Συχνές Ερωτήσεις

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ / Συχνές Ερωτήσεις
1. Θέλω να ενώσω το υποστατικό μου με το Αποχετευτικό Σύστημα Λευκωσίας, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;
Πρέπει να συμπληρώσετε μια αίτηση την οποία θα πάρετε από τα γραφεία του Σ.Α.Λ.

Η αίτηση πρέπει να κατατεθεί συμπληρωμένη μαζί με τα ακόλουθα πιστοποιητικά.
  • Τίτλο ιδιοκτησίας (κοτσιάνι) υπογραμμένο από τον ή τους ιδιοκτήτες αν υπάρχουν πολλοί.
  • Αρχιτεκτονικό σχέδιο (διάγραμμα κατόψεων) του υποστατικού, που να δείχνει τα φρεάτια (τομή φρεατίου) στην αυλή (η τομή φρεατίου να δηλώνει τα υλικά κατασκευής, διαστάσεις, καπάκια)
  • Δυο τοπογραφικά του οικοπέδου πιστοποιημένα από το κτηματολόγιο
  • Άδεια οικοδομής του σπιτιού
  • Αντίγραφο λογαριασμού νερού
1. Σκοπεύω να τοποθετήσω στο πεζοδρόμιο ή στο διπλανό οικόπεδο, κλαδεύματα και παλιά αντικείμενα(ψυγείο, τηλεόραση, κρεβάτια, παλιά έπιπλα). Που πρέπει να αποταθώ για να τα περισυλλέξουν;
Δεν πρέπει να τοποθετήσετε τα πιο πάνω στο πεζοδρόμιο ή σε άλλο ανοιχτό χώρο.

Μπορείτε να τα μεταφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στο προσωρινό πράσινο σημείο του Δήμου Λευκωσίας που βρίσκεται στην οδό Γιάννη Κορομία αρ.2 στο Καϊμακλί.

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή 7:00 π.μ. - 05:00 μ.μ.
Σάββατο 7:00 π.μ. - 02:00 μ.μ. 
Κυριακή 7:00 π.μ. - 12 μεσημέρι

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα μεταφέρεται οι ίδιοι στο Πράσινο Σημείο, η μεταφορά μπορεί να γίνει από συνεργείο του Δήμου Λευκωσίας με αντίστοιχη χρέωση.

Για συνεννόηση μπορείτε να αποταθείτε στο τηλέφωνο 22-797319 ή το ΓΕΠΔ στο τηλέφωνο 22797007.

Να σημειωθεί ότι ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ογκωδών και άλλων αντικειμένων σε πεζοδρόμια και άλλους ανοιχτούς χώρους είναι παράνομη και υπόκειται σε εξώδικη ποινή.
1. Ποια είναι τα οφέλη από την τοποθέτηση ηλεκτρονικής μικροσυσκευής (microchip) στο σκύλο μου;
Η τοποθέτηση microchip στο σκύλο και η εγγραφή του στο μητρώο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, εκτός από νομική υποχρέωση και προϋπόθεση για την εξασφάλιση άδειας κατοχής σκύλου από τον οικείο δήμο, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βοηθήματα στην εύρεση του κατοικίδιου σε περίπτωση που αυτό χαθεί ή κλαπεί. Η εφαρμογή της εν λόγω ηλεκτρονικής μικροσυσκευής είναι ανώδυνη και το κόστος σχετικά μηδαμινό σε σχέση με τα οφέλη που έχει.

Σε περίπτωση εντοπισμού αδέσποτου σκύλου από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του δήμου Λευκωσίας, αυτό εξετάζεται μέσω ηλεκτρονικού ανιχνευτή για την ύπαρξη microchip. Εάν αυτό ισχύει, τότε γίνεται ηλεκτρονική ταυτοποίησή του με τη βάση δεδομένων του δήμου ή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και ενημερώνεται άμεσα ο ιδιοκτήτης για να παραλάβει το κατοικίδιό του.

Υπενθυμίζονται όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων όπως μεριμνήσουν για την έγκαιρη ανανέωση των αδειών κατοχής για τα αγαπημένα τους τετράποδα. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία για τους σκύλους μπορείτε ν’ απευθυνθείτε στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του δήμου Λευκωσίας.
Για την αποφυγή των ενοχλητικών τσιμπημάτων από κουνούπια πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα καταπολέμησής τους και προσωπικής προστασίας από αυτά. Σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του δήμου Λευκωσίας μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα:
  • Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση καλυμμάτων αποχετευτικών λάκκων.
  • Για σκοπούς συντήρησης πρέπει να τοποθετείται γράσο στα σημεία επαφής των καλυμμάτων με το άνοιγμα των αποχετεύσεων.
  • Στεγανό κλείσιμο όλων των πηγαδιών.
  • Έλεγχος και κάλυψη ή κλείσιμο όλων των δοχείων συγκέντρωσης/φύλαξης νερού.
  • Επιδιόρθωση όλων των κατεστραμμένων ντεπόζιτων νερού.
  • Τοποθέτηση ειδικών ψαριών (καμπούσια) στις δεξαμενές νερού.
  • Τοποθέτηση δικτυωτών πλεγμάτων προστασίας στα εξωτερικά ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα).
Επίσης, για την προσωπική σας προστασία χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σπρέι στην ακάλυπτη επιδερμίδα και εντομοαπωθητικά προϊόντα ή κεριά όταν κάθεστε.
Για να έχουμε μια καθαρή πόλη υπάρχουν κάποιες απλές βασικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε σε ό,τι αφορά τη συλλογή των οικιακών σκυβάλων. Αρχικά, βάζουμε τα οικιακά σκύβαλα σε καλά δεμένες πλαστικές σακούλες και τα τοποθετούμε σε κατάλληλα, κλειστά και καθαρά σκυβαλοδοχεία ή κάδους απορριμμάτων. Όλα τα σκυβαλοδοχεία και οι κάδοι πρέπει να διατηρούνται σε άρτια λειτουργική κατάσταση (τροχοί, λαβές, κάλυμμα) και να πλένονται μια φορά τη βδομάδα. Στη συνέχεια, βγάζουμε τα σκουπίδια έξω από το υποστατικό μας, μόνο το προηγούμενο βράδυ από τη μέρα συλλογής, και μετά το άδειασμά τους τα επαναφέρουμε στο δικό μας χώρο. Στις πολυκατοικίες ή όπου αλλού χρειάζεται και το επιτρέπει ο χώρος, πρέπει να τοποθετούνται μεγάλα σκυβαλοδοχεία των 1100 λίτρων. Τέλος, δεν πετάμε σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης, αλλά μόνο τα προβλεπόμενα υλικά.
Η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων γάτων αποτελεί παγκύπριο φαινόμενο. Ο Δήμος Λευκωσίας παρατηρώντας την αύξηση αυτή, εφαρμόζει το πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων γάτων σε κοιμητήρια, πάρκα, αδιεξόδους κλπ., έχοντας άριστη συνεργασία με την Επαρχιακή Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων, καθώς και με διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις.

Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιείται «σύλληψη» των γάτων μέσω εκπαιδευμένου προσωπικού, διεξαγωγή στειρώσεων από εγγεγραμμένο κτηνίατρο και περίθαλψη των αρσενικών γάτων για 24 ώρες και των θηλυκών γάτων για 48 ώρες.  Στη συνέχεια, οι γάτοι επαναφέρονται στο φυσικό χώρο διαβίωσής τους.

Με γνώμονα την προστασία και την ευημερία των ζώων και με την απαιτούμενη ευαισθησία, ο Δήμος έχει σαν στόχο τη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του πληθυσμού των γάτων, τον περιορισμό των δυστυχημάτων, τη διακοπή των κακόβουλων δηλητηριάσεων και την προστασία των ανέσεων των κατοίκων, μειώνοντας παράλληλα και τις πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών που φέρουν τα αδέσποτα ζώα. Επιπρόσθετα, ο Δήμος συστήνει στους δημότες να χρησιμοποιούν φυσικά απωθητικά όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα, όπως πιπέρι cayenne σε σκόνη, ψεκασμούς με διάλυμα νερού και χυμούς εσπεριδοειδών και χρήση φυτών όπως ρίγανη, λεβάντα, μέντα, δυόσμο και βασιλικό. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ή για τη χρήση των φυσικών απωθητικών, οι δημότες μπορούν να αποτείνονται στην Υγειονομική Υπηρεσία στα τηλέφωνα 22797314/22797312.
Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών και την προστασία των δημοτών, χρειάζεται και η συμβολή του κοινού μέσω των ακόλουθων απλών ενεργειών:
  • Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση φθαρμένων καλυμμάτων του αποχετευτικού συτήματος.
  • Τοποθέτηση γράσου στα σημεία επαφής των καλυμμάτων με το άνοιγμα του φρεατίου αποχέτευσης.
  • Στεγανό κλείσιμο όλων των πηγαδιών.
  • Έλεγχος και κάλυψη όλων των δοχείων συγκέντρωσης/ φύλαξης νερού, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους (γλάστρες, βαρέλια, πιατάκια, ποτίστρες ζώων).
  • Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση κατεστραμμένων ντεπόζιτων νερού.
  • Τοποθέτηση δικτυωτών πλεγμάτων προστασίας στα εξωτερικά ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα), και
  • Τοποθέτηση ειδικών ψαριών (καμπούσια) στις δεξαμενές νερού.
Οι άδειες κατοχής σκύλου εκδίδονται από τους δήμους και έχουν ετήσια ισχύ από την ημέρα έκδοσης. Για την εξασφάλιση της άδειας χρειάζονται να προσκομιστούν στα γραφεία του δήμου τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Πιστοποιητικό εγγραφής και μόνιμης σήμανσης με microchip από το διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών,
β) Πιστοποιητικό ή βιβλιάριο υγείας του σκύλου από εγγεγραμμένο κτηνίατρο και
γ) Συμπλήρωση σχετικής αίτησης, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία του δήμου σας ή από την ιστοσελίδα.

Όταν ο σκύλος πωλείται ή παραχωρείται από ένα πρόσωπο σε άλλο, η άδεια μπορεί να μεταβιβαστεί από το πρώτο στο δεύτερο μετά από κοινή αίτηση των ενδιαφερομένων, με οπισθογράφηση της άδειας από το δήμο της περιοχής σας, χωρίς καμία επιπρόσθετη χρέωση.
Από την 1η Οκτωβρίου 2008 άρχισε το πλήρες πρόγραμμα ανακύκλωσης PMD, χαρτιού και γυαλιού σε συνεργασία με την Green Dot. Η περισυλλογή του PMD και του χαρτιού γίνεται από τα σπίτια, σε αντίθεση με τη συλλογή του γυαλιού που γίνεται από τους ειδικούς κάδους τύπου καμπάνας. Εξάλλου ο Δήμος σε συνεργασία με την εταιρεία Α.Φ.Η.Σ. συλλέγει για ανακύκλωση σε ειδικούς κάδους τις άδειες μπαταρίες μιας χρήσης ή επαναφορτιζόμενες μέχρι 1500 γραμμάρια. Οι ειδικοί κάδοι βρίσκονται στα πιο κάτω υποστατικά του δήμου:
  • Δημοτικό Μέγαρο στην πλατεία Ελευθερίας
  • Υγειονομική Υπηρεσία στην πλατεία Παλιού Δημαρχείου
  • Τεχνική Υπηρεσία στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
  • Αγορά Αγίου Αντωνίου στην οδό Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου
  • Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας στην οδό Αγίου Ανδρέου
  • Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη στην οδό Αγίου Ιλαρίωνος
  • Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο στη Λεωφόρο Αθηνάς, παρά την Πύλη Αμμοχώστου.
Το συνεργείο καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών της Υγειονομικής Υπηρεσίας εφαρμόζει συστηματικό πρόγραμμα καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών μέσω ψεκασμών στα φρεάτια αποχέτευσης και στους οχετούς όμβριων υδάτων, καθώς και με την τοποθέτηση τρωκτικοκτόνων. Παράλληλα συμμετέχει στο πρόγραμμα καταπολέμησης της ποντίκας του Τμήματος Γεωργίας και στο πρόγραμμα ανθελονοσιακής πρόληψης κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει μάλιστα προμηθευτεί νέα βιοκτόνα ώστε να επιτυγχάνεται ταυτόχρονα πρόληψη, καταπολέμηση και προστασία του περιβάλλοντος.
Έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία ειδικοί κάδοι με παροχέα σακουλιών ώστε να ρίχνονται οι ακαθαρσίες των σκύλων κατά τη βόλτα τους. Επιπρόσθετα ο Δήμος Λευκωσίας έχει ετοιμάσει και διαμοιράσει σχετικό ενημερωτικό έντυπο με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των ιδιοκτητών σκύλων. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι έχει εγκριθεί η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας με εξώδικα και κυρώσεις.
Οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει τις ανέσεις, την υγεία ή/και την ασφάλεια των κατοίκων μιας περιοχής συνιστά δημόσια οχληρία. Για τη στοιχειοθέτηση και εκδίκαση δημόσιας οχληρίας πρέπει να επηρεάζονται αντικειμενικά στον ίδιο βαθμό κάτοικοι πέραν των τριών ξεχωριστών υποστατικών. Ειδικότερα για θέματα επηρεασμού ασφάλειας και υγείας, απαιτούνται επιπρόσθετα επιστημονικές αποδείξεις και σχετικές μετρήσεις.
Τα σκύβαλα πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλα απορριμμάτων μέσα σε σκυβαλοδοχεία, τα οποία πρέπει να διατηρούνται πάντοτε καθαρά. Προτρέπονται οι δημότες όπως χρησιμοποιούν κατάλληλες σακούλες απορριμμάτων και να τις κλείνουν καλά.

Στις περιοχές όπου η περισυλλογή γίνεται το βράδυ, οι δημότες παρακαλούνται να βγάζουν τα απορρίμματα μετά τις 9μ.μ., ενώ στις περιοχές όπου η περισυλλογή γίνεται νωρίς το πρωί, να τα βγάζουν αργά το βράδυ.
Ο Δήμος Λευκωσίας, σύμφωνα με το άρθρο 92Α του περί Δήμων Νόμου, επικολλά αυτοκόλλητη γνωστοποίηση σε μηχανοκίνητα οχήματα/αντικείμενα, τα οποία παραμένουν εγκαταλειμμένα σε δημόσιο δρόμο ή σε ανοικτό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο για περίοδο πέραν των τριών εβδομάδων και καλεί τους ιδιοκτήτες όπως τα μετακινήσουν εντός τεσσάρων εβδομάδων.

Παράλληλα, ο Δήμος δημοσιεύει (στον εγχώριο Τύπο) κατάλογο με τα οχήματα/αντικείμενα, στα οποία επικολλήθηκε η γνωστοποίηση. Εάν βρήκατε μια τέτοια επικολλημένη γνωστοποίηση σε όχημα/αντικείμενο που σας ανήκει, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου και να μετακινήσετε το όχημα/αντικείμενο εντός της χρονικής περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων. Σε περίπτωση που δεν το πράξετε και εάν το όχημα δεν έχει άδεια κυκλοφορίας και πιστοποιητικό καταλληλότητας, τότε θεωρείται ως όχημα στο τέλος του κύκλου ζωής του και διατίθεται για καταστροφή. Στην περίπτωση που το όχημα έχει άδεια κυκλοφορίας και πιστοποιητικό καταλληλότητας, τότε το συμβούλιο έχει την εξουσία να το πωλήσει σε δημόσιο πλειστηριασμό.

Όσον αφορά αντικείμενα, εάν αυτά είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, τότε το συμβούλιο έχει την εξουσία να τα πωλήσει σε δημόσιο πλειστηριασμό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση λαμβάνονται μέτρα για την τελική διάθεσή τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο Υγειονομικό Επιθεωρητή στο τηλ: 22797322.
Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Δήμου Λευκωσίας και του Υπουργείου Υγείας εφαρμόζουν περιοδικούς ελέγχους των δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών. Εξετάζουν τη μικροβιολογική ποιότητα του νερού και προβαίνουν σε αξιολόγηση βάσει των Εθνικών Κανονισμών και της σχετικής νομοθεσίας.

Στους ελέγχους περιλαμβάνονται: το σύστημα ανακυκλοφορίας και το σύστημα φιλτραρίσματος του νερού, το ρΗ (οξύτητα-βασικότητα), το υπολειμματικό χλώριο, η διαύγεια του νερού, η χημική και μικροβιολογική ποιότητα του νερού και η θερμοκρασία.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου ακολουθούν ετήσιο πρόγραμμα ελέγχου και δειγματοληψιών των κολυμβητικών δεξαμενών, κατά τη χειμερινή περίοδο σε έξι θερμαινόμενες πισίνες και κατά τη θερινή σε 14 υπαίθριες πισίνες. Τα δείγματα αποστέλλονται για εργαστηριακό έλεγχο στο Γενικό Κρατικό Χημείο.
Για τη λειτουργία των δημοσίων κολυμβητικών δεξαμενών απαιτείται η εξασφάλιση ετήσιας άδειας λειτουργίας από τους Δήμους ή τις Αρμόδιες Αρχές.

Συγκεκριμένα, για να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας απαιτείται η υποβολή των πιο κάτω εγγράφων:
  • Βεβαίωσης της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου/ Αρμόδιας Αρχής.
  • Πιστοποιητικό καταλληλότητας μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, το οποίο εκδίδεται από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.
  • Πιστοποιητικό τελικής έγκρισης για τη δεξαμενή και όλες τις κατασκευές-εγκαταστάσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία της, όπως προνοεί ο Nόμος περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών.
  • Καταβολή των πληρωτέων δικαιωμάτων για ετήσια άδεια λειτουργίας.
Στο πλαίσιο των ελέγχων για την υγιεινή του πόσιμου νερού από βυτίο με κερματοδέκτη, η Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου προβαίνει σε επιτόπου επιθεώρηση εντός των δημοτικών ορίων για έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας. Διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι που αφορούν τη μικροβιολογική ποιότητα του νερού (δύο φορές τον χρόνο), ελέγχονται τα υλικά κατασκευής του βυτίου και τα εξαρτήματά του (ανοξείδωτα και μη απορροφητικά), η περιβαλλοντική υγιεινή του χώρου και η τήρηση του αρχείου που υποχρεούται να διατηρεί ο κάθε ιδιοκτήτης σχετικά με: την απολύμανση και υγιεινή διατήρηση του βυτίου, τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού στον κερματοδέκτη αλλά και της πηγής, και την έκδοση πιστοποιητικού υγείας του ιδιοκτήτη.
Ο Δήμος Λευκωσίας κάθε χρόνο, στα πλαίσια της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και υγιεινής του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και της αποφυγής δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης εντόμων, τρωκτικών και ερπετών, διενεργεί εκστρατεία καθαριότητας των ακατοίκητων σπιτιών που βρίσκονται στα δημοτικά του όρια.

Σε περίπτωση που πήρατε ειδοποίηση για καθαρισμό της ακατοίκητης οικίας σας, τότε θα πρέπει να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να καθαριστεί στο χρονικό διάστημα που αναφέρεται στην ειδοποίηση.

Σε περίπτωση που αδυνατείτε να καθαρίσετε το χώρο, τότε πρέπει να ενημερώσετε τον αρμόδιο Υγειονομικό Επιθεωρητή της περιοχής σας, ώστε να καθαριστεί από συνεργείο του δήμου και να επωμιστείτε το κόστος.

Επίσης, εάν έχετε εντοπίσει κάποιο ακατοίκητο κτίριο στην περιοχή σας, παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για να προστεθεί στους καταλόγους της Υπηρεσίας και να ενταχθεί στην εκστρατεία αυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας στα τηλ. 22797312, 22797314 και το Γραφείο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Δημότη στο τηλ. 22797000.
1. Στο πάρκο, που γειτνιάζει με το σπίτι μου, γίνεται μέρα και νύχτα οχληρία. Πού πρέπει να αποταθώ;
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα κήπων στο τηλέφωνο 22797673 ή με το ΓΕΠΔ στα τηλέφωνα 22797000. Αν χρειάζεστε άμεση βοήθεια επικοινωνήστε με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.
Η φοινικιά / το κυπαρίσσι / το πεύκο είναι προστατευόμενο δέντρο και δεν μπορείτε να την / το αφαιρέσετε ή κόψετε ή μεταφυτεύσετε χωρίς να εξασφαλίσετε άδεια από το Τμήμα Δασών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα  επικοινωνήστε με το Τμήμα Κήπων του Δήμου στο τηλέφωνο 22797673 ή με το ΓΕΠΔ στο τηλέφωνο 22797000. Για το έντυπο άδειας υλοτομίας πατήστε εδώ. (το έντυπο υποβάλλεται συμπληρωμένο στον Δήμο Λευκωσίας) 
Μπορείτε να απευθυνθείτε στο τμήμα κήπων, στο τηλέφωνο 22797673 ή στο ΓΕΠΔ στα τηλέφωνα 22797000, για να δώσετε την ακριβή διεύθυνση που παρουσιάζεται το πρόβλημα.
1. Ποιο είναι το ωράριο για τον οδικό φωτισμό?
Η ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας του οδικού φωτισμού δεν γίνεται κατά δρόμο ή περιοχή αλλά είναι παγκύπρια με βάση συμφωνίας Τοπικών Αρχών / ΑΗΚ / Αστυνομίας. Το ωράριο λειτουργίας του οδικού φωτισμού ανάβει μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου και σβήνει πενήντα λεπτά πριν την ανατολή. Αυτό ισχύει παγκύπρια.
Στο ΓΕΠΔ στα τηλέφωνα 22797000, για να δώσετε την ακριβή διεύθυνση που παρουσιάζετε το πρόβλημα.
1. Θέλω να κάνω κάποια βελτίωση που πρέπει να αποταθώ;
Θα αποταθείτε στον κλάδο ελέγχου ανάπτυξης στα τηλέφωνα 22797501, 22797502  ή στην ιστοσελίδα του Δήμου www.nicosia.org.cy για περισσότερες πληροφορίες.
Θα αποταθείτε στον κλάδο ελέγχου ανάπτυξης στα τηλέφωνα 22797501, 22797502 ή στην ιστοσελίδα του Δήμου www.nicosia.org.cy για περισσότερες πληροφορίες.
Θα αποταθείτε στον κλάδο ελέγχου ανάπτυξης στα τηλέφωνα 22797501, 22797502 ή στην ιστοσελίδα του Δήμου www.nicosia.org.cy για περισσότερες πληροφορίες.
Θα αποταθείτε στο ΓΕΠΔ στο τηλέφωνο 22797000, για να δώσετε την ακριβή διεύθυνση που παρουσιάζεται το πρόβλημα.
Θα αποταθείτε στο ΓΕΠΔ στο τηλέφωνο 22797000, για να δώσετε την ακριβή διεύθυνση που παρουσιάζεται το πρόβλημα.
Θα αποταθείτε στο ΓΕΠΔ στο τηλέφωνο 22797000, για να δώσετε την ακριβή διεύθυνση που παρουσιάζεται το πρόβλημα.