπιστημονική προοπτική έρευνας με έμφαση στη φιλοσοφία: "Εμπνευσμένο από τον Άνθρωπο, Σχεδιασμένο για τον Άνθρωπο". Οι τεχνολογίες αυτές παρέχουν ένα ευέλικτο μέσο για την επικοινωνία, τη διαχείριση των πληροφοριών, την εκπαίδευση και τη ψυχαγωγία, με εφαρμογές σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής και της επιστήμης.»

Ενώ έγινε ειδική αναφορά από την Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ στη σημαντική της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων Πανεπιστημίων λόγω του μεγάλου αντίκτυπου στην κοινωνία και των προοπτικών που θα είχε η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου αριστείας στα διαδραστικά μέσα, τα ευφυή συστήματα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όσο και η προηγούμενη καλή συνεργασία των συγκεκριμένων ερευνητικών ομάδων.

Από την πλευρά του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο καθ. Κώστας Χρίστου σημείωσε στη δική του παρέμβαση ότι «η δημιουργία του RISE, ενός δυναμικού, διεπιστημονικού κέντρου αριστείας, θα τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στο πεδίο των διαδραστικών μέσων, των έξυπνων συστημάτων και των αναδυόμενων τεχνολογιών. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θα μπορούσε παρά να σταθεί αρωγός και υποστηρικτής σ’ αυτήν την προσπάθεια. Εξάλλου, στο ΑΠΚΥ, η επιχειρηματικότητα, σε συνέργεια με τα γνωστικά αντικείμενα και τους επιστημονικούς τομείς που προάγει, διαμορφώνεται σε έναν από τους σημαντικούς άξονες της μόρφωσης και δια βίου εκπαίδευσης που παρέχουμε στους φοιτητές μας.» 

Οι εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης της Κοινοπραξίας πραγματοποιούνται στη Λευκωσία, στην Πινακοθήκη Λεβέντη, τις 22 και 23 Ιουνίου 2015 στην παρουσία εκπροσώπων φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα της κοινότητας των καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και φορέων πολιτισμού και δημιουργικότητας.

Η πρόταση για τη δημιουργία του RISE εξασφάλισε πολύ υψηλή βαθμολογία και κατετάγη 7η μεταξύ των 169 προτάσεων που αιτήθηκαν χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο της αρχικής φάσης της Δράσης TEAMING. Δίνεται τώρα η δυνατότητα για περαιτέρω διεκδίκησης επιχορήγησης για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου βάσει του σχεδιασμού που θα εκπονηθεί στο επόμενο στάδιο, ύψους  15-20 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη δεύτερη φάση αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά.

Ομιλία Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη- Εισαγωγική Παρουσίαση για το RISE, στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνάντησης του έργου, 22 Ιουνίου 2015

Κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου
(κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης)

Κυρία Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
(κα Ελπίδα Κεραυνού – Παπαηλιού)

Κύριε Πρόεδρε της Διοικούσας Επιτροπής
του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
(κ. Κωνσταντίνος Χρίστου),

Γενική Διευθύντρια του MMCI - Cluster of Excellence on Multimodal Computing and Interaction, του Πανεπιστημίου του Saarland
(Εκπρόσωπος του Max Planck Institute, Dr. Kristina Scherbaum)

Επικεφαλής του Virtual Environments and Computer Graphics Group, του Τμήματος Πληροφορικής του University College London, 
(Prof. Anthony Steed)

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης,

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στην πρωτεύουσα, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, για αυτή την πρώτη ενημέρωση σχετικά με το έργο Research centre on Interactive Media, Smart systems and Emerging technologies, με την επωνυμία RISE, μαζί με όλους τους φορείς της Κοινοπραξίας που ανέλαβε να προτείνει και να σχεδιάσει τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου.

Συγκεκριμένα, στην Κοινοπραξία, της οποίας συντονιστής είναι ο Δήμος Λευκωσίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς εγνωσμένου διεθνούς κύρους, όπως το Max Planck Institute της Γερμανίας και το University College London του Ηνωμένου Βασιλείου, και τα τρία κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου (το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Τους ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία σε αυτό το σημαντικό και πρωτοποριακό έργο για την πρωτεύουσα και για την Κύπρο ολόκληρη.

Η σημερινή ενημέρωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έναρξης της προετοιμασίας και λεπτομερούς σχεδιασμού για τη δημιουργία του RISE, με χρηματοδότηση από την 1η Φάση της Δράσης TEAMING του προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως Κοινοπραξία είμαστε ευτυχείς που η πρόταση μας για τη δημιουργία του RISE εξασφάλισε πολύ υψηλή βαθμολογία και κατετάγη 7η μεταξύ των 169 προτάσεων που αιτήθηκαν χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο της αρχικής φάσης της Δράσης TEAMING. Η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί σε αυτό το στάδιο είναι ύψους 500.000 ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα περαιτέρω διεκδίκησης επιχορήγησης για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου βάσει του σχεδιασμού που θα εκπονηθεί σε αυτό το στάδιο, ύψους  15-20 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη δεύτερη φάση αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά.

Η παρουσία τόσων εκλεκτών εκπροσώπων φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα της κοινότητας των καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και φορέων πολιτισμού και δημιουργικότητας μας τιμά ιδιαίτερα. Είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει στον τόπο μας για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και της ενσωμάτωσης τους στο σύγχρονο επιχειρείν, που θα μπορεί με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον. 

Συνενώνοντας τις δυνάμεις των κρατικών πανεπιστημίων της Κύπρου και του Δήμου της πρωτεύουσας της Κύπρου σε μια κοινή προσπάθεια, το RISE αποφεύγει τον κατακερματισμό ανθρώπινων και άλλων πόρων, του οποίου γινόμαστε συχνά μάρτυρες στην Κύπρο,  δημιουργεί συνέργειες και ενισχύει την προοπτική βιωσιμότητας του προτεινόμενου Κέντρου.  

Η εμπειρία και γνώση των διακεκριμένων εταίρων μας από το εξωτερικό, εκτείνεται από την παραγωγή πρωτοποριακής έρευνας στην επιστήμη της πληροφορικής μέχρι τη  συνεργασία της πανεπιστημιακής ερευνητικής κοινότητας με τη βιομηχανία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας. Ως Κύπρος και ως Κοινοπραξία έχουμε πολλά να αντλήσουμε από τη διεθνούς κλάσης εμπειρία τους στην ανάπτυξη επιτυχών διεπιστημονικών συστημάτων έρευνας και καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της καινοτομίας. 

Με τη συμβολή τους και με το αξιόλογο δυναμικό της εταίρων από την Κύπρο, το RISE, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ένα δυναμικό Κέντρο Αριστείας στην έρευνα και την καινοτομία, με ευρύτερη περιφερειακή και διεθνή εμβέλεια, στο πεδίο των διαδραστικών μέσων, των έξυπνων συστημάτων και των αναδυόμενων τεχνολογιών. 

Το κοινό μας όραμα, είναι όπως, ξεκινώντας από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρωτεύουσας, οι στόχοι, η δράση και τα οφέλη του RISE καλύψουν τομείς ενδιαφέροντος ολόκληρης της Κύπρου. Αυτό το όραμα προσδοκούμε να αγκαλιαστεί από όλους τους φορείς που έχουν ρόλο στην πραγματοποίηση του.

Με ολιστική αντίληψη και σύγχρονες προσεγγίσεις, το κέντρο έρευνας και καινοτομίας RISE θα συμβάλλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της επιχειρηματικής, της ακαδημαϊκής / ερευνητικής κοινότητας και του σχεδιασμού της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και στη βιώσιμη ανανέωση, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της οικονομικής βάσης του τόπου. Θα ενθαρρύνει τις νέες τεχνολογίες και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά σε σχέση με την κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων καθώς και με εδραιωμένες καινοτόμες επιχειρήσεις.

Οι σχεδιασμοί μας προνοούν για τη φιλοξενία του RISE στην καρδιά της Λευκωσίας, καθώς εντάσσεται στη στρατηγική της πρωτεύουσας για την ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας και δημιουργικότητας με πυρήνα την κεντρική περιοχή της πόλης. Ο πυρήνας αυτός θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς οικονομίας γνώσης και στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας ως περιφερειακού κόμβου δημιουργικότητας, τεχνολογικής προόδου και επιχειρηματικής καινοτομίας, με οφέλη που θα επεκταθούν σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου του RISE στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας  στην καρδιά της υπό σχεδιασμό «Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων» θα έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Θα προσφέρει μια γερή διεπιστημονική βάση  για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, θα κινητοποιήσει σημαντικά δίκτυα γνώσης και κοινωνικού κεφαλαίου και θα προσφέρει στήριξη και συνεργασίες σε νεοφυείς επιχειρήσεις και εδραιωμένες επιχειρήσεις καινοτομίας. Οι εγκαταστάσεις θα φιλοξενούν, εκτός από τα εργαστήρια και χώρους επίδειξης εφαρμογών, νεοσύστατες επιχειρήσεις, αντανακλώντας τον ανοικτό προς την κοινωνία χαρακτήρα του RISE και τη σύνδεση του με το πιο δημιουργικό κομμάτι της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο χώρος που έχει επιλεγεί για την ίδρυση του Κέντρου συνορεύει με την νεκρή ζώνη που διαιρεί την πόλη μας και το ιστορικό της κέντρο. Υπάρχουν, ωστόσο  πλεονεκτήματα και οφέλη από αυτή την επιλεγμένη τοποθεσία

Πρώτο, η περιοχή ήδη αναπτύσσεται σε πυρήνα νέων δημιουργικών επιχειρήσεων και χώρο όπου η ενεργητική κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων προτιμά να επικεντρώσει τη δραστηριότητα της. 

Δεύτερον, φαίνεται ότι μια παρόμοια προσέγγιση υιοθετείται στα κατεχόμενα, κυρίως ως αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης δικοινοτικής συνεργασίας των δύο κοινοτήτων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου στο πλαίσιο του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας. Η ενδεχόμενη δημιουργία συνδέσεων των δύο περιοχών, εκατέρωθεν της νεκρής ζώνης, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα
δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες για αλληλεπίδραση και ανάπτυξη πρωτοβουλιών συνεργασίας μεταξύ δημιουργικών φορέων από τις δυο κοινότητες. 

Τρίτο, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για την επαναχρησιμοποίηση αξιόλογων εγκαταλειμμένων υποδομών με μεγάλες δυνατότητες.  Η ανάκτηση τους με νέες λειτουργίες θα έχει μεγάλη πρόσθετη αξία μέσω της  αναζωογόνησης που θα επιφέρει.

Στο πλαίσιο της αποστολής του και της ολιστικής προσέγγισης που θα υιοθετήσει, το προτεινόμενο Κέντρο θα συνεργαστεί με πλειάδα επιστημονικών, επαγγελματικών, επιχειρηματικών, επενδυτικών και δημόσιων φορέων.

Γι’ αυτό, η ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου Επιχειρηματικού Σχεδίου που θα διασφαλίζει την επιστημονική και οικονομική βιωσιμότητα, την ικανότητα μεταφοράς τεχνολογίας και τον απαραίτητο δυναμισμό για καινοτομία, πρέπει να εμβολιαστεί με τα αποτελέσματα μιας αποτελεσματικής διαδικασίας διαβούλευσης με ενδιαφερόμενους φορείς. Επιδίωξη μας, λοιπόν, είναι ανάπτυξη ενός κοινού οράματος για το Κέντρο που θα ασπάζονται οι ευρύτερες κοινότητες ενδιαφερομένων φορέων.

Σας καλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτή τη διαδικασία και να στηρίξετε την κοινή προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Χαιρετισμός Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ,  Δευτέρα 22.06.2015, ώρα 17:00, Λεβέντειος Πινακοθήκη
Κοινοπραξία Δράσης RISE

• Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
• Εκπρόσωποι των ΜΜΕ
• Κυρίες και κύριοι,


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιείται εδώ στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, για την έναρξη υλοποίησης της Δράσης “Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies”(RISE).

Μία ιδιαίτερα σημαντική Δράση, για την οποία ο Δήμος Λευκωσίας και τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, ενώνουν τις δυνάμεις τους με δύο υψηλού κύρους έμπειρους εξωτερικούς εταίρους, το University College London και το Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας, για τη δημιουργία του «Κέντρου Έρευνας σε Διαδραστικά Μέσα, Εξυπνα Συστήματα και Αναδυόμενες Τεχνολογίες».

Το RISE θα ενταχθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Λευκωσίας για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στην καρδιά της πόλης, προκειμένου να αναδειχθεί η πρωτεύουσα σε περιφερειακό κόμβο επιχειρηματικής καινοτομίας.

Θα συμπληρώσει τις προγραμματισμένες δραστηριότητες του οικοσυστήματος, παρέχοντας μια στερεή επιστημονική βάση, η οποία θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και επιχειρήσεων, ικανοποιώντας συγχρόνως και ένα από τους κύριους στόχους που θέτει ένα πανεπιστήμιο για την προώθηση και εφαρμογή της έρευνας που διεξάγει.

Το Κέντρο στοχεύει κυρίως:
(1) Στην παραγωγή άριστης έρευνας διεθνούς επιπέδου για βελτίωση του ερευνητικού προφίλ της χώρας.
(2) Στη συνεργασία με επιστήμονες και τοπικές επιχειρήσεις καινοτομίας για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, ευθυγραμμισμένων με την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της χώρας.
(3) Στην υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας με τη μεταφορά γνώσεων, κατάρτισης και τεχνολογικών λύσεων για την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, και
(4) Στη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ επιστημόνων, επιχειρηματιών, καθώς και τοπικών αρχών προς καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και δημιουργικότητας.

Η έρευνα που θα διεξάγεται στο Κέντρο ενσωματώνει τις Οπτικές Επιστήμες, την Ανθρωποκεντρική προσέγγιση και Σχεδιασμό, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις  Έξυπνες Επικοινωνίες, σε στενή συνέργεια, παρέχοντας μια μοναδική διεπιστημονική προοπτική έρευνας με έμφαση στη φιλοσοφία: "Εμπνευσμένο από τον Άνθρωπο, Σχεδιασμένο για τον Άνθρωπο". Οι τεχνολογίες αυτές παρέχουν ένα ευέλικτο μέσο για την επικοινωνία, τη διαχείριση των πληροφοριών, την εκπαίδευση και τη ψυχαγωγία, με εφαρμογές σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής και της επιστήμης.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες στο RISE θα κατευθυνθούν προς διερεύνηση επίκαιρων θεμάτων σε τομείς προτεραιότητας, όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί από την έκθεση για την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κύπρου.

Το RISE θα επιταχύνει την μετατόπιση των τεχνολογιών έξω από τα όρια του ερευνητικού εργαστηρίου και προς τον πραγματικό κόσμο, όπου θα χρησιμοποιείται από χρήστες, με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους και κάτω από πραγματικές συνθήκες. Θα φέρει μαζί ερευνητές με διαφορετική και συμπληρωματική τεχνογνωσία, δημιουργώντας συνεργίες και τη δυναμική να αντιμετωπιστούν προβλήματα που υπερβαίνουν τις δυνατότητες κάθε επιμέρους συμμετέχοντα.

Συμπερασματικά, το προτεινόμενο Κέντρο πληροί τόσο τους στρατηγικούς στόχους της Ευρώπης σύμφωνα με το πρόγραμμα TEAMING για συνεργασία και ανάπτυξη, όσο και τους στόχους της Κύπρου για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε παραγωγικούς τομείς όπως είναι η εκμετάλλευση της έρευνας και της τεχνολογίας.

Επιπλέον, να αναφέρω πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για το έργο αυτό τα τρία δημόσια πανεπιστήμια συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά και με τοπική την αρχή. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους διάφορους κρατικούς φορείς, τους τοπικούς οργανισμούς και τα Υπουργεία  που στήριξαν με δηλώσεις ενδιαφέροντος την πρόταση δημιουργίας του RISE στην Κύπρο.

Κλείνοντας, να πω ότι αισιοδοξώ πως η μοιρασμένη μας Πρωτεύουσα τους επόμενους μήνες θα βρει το δρόμο προς ενοποίηση. Είναι άλλωστε το κεντρικό σημείο της πατρίδας μας. Η εντός των τειχών Πόλη θα ξαναβρεί τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Θα είναι ένα σημείο συνάντησης, συνύπαρξης και συνεργασίας. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσβλέπει στο να το καταστήσει επιστημονικό εργαστήριο όλων των νέων ανθρώπων του τόπου μας. Αυτή είναι η προοπτική, αυτός είναι ο στόχος μας και το RISE θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.       

Αναγνωρίζοντας την αξία της συγκεκριμένης δράσης το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγχαίρει όλους τους εταίρους της Κοινοπραξίας για τη μεταξύ τους συνεργασία και εύχεται καλή επιτυχία στις δράσεις του Κέντρου.

Σας ευχαριστώ.

Χαιρετισμός Πρυτάνεως ΤΕΠΑΚ
Καθηγήτριας Ε. Κεραυνού-Παπαηλιού

RISE: Research center on Interactive media, Smart systems and Emerging technologies

Δημοσιογραφική Διάσκεψη

Venue: A. G. Leventis Gallery, Constantine Leventis Auditorium
5, Anastasiou G. Leventi Street, Nicosia

Λευκωσία, Ιούνιος 22, 2015, 5:30μμ


Κύριε Δήμαρχε,
Φίλοι Πρυτάνεις,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που χαιρετίζω τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος RISE-TEAMING-H2020.

Η ετοιμασία της πρότασης άρχισε με κοινό όραμα συναδέλφων των δημοσίων Πανεπιστημίων της χώρας. Από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχουν συναδέλφοι του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.  Η σημαντική αυτή συνεργασία μεταξύ των δημόσιων Πανεπιστημίων προέκυψε, τόσο λόγω του μεγάλου αντίκτυπου στην κοινωνία και των προοπτικών που θα είχε η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου αριστείας στα διαδραστικά μέσα, τα ευφυή συστήματα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όσο και η προηγούμενη καλή συνεργασία των συγκεκριμένων ερευνητικών ομάδων. Όπως προτεινόταν στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων, το ρόλο Συντονιστή Έργου έχει τοπική αρχή, ο Δήμος Λευκωσίας. Ευχαριστώ θερμά το Δήμαρχο Λευκωσίας για τη δική του ενθουσιώδη υποδοχή της πρότασης. Η συμμετοχή του Δήμου Λευκωσίας, της τοπικής αρχής της πρωτεύουσας, έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό.

Καθοριστικής σημασίας είναι και η συμμετοχή δύο κορυφαίων, διεθνώς αναγνωρισμένων, ιδρυμάτων της Ευρώπης, του Max Plank Institute for Informatics της Γερμανίας και του University College London του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη συγκεκριμένη πρόσκληση, με καταληκτική ημερομηνία το Σεπτέμβριο του 2014, υποβλήθηκαν συνολικά 169 προτάσεις από όλες τις επιλέξιμες χώρες. Η πρόταση για τη δημιουργία του κέντρου αριστείας RISE κατατάγηκε 7η. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία και ως εκ τούτου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες. 

Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος RISE, διάρκειας ενός έτους, από την 1η Ιουνίου 2015 μέχρι την 31η Μαΐου 2016, με το ποσό του 0.5 εκ Ευρώ περίπου, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τα Κυπριακά δεδομένα. Και τούτο επειδή το τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα αφορά κατά κύριο λόγο την προετοιμασία και υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη του προτεινόμενου ερευνητικού κέντρου αριστείας. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα υποβληθεί τον Ιούνιο του 2016 ως η πρόταση για τη δεύτερη φάση αξιολόγησης, η επιτυχής έκβαση της οποίας θα οδηγήσει σε μια χρηματοδότηση από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της τάξεως των 15 έως 20 εκ Ευρώ, και με ισόποση συγχρηματοδότηση από άλλους φορείς, έτσι ώστε το ερευνητικό κέντρο να δημιουργηθεί στα επόμενα 5 με 7 χρόνια.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει επομένως να στηρίξουμε έμπρακτα το ερευνητικό πρόγραμμα προσβλέποντας σε μια νέα μεγάλη επιτυχία κατά τη δεύτερη φάση αξιολόγησης, μεγιστοποιώντας έτσι το επιστημονικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό όφελος, που σαφώς προκύπτει έχοντας υπόψη τους σκοπούς του προτεινόμενου κέντρου αριστείας, οι οποίοι είναι:

• Η διεξαγωγή διεπιστημονικής έρευνας στις οπτικές επιστήμες, όπως γραφικά υπολογιστών, μηχανική όραση, και εικονική πραγματικότητα.
• Η προώθηση και προαγωγή του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού, με σημεία αναφοράς τη νόηση, τη νευροεπιστήμη, την αντίληψη και την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή.
• Η ανάπτυξη εφαρμογών στους τομείς της ενέργειας, υγείας και τουρισμού, στη βάση της στρατηγικής της Κύπρου για έξυπνη εξειδίκευση, και αντλώντας από επιστήμες που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης και της επικοινωνίας.
• Η διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία, παρέχοντας εντός του κέντρου χώρους και στήριξη για start-ups, για την ανάπτυξη προϊόντων/εφαρμογών, και για επιδείξεις ερευνητικών αποτελεσμάτων και παραγόμενων προϊόντων/εφαρμογών.

Πέραν των όσων έχω ήδη αναφέρει, προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για το πρόγραμμα RISE για τους εξής δύο λόγους: Πρώτον επειδή αποτελεί συνεργασία ανάμεσα στα τρία δημόσια πανεπιστήμια σε τομείς της πληροφορικής, και δεύτερον επειδή εμπλέκει τα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία διέγραψα τη δική μου ακαδημαϊκή πορεία, το University College London, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ.

Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό μου θα ήθελα να συγχαρώ ονομαστικά τους συναδέλφους από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, αρχίζοντας από τη Δέσποινα Μιχαήλ, υπεύθυνη του Microsoft Computer Games and Emerging Technologies Research Lab, Υπεύθυνη της συμμετοχής του ΤΕΠΑΚ στο πρόγραμμα, και προχωρώντας στον Αντρέα Λανίτη, υπεύθυνο του Visual Media Computing Research Lab, και τους Παναγιώτη Ζαφείρη και Άντρη Ιωάννου, υπεύθυνους του Cyprus Interaction Research Lab.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο πρόγραμμα.

Σας ευχαριστώ.

Παρέμβαση Καθηγ. Κώστα Χρίστου
Δημοσιογραφική διάσκεψη για το RISE


Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητοί συνεργάτες,
Αγαπητές και αγαπητοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης,

Στην εποχή μιας γενικευμένης κρίσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το “business as usual”, να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, να λειτουργούμε όπως παλιά. Στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο, τα πανεπιστήμια και οι λοιποί κοινωνικοί φορείς καλούνται να επενδύσουν στην έρευνα, την καινοτομία και τη διασύνδεσή τους, με στόχο την προώθηση νέων ιδεών, την υλοποίηση καινοτόμων δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια της χώρας. 

Οι οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, καλούνται να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους συνέργειας και νέα επιχειρησιακά μοντέλα. Μπροστά σ’ αυτές τις προκλήσεις, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κρίνεται πλέον επιτακτική. Θέλουμε, χρειαζόμαστε νέες επιχειρηματικές ιδέες, καινοτόμα έργα και ερευνητικά προγράμματα που θα δοκιμάζονται σε ένα ανοιχτό, διεθνές, ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για να πετύχουμε τους στόχους μας, χρειάζεται η συμβολή όλων.

Με τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, σηματοδοτείται η έναρξη της δημιουργίας του RISE. Ενός δυναμικού, διεπιστημονικού Κέντρου Αριστείας, που ευελπιστούμε ότι θα τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, στο πεδίο των διαδραστικών μέσων, των έξυπνων συστημάτων και των αναδυόμενων τεχνολογιών. Η λειτουργία του, είναι μια τεράστια πρόκληση. Τόσο για τα τρία κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου, που ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται με τον Δήμο Λευκωσίας και άλλους έμπειρους και διεθνούς κύρους εταίρους σε ένα μεγαλεπήβολο έργο, όσο και για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θα μπορούσε παρά να σταθεί αρωγός και υποστηρικτής σ’ αυτήν την προσπάθεια. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Λευκωσίας για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στην πόλη, μας αφορά άμεσα. Εξάλλου, στο ΑΠΚΥ, η επιχειρηματικότητα, σε συνέργεια με τα γνωστικά αντικείμενα και τους επιστημονικούς τομείς που προάγει, διαμορφώνεται σε έναν από τους σημαντικούς άξονες της μόρφωσης και δια βίου εκπαίδευσης που παρέχουμε στους φοιτητές μας. 

Το ΑΠΚΥ ολοκληρώνει φέτος 13 χρόνια ζωντανής παρουσίας στο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα ποικιλόμορφο έργο κοινωνικής προσφοράς. Με κοινότητα 5500 περίπου φοιτητών και γύρω στους 2500 απόφοιτους, το ΑΠΚΥ καθίσταται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Κύπρου και το πρώτο σε αριθμό
μεταπτυχιακών φοιτητών. Είναι ένα σύγχρονο και καινοτόμο πανεπιστήμιο που ανέλαβε, από τη φετινή χρονιά, την ευθύνη του επιτελικού ρόλου συντονιστή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Κύπρο.

Στη λειτουργία του RISE, το ΑΠΚΥ συντάσσεται με το Εργαστήριο Υπολογιστής Νόησης, με επικεφαλής ερευνητή τον Δρ. Λοϊζο Μιχαήλ. Πρόκειται για ένα ερευνητικό εργαστήριο, που δημιουργήθηκε για να κατανοήσει νοητικές διεργασίες, που συνήθως σχετίζονται με την ατομική ή τη συλλογική νοημοσύνη, όπως είναι η μάθηση, ο συλλογισμός, η αίσθηση, η επικοινωνία και η συνεργασία. Απώτερος στόχος είναι η μελέτη της χρηστικής εφαρμογής αυτών των διεργασιών από τους ανθρώπους και άλλους οργανισμούς στην καθημερινή τους ζωή και λειτουργία.

Τα κρατικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και ο Δήμος Λευκωσίας κέρδισαν μια ευκαιρία να αυξήσουν κατακόρυφα την εμπλοκή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μέσω της έρευνας. Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά να προσφέρουν στην κοινωνία την τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη τους. Ευελπιστούμε ότι, μέσα από τη λειτουργία του RISE, θα προχωρήσουν σημαντικές καινοτόμες δραστηριότητες, στην προσπάθεια δημιουργίας συμπράξεων μεταξύ του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου.

Καταληκτικά, να συγχαρούμε την ομάδα που ετοίμασε και υπέβαλε την πρόταση για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας, που επιλέγηκε μεταξύ 169 προτάσεων που διεκδίκησαν Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ευελπιστούμε ότι η αναγνωρισιμότητα που προσφέρει το RISE θα αποτελέσει και θετικό παράγοντα στην προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας.

Σας ευχαριστώ.