Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Μουσεία / Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου
 Το Αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι το σπίτι του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και της οικογένειας του, που έζησε μεταξύ του 1793 και 1808. Ο δραγουμάνος ήταν ο διερμηνέας μεταξύ του Χριστιανικού πληθυσμού και του Οθωμανού κυβερνήτη. Το αρχοντικό είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της Κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα και σήμερα είναι ανοικτό στο κοινό σαν μουσείο. Είναι ένα μεγάλο διώροφο, πετρόχτιστο σπίτι, στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, όχι πολύ μακριά από την Αρχιεπισκοπή.

Το σπίτι αποτελείται από τρεις πτέρυγες, σε σχήμα Π γύρω από μια εσωτερική αυλή περιτριγυρισμένη από προστώο. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και οδηγεί σε δύο δωμάτια. Τον ορθογώνιο προθάλαμο στην ανατολική πτέρυγα στο ισόγειο μάλλον τον χρησιμοποιούσαν για στάβλο και οδηγούσε σε μια δεύτερη αυλή. Η κουζίνα, το μπάνιο, δύο αποθήκες και η σκάλα που οδηγεί στο πάνω πάτωμα βρίσκονται στη δυτική πτέρυγα. Από τα πολλά δωμάτια του πάνω ορόφου το πιο σημαντικό είναι αυτό με τα οικογενειακά κειμήλια καθώς και το δωμάτιο που η οικογένεια δεχόταν τους ξένους της (οντάς). Αυτό το δωμάτιο διατηρεί αρκετές από τις ζωγραφικές διακοσμήσεις του. Η μεγάλη κεντρική αίθουσα έχει ένα κλειστό μπαλκόνι που βλέπει στην κεντρική είσοδο του σπιτιού. Στο σπίτι απονεμήθηκε το 1988, το βραβείο Europa Nostra.

Τηλ.: +357 22 305 316

Επαρχία  Λευκωσία
Διεύθυνση: Οδός Πατριάρχου Γρηγορίου 20, Λευκωσία
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 08:30 - 15:30, Τετάρτη: 08:30 - 17:00, Σάββατο: 09:30 - 15:30 κλειστό τις Δημόσιες Αργίες
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο