Παρατηρητήριο Οδού Λήδρας

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Μουσεία / Παρατηρητήριο Οδού Λήδρας
Ο Πύργος Σιακόλα είναι το πιο ψηλό κτήριο στην παλιά Λευκωσία και ένα από τα ψηλότερα της πόλης. Η απόφαση του κ. Νίκου Σιακόλα να μετατρέψει τον ενδέκατο όροφο του πύργου σε μουσείο - παρατηρητήριο της Λευκωσίας αποδείχθηκε σοφή. Πάρα πολλοί ντόπιοι και ξένοι παρακολουθούν από ψηλά την πρωτεύουσα με κιάλια και τηλεσκόπιο χωρίς προσκόμματα. Τα κατατοπιστικά σχεδιαγράμματα με ημερομηνίες και άλλα στοιχεία σε «ξεναγούν» στα ιστορικά κτίρια της πόλης, τις εκκλησίες, τα σχολεία, τα δρομάκια και τις λεωφόρους της.

Από εκεί ψηλά η μοιρασμένη πρωτεύουσα μοιάζει ενιαία. Η διαχωριστική γραμμή και η ασχήμια της κατοχής κρύβονται από τα όμορφα παλαιά κτίρια. Παρατηρώντας ωστόσο καλά την πόλη με τα κιάλια μπορείς να δεις τις ανοιχτές πληγές της: Τα πολυβολεία, τους στρατιώτες στα φυλάκια, τους τρύπιους ακόμα - από τις σφαίρες του ‘ 74 - τοίχους των κτιρίων κοντά στην γραμμή αντιπαράταξης, την σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο...

Παρακολουθώντας την ζωή στην πόλη νιώθεις, με την βοήθεια της ηχογραφημένης αφήγησης της ιστορίας της πρωτεύουσας, νιώθεις πως ταξιδεύεις στο χρόνο.

Φαντάζεσαι σκηνές από τους πρώτους κατοίκους της πρωτεύουσας πριν από 5000 χρόνια, από την Ελληνιστική εποχή, από τον ερχομό των Πτολεμαίων, του Χριστιανισμού, τις αραβικές επιδρομές, τους δυτικούς, τους Βενετούς που την θωράκισαν με τα μεγάλα τείχη, την Τουρκοκρατία, την Αγγλοκρατία.

Δείτε την Λευκωσία ως να ταξιδεύετε με αερόστατο! Ναι κάπως έτσι φαντάζει η πρωτεύουσα όταν την βλέπεις από ψηλά, από τον ενδέκατο όροφο του πύργου Σιακόλα, στην οδό Λήδρας. 

Βοήθεια σ’ αυτό το εικονικό ταξίδι προσφέρουν και οι παλιές γκραβούρες και φωτογραφίες της Λευκωσίας που εκτίθενται στο παρατηρητήριο.  Μια αεροφωτογραφία της πόλης που παρουσιάζεται σε μεγέθυνση αποτελεί πυξίδα για το ταξίδι στο χθες και το σήμερα της Λευκωσίας.

Από τον Πύργο Σιακόλα μπορείς να απλώσεις το βλέμμα σου στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μια σύγκριση του Νότιου υπεραναπτυγμένου μέρους της Λευκωσίας με το "στάσιμο" νότιο μέρος της κατεχόμενης πόλης, είναι αναπόφευκτη.

Στην παλιά πόλη μπορεί κανείς να δει από ψηλά: Το Αρχιεπισκοπικό μέγαρο, Την εκκλησία Φανερωμένης, το Γυμνάσιο Φανερωμένης, την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη και άλλα πολλά ιστορικά κτίρια.

Στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας διακρίνονται: Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας διάφορες εκκλησίες και τζαμιά και το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη "νεκρή ζώνη".

Στο ελεύθερο τμήμα της Λευκωσίας φαίνονται τα ψηλά μοντέρνα κτίρια, η πλατεία ελευθερίας και ένα πανόραμα της οδού Λήδρας, του άλλοτε εμπορικότερου δρόμου της Λευκωσίας που σιγά - σιγά επανευρίσκει την παλιά του αίγλη.

Στον έκτο όροφο του πύργου Σιακόλα υπάρχει μοντέρνα καφετέρια όπου σερβίρεται και φαγητό, από τις μεγάλες τζαμαρίες της οποίας υπάρχει επίσης ωραία θέα προς όλες τις κατευθύνσεις της πόλης.

Ωράριο:
Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος: 10:00 - 17:00
Απρίλιος: 10:00 - 18:00
Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος - Άυγουστος - Σεπτέμβριος: 10:00 - 19:00
Οκτώβριος: 10:00 - 18:00
Νοέμβριος - Δεκέμβριος: 10:00 - 17:00ωράριο