Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Θέατρα / Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ
Το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ (ΘΠ) ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2016 από τον τότε Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό Tibor Navracsics επί δημαρχείας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Τετραετές Πρόγραμμα Αναζωογόνησης Περιοχών Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας 2009 – 2012, το Σχέδιο Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Έργων Πολιτιστικής Υποδομής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την ΟΠΑΠ Κύπρου.

Το Ίδρυμα Πιερίδη έχει την ευθύνη του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΘΠ, το οποίο παρουσιάζει περφόρμανς και παραστάσεις ζωντανών και παραστατικών τεχνών και θεάτρου, αλλά και συνέδρια, καθώς και προσφέρει από το 2021 πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών. Φιλοξενεί, ακόμα, το Performance Laboratory του ευρωπαϊκού προγράμματος Open Up — του οποίου ηγείται το ΙΠ— καθώς και εβδομαδιαία παιδικά θεατρικά εργαστήρια του Εκπαιδευτικού Κέντρου Παιδιών του NiMAC. Στο ΘΠ έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα σημαντικά συμπόσια, συνέδρια και ομιλίες, καθώς και έχουν φιλοξενηθεί καίριες και ορόσημες διοργανώσεις φεστιβάλ όπως: το θεατρικό πρόγραμμα του Nicosia Pop Up Festival από το 2017 μέχρι και το 2021, το πρόγραμμα φιλοξενίας Bridges αλλά και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της καλλιτεχνικής δομής .pelma.Lia Haraki, το 2ο QueerWave Film Festival (πρώτη διοργάνωσή του με φυσική παρουσία), το 1ο Breach Festival πειραματικής μουσικής του οργανισμού Make Music Cyprus, κ.ά.

Πριν την ανακαίνησή του, το ΘΠ υπήρξε ξυλουργείο και στέγαζε καταστήματα και εργαστήρια τεχνιτών.