Άρτος Πολιτιστικό Ίδρυμα

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Πολιτιστικά Κέντρα / Άρτος Πολιτιστικό Ίδρυμα
Το Πολιτιστικό και Ερευνητικό ίδρυμα ARTos ιδρύθηκε από τους καλλιτέχνες Αχιλλέα Κεντώνη και Μαρία Παπαχαραλάμπους. Είναι ένα σύγχρονο κέντρο τέχνης και επιστήμης αφιερωμένο στην έρευνα και τη δημιουργία, δυο κόσμους μαγικούς, γεμάτους περιπέτεια και ανακαλύψεις, με ταξίδια στη γνώση, στο χάος και στη φαντασία. Ο χώρος του, πνευματικός και φυσικός, μπορεί να εμπνέει τoν σύγχρονο καλλιτέχνη δημιουργό αλλά και τον επιστήμονα δημιουργό, προσφέροντας και στους δυο βήμα και προβάλλοντάς τους σε τοπικό αλλά ταυτόχρονα και σε διεθνές επίπεδο, με βασικό γνώμονα την ποιότητα και την κοινωνική προσφορά.

Λειτουργεί σαν πολυδιάστατος χώρος, διοργανώνοντας και αναλαμβάνοντας την παραγωγή πολύμορφων εκδηλώσεων στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης. Παράλληλα παραχωρεί τους χώρους πολλαπλής χρήσης που διαθέτει σε άτομα, οργανισμούς και άλλους φορείς για δικές τους εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, συμπόσια, συνέδρια και επιστημονικά ή άλλα εργαστήρια.

Ο Άρτος είναι ένα κέντρο μοναδικό στο είδος του, που ενώνει αρμονικά, με βάση την προσωκρατική προσέγγιση, την Τέχνη και την Επιστήμη, με αποστολέα αλλά και τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Γιατί, αν πολιτισμός είναι όλα τα επιστημονικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα του ανθρώπου σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι πια καιρός να υπάρξει εκείνη η πλατφόρμα που θα προκαλέσει την αλληλεπίδραση των δύο βασικών αυτών χώρων, με σκοπό την ενσωμάτωση τους στο σύγχρονο πολιτισμό. Αυτόν τον ρόλο ακριβώς επιχειρεί το ίδρυμα ARTos να παίξει. Να προσελκύσει και να προκαλέσει δημιουργικά τον σύγχρονο καλλιτέχνη / δημιουργό αλλά και τον ερευνητή επιστήμονα, που μέσα από το ανικανοποίητο της προσωπικότητάς τους αμφισβητούν, επιχειρώντας να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω. Ο ARTos είναι, τελικά, ο χώρος όπου, χωρίς εκμετάλλευση, θα προκαλείται η γέννηση δημιουργικών ιδεών, που θα κατοχυρώνονται με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα των εμπνευστών και δημιουργών τους.

Μέσω του Ιδρύματος, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί και ερευνητές επιστήμονες:
  • συνυπάρχουν αλληλεπιδρώντας δημιουργικά μεταξύ τους,
  • αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες από τη συνάντησή τους με άλλες προσωπικότητες των επιστημών, γραμμάτων και των τεχνών διαφόρων ειδικοτήτων από την Κύπρο και το εξωτερικό,
  • αξιοποιούν τις δυνατότητές τους και κατοχυρώνουν, βελτιώνουν και προωθούν τις ιδέες τους,
  • συμμετέχουν σε διάφορα πολιτιστικά και ερευνητικά προγράμματα (ευρωπαϊκά και μη),
  • καθοδηγούνται για καλύτερη προετοιμασία προτάσεων με αξιοποίηση του τεράστιου δικτύου συνεργατών του Ιδρύματος στην Κύπρο και το εξωτερικό,
  • αξιοποιούν τις διαχειριστικές δομές και διαδικασίες που παρέχει το Ίδρυμα.