Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Πολιτιστικά Κέντρα / Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Iδρύθηκε το 1984 και είναι το πρώτο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που έχει δημιουργηθεί ποτέ στο νησί από τραπεζικό οργανισμό. Στεγάζεται στο παλαιό διοικητικό κτίριο της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο οικοδομήθηκε το 1936 και βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της Φανερωμένης, στην παλαιά πόλη της Λευκωσίας, εντός των βενετικών τειχών.
 
Από τον Ιούνιο του 2013, το Πολιτιστικό Ίδρυμα ενσωμάτωσε το σύνολο των εργασιών του Πολιτιστικού Κέντρου της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, ανέλαβε τις Συλλογές και τις Εκδόσεις του όπως και τη διαχείριση του Μουσείου Πιερίδη στη Λάρνακα. 
 
Στόχοι του Ιδρύματος είναι:
 • Η διάσωση και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του νησιού, στην Κύπρο και το εξωτερικό
 • Η προαγωγή της τέχνης, της αρχαιολογίας, της ιστορίας και της λογοτεχνίας της χώρας μας
 • Η προστασία, διατήρηση και εμπλουτισμός των συλλογών
Το Ίδρυμα διαχειρίζεται έξι συλλογές οι οποίες εμπλουτίζονται, συντηρούνται και προβάλλονται μέσα από περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, ερευνητικά προγράμματα, αλλά και μέσα από το διαδίκτυο.
 • Συλλογή νομισμάτων: Θεωρείται μια από τις πιο αξιόλογες ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και περιλαμβάνει σπάνια και μοναδικά νομίσματα, που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τα νομίσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 • Συλλογή xαρτών: Αριθμεί πέραν των 400 χαρτών και περιλαμβάνει την πλειονότητα των γνωστών έντυπων χαρτών της Κύπρου, που χρονολογούνται από τον 16ο μέχρι τον 20ο αιώνα.
 • Συλλογή χαρακτικών, παλαιών φωτογραφιών και υδατογραφιών: Περιλαμβάνει χαρακτικά που παρουσιάζουν τοπία, μνημεία απόψεις πόλεων, μια σειρά υδατογραφιών με τα "Αγριολούλουδα της Κύπρου" της Electra Megaw, όπως και παλαιές φωτογραφίες.
 • Συλλογή χειρογράφων και παλαιών εκδόσεων: Περιλαμβάνει μοναδικά δείγματα αλληλογραφίας Φράγκων και Βενετών εμπόρων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα όπως και χειρόγραφα, παλαίτυπα και έντυπες εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο μέχρι τον 20ο αιώνα.
 • Συλλογή σύγχρονης κυπριακής τέχνης: Η συλλογή περιλαμβάνει έργα τέχνης (ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, video art, γλυπτά και κατασκευές με μεικτά υλικά) δόκιμων Κύπριων καλλιτεχνών.
 • Εθνογραφική Συλλογή: Η Συλλογή αποτελείται από μοναδικά δείγματα κυπριακής λαϊκής τέχνης, ανάμεσα στα οποία βρίσκει κανείς  ξυλόγλυπτα  έπιπλα, είδη κεραμικής, κεντήματα και υφαντά, παραδοσιακές ενδυμασίες, πίνακες και κοσμήματα.
Οι συλλογές έχουν εμπλουτιστεί με τις παρακάτω δωρεές:
 • Το 2008, με το φωτογραφικό αρχείο των Μanuel Baud-Bovy και Αριστέα Τζάνου Baud-Bovy
 • Τo 1999, με την αρχαιολογική συλλογή Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, από την Κλειώ και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη
 • Το 1993, με τη χαρτογραφική συλλογή του Αντωνάκη και της Λώρας Γεωργιάδη
 • Το 1988, με τη χαρτογραφική συλλογή του Μίκη και της Αγνής Μιχαηλίδη
 • Το 1987, με 51 υδατογραφίες με θέμα «Τα αγριολούλουδα της Κύπρου» από τη δημιουργό τους Electra Megaw
 
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα διαχειρίζεται δύο μουσεία:
 • Mουσείο Iστορίας της Kυπριακής Nομισματοκοπίας: Είναι το μοναδικό εξειδικευμένο μουσείο στην Κύπρο και περιλαμβάνει περισσότερα από 500 νομίσματα που εκδόθηκαν από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
 • Αρχαιολογικό Mουσείο συλλογής Γεωργίου και Nεφέλης Tζιάπρα Πιερίδη (δωρεά Kλειώς και Σόλωνα Tριανταφυλλίδη): Η συλλογή η οποία αριθμεί περισσότερα από 600 αντικείμενα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της κυπριακής αρχαιολογίας από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2500 π.Χ.) μέχρι και τη Μεσαιωνική περίοδο (16ος αιώνας).
Οι παρουσιάσεις στα μουσεία είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά.
 
Επίσης στα Μουσεία και στις περιοδικές εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικές ξεναγήσεις.
 
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα διαθέτει χώρους περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα διαλέξεων, υπαίθριο θέατρο καθώς και πωλητήριο, την Αγορά, όπου διατίθενται προς πώληση οι εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος και άλλα αντικείμενα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του.
 
Στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος υπάρχουν ειδικές διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρία.
 
Ώρες λειτουργίας: ΔευτέραΚυριακή: 10:00 – 17:00
Είσοδος: Δωρεάν
 
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
86-90 Φανερωμένης, 1011 Λευκωσία
Τ.: 22128157, F.: 22662898. Email: info@cultural.bankofcyprus.com
W: www.boccf.org  Facebook: www.facebook.com/boccf