Άμεση προώθηση παραχώρησης του παλιού ΓΣΠ στον Δήμο Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2017 / Άμεση προώθηση παραχώρησης του παλιού ΓΣΠ στον Δήμο Λευκωσίας
Τρι, 28 Μαρ. 2017 15:30
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου  με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 κατά την οποία συμφωνήθηκε η προώθηση αξιοποίησης του χώρου του παλιού ΓΣΠ.  Η συμφωνία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Την προώθηση του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του χώρου του παλιού ΓΣΠ στον Δήμο Λευκωσίας, ώστε να διαχειριστεί την αξιοποίηση του και την υλοποίηση του έργου που επιλέγηκε μετά από τον Πανευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό στη βάση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος μεταξύ των πολιτών.

2. Μετά την παραχώρηση του χώρου, ο Δήμος Λευκωσίας θα συμφωνήσει με τον Αρχιτέκτονα του έργου για την εκπόνηση αρχιτεκτονικών σχεδίων.  

3. Ο προϋπολογισμός του κατασκευαστικού μέρους του έργου θα είναι της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

4. Το έργο θα περιλαμβάνει υπόγειους χώρους στάθμευσης, αμφιθέατρο, χώρους πρασίνου και άλλες χρήσεις προσέλκυσης του κοινού, οι οποίες θα καθοριστούν κατά την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων, που θα είναι σύμφωνες με τις πρόνοιες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

5. Για την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών σχεδίων υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 12 μήνες και 6 μήνες για την διαδικασία προσφορών. Άρα εκτιμούμε ότι το έργο θα αρχίσει το 2019.

6. Ο Δήμος Λευκωσίας δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από το Ειδικό Ταμείο Εξαγοράς Χώρων Στάθμευσης ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ και δεσμεύτηκε να εξεύρει επιπρόσθετα 3 εκατομμύρια ευρώ από τα κίνητρα του Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας.

7. Το Κράτος, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να διαθέσει το υπόλοιπο ποσό από τον προϋπολογισμό του 2020 ή του 2021.

8. Από πλευράς του Δήμου υπάρχει η πρόταση για να διερευνηθεί η πιθανότητα ανταλλαγής τεμαχίου δικής του ιδιοκτησίας που βρίσκεται σε άλλο Δήμο και τώρα χρησιμοποιείται από κρατική υπηρεσία.