Πλάκα της Τιμής & Σημαία της Τιμής

Ο ΔΗΜΟΣ / Πλάκα της Τιμής & Σημαία της Τιμής
Το Συμβούλιο της Ευρώπη βράβευσε το Δήμο Λευκωσίας με τις ψηλές τιμές του
Με την Πλάκα της Τιμής και τη Σημαία της Τιμής

Παραδόθηκαν στο Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη η «Πλάκα της Τιμής - Plaque of Honour» και η «Σημαία της Τιμής - Flag of Honour», βραβεία που απένειμε στον Δήμο της πρωτεύουσας το Συμβούλιο της Ευρώπης για την συνολική και πολύπλευρη δραστηριότητα του Δήμου το 2013.  Η τελετή παράδοσης των βραβείων πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014.

Η απονομή έγινε από τον Sir Alan Meale και τον κύριο David Crausby, εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και βουλευτές του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Στην τελετή παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Στέλλα Κυριακίδου και Νίκος Νουρής  ενώ παρόντες ήταν και πρεσβευτές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Παραδίδοντας τα δύο βραβεία ο Sir Alan Meale αναφέρθηκε στο θεσμό των βραβείων  EUROPE PRIZE που καθιέρωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τα οποία βραβεύονται πόλεις που προωθούν και προβάλλουν την ευρωπαϊκή ιδέα μέσα από ευρωπαϊκές δραστηριότητες όπως η συμμετοχή  τους σε ευρωπαϊκά δίκτυα και οργανισμούς, αδελφοποιήσεις, συνέδρια, ανταλλαγές, προώθηση ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών κ.α. 
Ο Sir Meale συνεχίζοντας ανέφερε ότι, ο Δήμος Λευκωσίας επιλέγηκε και βραβεύτηκε με τα βραβεία  EUROPE PRIZE ανάμεσα σε 600 αιτήσεις πόλεων από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος  από το 1955 οπότε συστάθηκε ο θεσμός, βραβεύεται πόλη με δύο βραβεία ταυτόχρονα, δηλαδή με αυτό της «Πλάκας της Τιμής - Plaque of Honour» και της «Σημαίας της Τιμής - Flag of Honour».

Οι πόλεις που βραβεύονται επιλέγονται από την Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Τοπικών και Περιφερειακών Υποθέσεων, και πιο συγκεκριμένα από την Υπο-επιτροπή για το Βραβείο Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του θεσμού δίδονται τέσσερα ξεχωριστά βραβεία (σε αύξουσα σειρά σπουδαιότητας): το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα, η Σημαία της Τιμής, η Πλάκα της Τιμής και το Βραβείο Ευρώπη.

Παραλαμβάνοντας τα βραβεία ο Δήμαρχος Λευκωσίας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Συμβούλιου της Ευρώπης για τα σημαντικά αυτά βραβεία προς τη Λευκωσία και ανέφερε πως είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που τα αποδέχεται εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας και των δημοτών του. Η τιμή αυτή προς το Δήμο Λευκωσίας θεωρείται ένα επιπρόσθετο ακόμη βήμα  για περαιτέρω ενδυνάμωση των προσπαθειών του και περισσότερες για δράσεις στην Ευρωπαϊκή οικογένεια προς όφελος των δημοτών.

Ο Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι οι σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ ενδέχεται να κινητοποιήσουν ένα μηχανισμό αποδόμησης με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μπορούν να αποτελέσουν, ταυτόχρονα, μια καμπή για αφύπνιση.  Είναι στο χέρι μας κατά πόσον αυτή η κρίση θα καταστεί η αρχή του τέλους, ή εάν θα αποτελέσει το κάλεσμα για κοινούς στόχους και για αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις δυσκολίες. Ευχήθηκε τέλος όπως η σημερινή οικονομική κρίση γίνει ο καταλύτης για το επόμενο μεγάλο βήμα προς την ολοκλήρωση και την πραγματική ένωση της Ευρώπης. 

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία έχει τιμηθεί το 2012 με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα.

Η Σημαία της τιμής, φέρει το χρώμα μπλε με δώδεκα αστέρια σε κύκλο. Ο κύκλος των χρυσών αστεριών εκφράζει την αλληλεγγύη και την αρμονία μεταξύ των κρατών της Ευρώπης. Επίσης φέρει ζώνη με την επιγραφή «Συμβούλιο της Ευρώπης».

Η Πλάκα της Τιμής, παρουσιάζει στο πάνω μέρος την Αρπαγή της Ευρώπης, στο κεντρικό τμήμα μέσα στον κύκλο των δώδεκα αστεριών είναι χαραγμένη η χρονολογία απονομής της πλάκας και στο κάτω μέρος με σχηματοποιημένο το χάρτη της Ευρώπης αναγράφεται το όνομα του Δήμου που κέρδισε το βραβείο.