«Επιτακτική ανάγκη να ξανασκεφτούμε το τι εστί Ευρώπη» το κυρίαρχο μήνυμα του Συνεδρίου CEMR 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / «Επιτακτική ανάγκη να ξανασκεφτούμε το τι εστί Ευρώπη» το κυρίαρχο μήνυμα του Συνεδρίου CEMR 2016
Δευ, 25 Απρ. 2016 12:25
«Θα πρέπει να κτίσουμε πάνω στην μεταξύ μας αλληλεγγύη» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαΐδου

Με κυρίαρχο σύνθημα την ανάγκη επανεξέτασης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έκλεισε η ολομέλεια του συνεδρίου CEMR 2016 που πραγματοποιήθηκε από τις 20 μέχρι τις 22 Απριλίου στη Λευκωσία, με τους συμμετέχοντες στην τελική συζήτηση να διαμηνύουν ότι μια νέα πρακτική εφαρμογή της τοπικής και ευρωπαϊκής πολιτικής θα αναζωογονήσει μια επιθυμία για την Ευρώπη η οποία «έχει στερέψει».

Στην τελική της τοποθέτηση, η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας κα Ελένη Λουκαΐδου ευχαρίστησε τους συνέδρους για τη συμμετοχή τους, καλώντας τους να προστατεύσουν «τον τρόπο ζωής μας, που βρίσκεται υπό απειλή, να σταθούν μαζί, να κτίσουν επάνω στην αλληλεγγύη τους, και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες λύσεις για το μέλλον».

Από την πλευρά τους, ο Δήμαρχος του Fontainebleau και συντονιστής του Δημοσίου Διαλόγου για την Ευρώπη του 2030 κ. Frederic Valletoux έκανε λόγο για «μια νέα πρακτική εφαρμογή της τοπικής και ευρωπαϊκής πολιτικής», ενώ ο Πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Jean Claude Frecon έκανε έκκληση για «μια ανανέωση της πολιτικής, μια ανανέωση των δημόσιων φορέων, και για ανανέωση της ελπίδας».

Στο τέλος ενός εντατικού τριημέρου συζητήσεων, οι ομιλητές – μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ κ. Mpho Park Tau - συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και χώρες σε άλλες ηπείρους. Παρουσιάζοντας το δικό του όραμα, ο κ. Tau δήλωσε ότι «η διακυβέρνηση δεν είναι κάτι που μένει στάσιμο ... θα πρέπει να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, και δεν πρέπει ποτέ να πούμε ότι έχουμε βρει τη χρυσή τομή της διακυβέρνησης». Επεσήμανε επίσης ότι «οι τοπικές αρχές πρέπει να υπερβούν την γεωπολιτική, και να κτίσουν επάνω στις δυνατότητες των μελών τους» για να βρουν λύσεις σε κοινά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πολωνός ευρωβουλευτής κ. Jan Olbrycht κάλεσε τους δημάρχους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης, ωστόσο τόνισε ότι η πραγματικότητά της μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική σε λίγους μήνες, εάν κυριαρχήσει η ψήφος του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και αναγνώρισε ότι η εγγύτητα με τους πολίτες συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη για τις τοπικές αρχές, έκανε επίσης και την ειλικρινή εκτίμηση ότι υπάρχουν και πολλοί δήμαρχοι και πολίτες που στρέφονται προς τον αντιευρωπαϊσμό. Ωστόσο άφησε να νοηθεί ότι η «τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ξανασκεφτεί το τι σημαίνει Ευρώπη, καθώς όλες οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εφαρμόζονται κατά κύριο λόγο στο τοπικό επίπεδο».

Επίσης ο κ. Darko Fras, Αντιπρόεδρος του Δικτύου Ενώσεων Τοπικών Αρχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπενθύμισε ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, «η στάση των κρατών ήταν να κλειστούν στο καβούκι τους με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν όλες τις εξουσίες». Παρά το γεγονός ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οι περισσότερες προκλήσεις μεγεθύνονται, με την ποιότητα της διακυβέρνησης να χειροτερεύει, και την εμπιστοσύνη των πολιτών να μειώνεται, «οι πολίτες δεν έχουν χάσει την ελπίδα» και ότι «μια ομοσπονδιακή ένωση μπορεί να σώσει την Ευρώπη».

Το CEMR είναι το σώμα που αντιπροσωπεύει 150.000 δημόσιες αρχές στην Ευρώπη, που συγκεντρώνονται σε 55 εθνικούς οργανισμούς από 41 διαφορετικές χώρες, και κύρια αποστολή του είναι να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκ μέρους των πόλεων μέσω των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων. Το CEMR έχει ως στόχο να προωθήσει μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα βασίζεται στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δημοκρατία. Για να επιτύχει αυτό τον στόχο, προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης βελτιώνοντας την τοπική και περιφερειακή συμβολή, να επηρεάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και την ευρωπαϊκή πολιτική, να ανταλλάξει εμπειρίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και να συνεργαστεί με εταίρους σε άλλα μέρη του κόσμου. Το πρόγραμμα του συνεδρίου επικεντρώθηκε γύρω από τις 7 κινητήριες δυνάμεις της Ευρώπης του 2030: Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Διακυβέρνηση & Ηγεσία, Κοινωνία & Πολιτισμός, Οικονομία & Οικονομικά, Περιβάλλον, Κλίμα & Ενέργεια, Επιχειρηματικότητα, Τεχνολογία & Καινοτομία, και Συνεργασία & Εταιρικές σχέσεις.

Κύριος  χορηγός του συνεδρίου ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακή Δημοκρατίας, ενώ τις θεματικές του στήριξαν το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Το συνέδριο υποστήριξε το Cyprus Institute of Marketing, με χορηγό τηλεπικοινωνιών την PrimeTel, χορηγό φιλοξενίας το Occhio Hospitality Group, και χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ - Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.