Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Μουσεία / Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή
Το Μάιο του 2014 ο Δήμος Λευκωσίας  και η Σχολή - Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή ίδρυσαν ένα νέο Μουσείο: To Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Το νέο αυτό Μουσείο στην καρδιά της πρωτεύουσας, (Αποτελεί προέκταση του πρώτου στο είδος του στην Κύπρο Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή που ίδρυσε το 2008 ο Κύπριος Χαράκτης Χαμπής, στο μικρό χωριό Πλατανίστεια της επαρχίας Λεμεσού) ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές αποτελεί ένα γόνιμο χώρο επικοινωνίας, δράσης, σκέψης, εκπαίδευσης, μελέτης και προβληματισμού. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν στις 17 Δεκεμβρίου 2019 από τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

Τον προγραμματισμό της λειτουργίας του νέου Μουσείου στη Λευκωσία ανέλαβε Συμβουλευτική Επιτροπή που αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του φορέα Σχολή - Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή Χαράκτη Χαμπή και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκωσίας.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή διαθέτει μια πλούσια συλλογή που ξεπερνά τα  3,000 αυθεντικά χαρακτικά έργα όλων των τεχνικών της χαρακτικής. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται παλιά βιβλία και χάρτες, εργαλεία όλων των τεχνικών χάραξης, χαραγμένες πλάκες διαφόρων τεχνικών με τις εκτυπώσεις τους, φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα.

Στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή οι επισκέπτες θα γνωρίζουν την ιστορική πορεία της χαρακτικής, τις τεχνικές, τα υλικά της καθώς και τα πιεστήρια χαρακτικής. Θα εκτίθενται χαρακτικά έργα όλων των τεχνικών και μεθόδων της χαρακτικής, καλλιτεχνών από πολλές χώρες του κόσμου, από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η κυπριακή χαρακτική θα προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο. Στο πλούσιο αρχείο του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης μελετητές, ιστορικοί τέχνης καθώς και όσοι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την παγκόσμια ιστορία της χαρακτικής τέχνης.

Η τοποθεσία του Μουσείου

Η θέση του Μουσείου είναι ιδανική για την ανάπτυξη της επισκεψιμότητάς του από ένα ευρύ φάσμα ομάδων κοινού. Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτήριο που βρίσκεται επί της οδού Αμμοχώστου, στον αριθμό 55 - 59, στο κέντρο του πολιτιστικού πυρήνα της εντός των ενετικών τειχών πόλης της Λευκωσίας, λίγα μόλις μέτρα από την Πύλη Αμμοχώστου, πλαισιωμένο από σημαντικά Μουσεία, θέατρα και δημοτικούς πολιτιστικούς χώρους.

Συνεπώς, η ιδανική του τοποθεσία ευνοεί  την ανάπτυξη μιας πολυσυλλεκτικής κατηγορίας επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων σχολικών, φοιτητικών και τουριστικών ομάδων, οικογενειών καθώς και ακαδημαϊκών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χαρακτική.

ΧΕΙΜΕΡΙΝO ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Tρίτη - Κυριακή: 10:00 - 16:00)
e-mail: info@hambisprintmakingcenter.org.cy
www.hambisprintmakingcenter.org.cy