Παράδοση χριστουγεννιάτικου πακέτου αγάπης σε άπορους μαθητές Δημοτικών σχολείων του Δήμου Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Παράδοση χριστουγεννιάτικου πακέτου αγάπης σε άπορους μαθητές Δημοτικών σχολείων του Δήμου Λευκωσίας
Τρι, 16 Δεκ. 2014 11:00
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου παρέδωσαν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014  στο Δημαρχείο Λευκωσίας 600 χριστουγεννιάτικα πακέτα αγάπης σε άπορους μαθητές Δημοτικών Σχολείων της δημαρχούμενης περιοχής. Οι επιταγές παραδόθηκαν στους Διευθυντές των σχολείων σε ειδική τελετή.

Στόχος των πακέτων είναι η κάλυψη των αναγκών των 600 παιδιών και των οικογενειών τους σε τρόφιμα και ψυχαγωγία για την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Το πακέτο αγάπης περιλαμβάνει δωροεπιταγές για ψώνια από την Υπεραγορά «Αθηαινίτης» για προμήθεια τροφίμων και άλλων προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Η έκδοση των κουπονιών έγινε με τη συμβολή της Υπεραγοράς «Αθηαινίτης» και την οικονομική συνεισφορά του Δικτύου Εθελοντών «Λευκωσιάζω» και του Δήμου Λευκωσίας. Επιπλέον στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται κουπόνια γενικής εισόδου στη Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη που λειτουργεί την περίοδο των γιορτών στη τάφρο Κωνστάντζα  (παρά το ΟΧΙ), προσφορά της εταιρείας Vali Amusements Ltd.  Τέλος, τα παιδιά και οι γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν τη Χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση με τίτλο «Αλλαντίν» (Θέατρο Μασκαρίνι), που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου και ώρα 16:00 στο Οίκημα της ΠΕΟ, προσφορά  της Κλαδικής Καλλιτεχνών της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ.      

Ο Δήμαρχος με την ευκαιρία της εκδήλωσης ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των εταιρειών και των οργανώσεων για την γενναιόδωρή τους προσφορά, μέσα από την οποία στηρίζονται έμπρακτα οι δημότες Λευκωσίας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αναφέροντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν ανάγκη την ιδιωτική και εθελοντική πρωτοβουλία και στήριξη, για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική και πρόνοια.

Ομιλία Δημάρχου Λευκωσίας στην παράδοση χριστουγεννιάτικου πακέτου σε άπορους μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Λευκωσίας Δημοτικό Μέγαρο, Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 10:00π.μ
 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και φέτος στο Δήμο μας. Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης είναι η ενημέρωση σας σχετικά με την απόφαση του Δήμου Λευκωσίας να στηρίξει για ακόμη μια χρονιά άπορες οικογένειες δημοτών του, μέσω μαθητών των δημοτικών σχολείων που λειτουργούν στα δημοτικά μας όρια.
 
Έτσι και φέτος συνεργαστήκαμε με τους φορείς και τις εταιρείες με τους οποίους έχουμε αναπτύξει μια επιτυχημένη συνεργασία τα τελευταία χρόνια, και που ομολογουμένως χωρίς αυτούς, η παροχή χριστουγεννιάτικων πακέτων δεν θα ήταν δυνατή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Υπεραγορά «Αθηαινίτης», που πρώτη είχε ανταποκριθεί θετικά το 2012 για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας για διάθεση 320 δωροεπιταγών τότε σε άπορες οικογένειες του Δήμου Λευκωσίας, ώστε να καλυφθεί μέρος των αναγκών τους σε προϊόντα και τρόφιμα για το οικογενειακό γιορτινό τραπέζι.  
 
Δυστυχώς μέσα σε 2 χρόνια οι άποροι μαθητές των δημοτικών σχολείων που λειτουργούν εντός των δημοτικών μας ορίων διπλασιάστηκαν, φτάνοντας φέτος τους 600. Παρά την οικονομική στενότητα που βίωνε και πέρσι ο Δήμος, εντούτοις κατάφερε με δυσκολία να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσό για την κάλυψη των 540 μαθητών. Φέτος όμως η προσπάθεια ήταν ακόμη πιο δύσκολη, αφού η δυνατότητα για οικονομική στήριξη 600 οικογενειών απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά εκ μέρους μας, που δυστυχώς το ποσό των €6,000 που ήταν διαθέσιμο από τα σχετικά κονδύλια του Δήμου δεν μπορούσε να καλύψει την υλοποίηση της δράσης.

Το εμπόδιο αυτό προσπεράστηκε χάρη σε μια ευτυχή συγκυρία: την προθυμία του δικτύου Εθελοντών «Λευκωσιάζω» να συνεισφέρει από το ταμείο του προς τον σκοπό αυτό ποσό €6.000, ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν και οι 600 οικογένειες του Δήμου μας να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Η πράξη αυτή αποτελεί απόδειξη ότι ο ρόλος των εθελοντών είναι εξαιρετικά σημαντικός, ειδικά στις μέρες μας, όπου ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας διέρχονται δύσκολες μέρες.  

Τα χριστουγεννιάτικα πακέτα, πέραν από 600 δωροεπιταγές των €40, τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να εξαργυρώσουν στην Υπεραγορά «Αθηαινίτης» μέχρι το τέλος του χρόνου, περιλαμβάνουν και δύο αξιόλογες επιλογές ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Η εταιρεία Vali Amusements Ltd, η οποία διοργανώνει και φέτος από τις 21 Νοεμβρίου – 11 Ιανουαρίου στη τάφρο Κωνστάντζα  (παρά το ΟΧΙ) τη Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη είχε την καλοσύνη να προσφέρει 700 κουπόνια γενικής εισόδου στην Παραμυθούπολη για τους άπορους μαθητές, τα παιδιά των παιδικών λεσχών του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας και το Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λευκωσίας.
 
Επίσης, η Κλαδική Καλλιτεχνών θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ αποφάσισε να διαθέσει  για τον ίδιο σκοπό πέραν των 600 δωρεάν εισιτηρίων-προσκλήσεων για τη Χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση με τίτλο «Τα Αλλαντίν» (Θέατρο Μασκαρίνι), που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου η ώρα 16:00 στο Οίκημα της ΠΕΟ.      
 
Η σημερινή εκδήλωση έχει πολλαπλά μηνύματα. Αφενός, αποτελεί απόδειξη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν ανάγκη την ιδιωτική και εθελοντική πρωτοβουλία και στήριξη, για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική και πρόνοια. Αφετέρου, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ευαισθητοποίηση και ανθρωπιά, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, και ειδικότερα τα παιδιά.

Μακάρι με τα πακέτα που επιδίδουμε σήμερα να μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Δυστυχώς, οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που επιλέξαμε να στοχεύσουμε στις οικογένειες με παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό. Όμως σαν Δήμος, στην προσπάθεια μας για όσο μεγαλύτερη κάλυψη κοινωνικών αναγκών, συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε φορείς/οργανώσεις που παρέχουν ουσιαστική στήριξη σε άτομα και οικογένειες, όπως είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Αγκαλιάζω», το οποίο εξυπηρετεί συνολικά 230 οικογένειες. Πιο αναλυτικά, ανά δεκαπενθήμερο, καλύπτονται οι ανάγκες σε τρόφιμα 486 ενηλίκων, 243 παιδιών και 36 βρεφών. Επιπλέον, τώρα που έρχονται Χριστούγεννα το «Αγκαλιάζω» ενίσχυσε τα πακέτα του με κοτόπουλο, αυγά, μανταρίνια και κουραμπιέδες, ώστε ακόμη 230 οικογένειες να έχουν ένα πιο γιορτινό τραπέζι.    
  
Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θα θέλαμε ως Δήμος να ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς για την γενναιόδωρή σας προσφορά, μέσα από την οποία στηρίζονται έμπρακτα οι δημότες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ευχαριστίες όμως οφείλω και στους συνάδελφους στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση της πρότασης αυτής, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη βοήθειά του, τους Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολείων για τη συμπλήρωση και διανομή των πακέτων στους δικαιούχους, και τέλος, όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, στηρίζοντας το σκοπό της όλης προσπάθειας. 

Με την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα.

Σας ευχαριστώ.
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας
 
Χαιρετισμός Προέδρου Δικτύου Εθελοντών Λευκωσιάζω, Λεώνης Ορφανίδου – Παράδοση χριστουγεννιάτικου πακέτου σε άπορους μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Λευκωσίας, Δημοτικό Μέγαρο, Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 10:00π.μ
 
Αγαπημένοι φίλοι και φίλες
 
Εκ μέρους του Δικτύου Εθελοντών «Λευκωσιάζω» θα ήθελα να εκφράσω την χαρά μου που βρίσκομαι εδώ μαζί σας και για την ευκαιρία που μας δόθηκε να συμβάλουμε ως εθελοντικός οργανισμός στη στήριξη απόρων οικογενειών του Δήμου μας.
 
Παρόλο που το Λευκωσιάζω μετρά λιγότερο από δύο χρόνια ζωής, εντούτοις η δράση του και η παρουσία του στην πόλη είναι έντονη. Ενδεικτικά αναφέρω τη Λεωφόρο Χριστουγέννων που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στη Λεωφόρο Μακαρίου και ανέδειξε τη Λευκωσία ως ένα από τους κύριους χριστουγεννιάτικους προορισμούς στη Κύπρο. Επιπλέον, το δίκτυο μας διοργάνωσε με επιτυχία εκδηλώσεις όπως το  Θερινό Σινεμά «Το Ρετρό» και το «Pet and Family Fun Day»,καθώς επίσης και το «Πίσω στην Πόλη μας» και εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Παιδιού, που έχουν γίνει θεσμός στα κοινωνικά δρώμενα της Λευκωσίας. Γενική φιλοσοφία του Δικτύου μας είναι η δημιουργία μιας καλύτερης Λευκωσίας, ζωντανής, με τεράστιες δυνατότητες.
 
Προς το σκοπό αυτό πραγματοποιούμε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό τη δημιουργία θετικών παραστάσεων για τους δημότες. Ταυτόχρονα όμως, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, τα έσοδα από τις εκδηλώσεις και τη δράση μας κυρίως διατίθενται προς ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του δήμου, και ιδιαίτερα για τα παιδιά.
 
 Η περίοδος των Χριστουγέννων που διανύουμε είναι μέρες ξεχωριστές, που  πρέπει να μας γεμίζουν με ελπίδα και αισιοδοξία και να μας φέρνουν έστω για λίγο μακριά απ’ ό,τι μας στεναχωρεί και μας πληγώνει, πέρα από την πλήξη και ανία.
 
Ειδικά αυτή την περίοδο που η Λευκωσία φορά τα γιορτινά της, γεμίζει μελωδίες και καλεί τον κόσμο να νιώσει την μαγεία των Χριστουγέννων, το Δίκτυο μας δε θα μπορούσε να αφήσει τις οικογένειες και τα παιδιά του Δήμου μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, χωρίς γιορτινό τραπέζι. Γι’ αυτό και η θετική μας ανταπόκρισή, στο να συμβάλουμε οικονομικά στην παροχή χριστουγεννιάτικων πακέτων αγάπης από το Δήμο Λευκωσίας, ήταν άμεση.
 
Χωρίς δεύτερη σκέψη και με μεγάλη μας χαρά διαθέσαμε από το ταμείο του «Λευκωσιάζω» €6.000, για να καλυφθεί μέρος του απαιτούμενου κονδυλίου για την έκδοση 600 δωροεπιταγών ώστε να μπορέσουν οι αντίστοιχες οικογένειες να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε προϊόντα και τρόφιμα για το οικογενειακό γιορτινό τραπέζι. Για μας κάθε δημότης και κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη χαρά και την ευφορία των γιορτών, και ως εκ τούτου η συνεισφορά μας αποτελεί το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να παρέχουμε προς το σκοπό αυτό.  
 
 
Για μας ο Δήμος Λευκωσίας είναι συνεργάτης και εταίρος και δε θα μπορούσαμε να μην συμμετέχουμε σε μια τέτοια δράση. Τα παιδιά έχουν ιδιαίτερη θέση στην ομάδα του Λευκωσιάζω και γι’ αυτό έχει καταστεί πια θεσμός λίγο πριν την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών και το κλείσιμο των σχολείων, 500 παιδιά από δημοτικά σχολεία του δήμου μας φιλοξενούνται για ένα πρωινό στη Λεωφόρο Χριστουγέννων, όπου τους προσφέρεται σε συνεργασία με το «Αγκαλιάζω» δωρεάν πρωινό, άφθονο παιχνίδι και δώρα από τον Άγιο Βασίλη.
 
 
Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θα θέλαμε να ευχηθούμε ολόψυχα σε σας και τις οικογένειές σας όπως έχετε τα πιο όμορφα και τα πιο εορταστικά Χριστούγεννα και παράλληλα σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη Λεωφόρο Χριστουγέννων και να απολαύσετε τις πλούσιες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στα ξύλινα σπιτάκια, και στον περιβάλλοντα χώρο όπου υπάρχει λούνα παρκ, χορωδίες, παιδικές παραστάσεις και πολλές εκπλήξεις.  
 
Εκ μέρους του Λευκωσιάζω σας εύχομαι Καλές γιορτές!