Ο Δήμαρχος

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ο Δήμαρχος

Βιογραφικό

Προσωπικά Στοιχεία
Ο Χαράλαμπος Προύντζος γεννήθηκε το 1978 στη Λευκωσία. Κατάγεται από τα κατεχόμενα χωριά Γερόλακκο και Ακανθού. 
Είναι ενεργός πολίτης με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση, πολλές δημόσιες παρεμβάσεις και αρθρογραφία σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Είναι νυμφευμένος με τη δημοσιογράφο Γωγώ Αλεξανδρινού με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά.
 
Εκπαίδευση
Αποφοίτησε με τον τίτλο LLB (Hons) από το University of Bristol το 2001 και έλαβε τον τίτλο του Barrister-at-Law από το Inns of Courts School of Law του Λονδίνου. Κατέχει επίσης Diploma in Professional Legal Skills από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Είναι Μέλος του Gray’s Inn, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Investment Funds Association. Είναι εγγεγραμμένος και αδειοδοτημένος Σύμβουλος Αφερεγγυότητας και συμμετείχε μέχρι πρότινος στην Επιτροπή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για Εταιρικά και φορολογικά θέματα καθώς και σε διακρατικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όπως ο Κυπροκαναδικός επιχειρηματικός σύνδεσμος.
 
Επαγγελματική Εμπειρία
Είναι δικηγόρος και διευθύνων συνέταιρος του δικηγορικού γραφείου Προύντζος & Προύντζος Δ.Ε.Π.Ε. το οποίο ίδρυσε και διευθύνει από το 2010. Από το 2019 μέχρι το 2023 ηγήθηκε των νομικών υπηρεσιών μεγάλου συμβουλευτικού δικτύου για την περιφέρεια Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας και ήταν προϊστάμενος ομάδων σε 32 διαφορετικές χώρες που υπερέβαινε τα 500 άτομα.

Είναι Μέλος του Gray’s Inn, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Investment Funds Association. Είναι εγγεγραμμένος και αδειοδοτημένος Σύμβουλος Αφερεγγυότητας και συμμετείχε μέχρι πρότινος στην Επιτροπή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για Εταιρικά και φορολογικά θέματα καθώς και σε διακρατικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όπως ο Κυπροκαναδικός επιχειρηματικός σύνδεσμος.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε νομικά ζητήματα που αφορούν ρυθμιζόμενες αγορές. Έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις ανταγωνισμού, συγχωνεύσεων, αναδιοργανώσεων και προσωπικών δεδομένων.

Έχει χειριστεί νομοπαρασκευαστικά και ρυθμιστικά ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, τόσο στις ΑΠΕ όσο και στα ζητήματα φυσικού αερίου. Υπήρξε σύμβουλος σε μεγάλα έργα υποδομής και θεωρείται εκ των πρωτεργατών στα έργα ΑΠΕ και επεξεργασίας αποβλήτων και λυμάτων στην Κύπρο ως σύμβουλος επιχειρήσεων.
Επίσης, έχει χειριστεί επιτυχώς σημαντικές υποθέσεις στα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως Συνταγματικά και εργατικά ζητήματα καθώς και ζητήματα δημοσίων συμβάσεων.

Από το 2011 μέχρι το 2018 υπηρέτησε ως Μέλος και Αντιπρόεδρος Διοίκησης και Οικονομικών της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Εξελέγη το 2018 ως πρώτος Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με την αυτονόμηση του Ιδρύματος. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα από τα τρία δημόσια Πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπηρέτησε επίσης ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας CYENS. Το CYENS είναι Κέντρο Αριστείας που αποτελεί σύμπραξη των τριών δημόσιων Πανεπιστημίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ινστιτούτου Max Planck της Γερμανίας, του University College London (UCL) και του Δήμου Λευκωσίας.
 
Συμμετείχε ως μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη Διακυβέρνηση και την Κατανομή Εξουσιών στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία τη διετία 2015-2017.

Πολιτική Πορεία
Την 1η Ιουλίου ανέλαβε πρώτος τα ηνία της Δημαρχίας του νέου Μητροπολιτικού Δήμου Λευκωσίας, που προέκυψε μετά τη συνένωση των τεσσάρων Δήμων Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου.

Ομιλίες & Άρθρα