Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Πινακοθήκες & Κέντρα Τεχνών / Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας
Το Ίδρυμα Κώστα & Ρίτας Σεβέρη, ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην προώθηση του πολιτισμού και της ειρηνικής συμβίωσης στην Κύπρο, δημιούργησε ακριβώς στην καρδιά της Λευκωσίας, στην οδό Ερμού, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας.

Το παλιό χάνι και αργότερα παλιός αλευρόμυλος της οδού Ερμού, μετατράπηκε με ενθουσιασμό και αφοσίωση σε ένα χώρο πολιτισμού και έρευνας που φιλοξενεί στους τέσσερεις ορόφους του περισσότερα από 1000 έργα τέχνης, 6000 εκδόσεις και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από ενδυμασίες και ενθυμήματα των τελευταίων 300 χρόνων.

CVAR building
Μελετώντας τα έργα ο επισκέπτης θα μπορέσει να ταξιδέψει νοερά από την Κύπρο του 18ου αιώνα στην Κύπρο του 20ου αιώνα, όπως καταγράφηκε μέσα από τη ματιά και τα πινέλα ξένων περιηγητών καλλιτεχνών, ενώ στην πορεία της ξενάγησης του θα μπορεί να θαυμάσει το δημιουργικό συναπάντημα των ανθρώπων που έζησαν στο νησί μέσα από την ιστορία του τόπου σε ένα ενιαίο χώρο. Η εξέλιξη του νησιού μέσα από την αρχιτεκτονική, την τοπογραφία, τις σκηνές καθημερινής ζωής αλλά και των συλλογών αφίσων και πολιτικών γελιογραφιών γίνεται κατανοητή μέσα από τους πίνακες. Οι επιρροές που δέχτηκε η ενδυμασία στην Κύπρο από την Ανατολή και την Δύση γίνονται εμφανείς από την πληθώρα κοστουμιών όλων των εποχών, ενώ μια ειδική αναφορά στην Κατερίνα Κορνάρο, την τελευταία τραγική βασίλισσα της Κύπρου προσφέρει την ιστορία του μεσαιωνικού βασιλείου.


Balthazar cafe

Roof Terrace
Το Ερευνητικό Κέντρο, με την πολύ πλούσια συλλογή από σπάνιες εκδόσεις βιβλίων τέχνης και ιστορίας, καλωσορίζει κάθε ένα που θέλει να μελετήσει, να ερευνήσει ή απλά να γνωρίσει καλύτερα την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και την Εγγύς Ανατολή.

Το έργο υλοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Σεβέρη, του USAID, των EEA Grants Norway και του προγράμματος De Minimis.

Gift Shop
Στο Κέντρο θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, θα φιλοξενούνται περιοδικές εικαστικές εκθέσεις ενώ θα υπάρχει δυνατότητα για παραχώρηση του χώρου σε τρίτους για διοργάνωση επιλεγμένων εκδηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επισκέπτης θα έχει το βράδυ τη δυνατότητα να απολαύσει το ποτό του στο Roof Terrace με θέα την παλιά πόλη ή, κατά την διάρκεια της ήμέρας, ένα καφέ ή ελαφρύ σνακ στην καφετέρια Balthazar στο ισόγειο του κτιρίου.

Οι ώρες λειτουργίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι Δευτέρα - Σαββατο 09:30-16:30. Την Κυριακή παραμένει κλειστό.

Οι ώρες λειτουργίας κατά τη χειμερινή περίοδο είναι Τρίτη - Κυριακή 09:30-16:30. Τη Δευτέρα παραμένει κλειστό.