Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Θέατρα / Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας


Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, κτίσμα νεοκλασικού ρυθμού, ανήκει στον Δήμο Λευκωσίας και αποτελεί πυλώνα πολιτισμού για την Κύπρο από την πρώτη παράσταση που δόθηκε εκεί στις 26 Μαρτίου 1967. Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του έχει φιλοξενήσει θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, ιστορικές και άλλες εκδηλώσεις. Το θέατρο έχει φιλοξενήσει τις περισσότερες παραγωγές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) από την ίδρυσή του μέχρι το 2008.   

Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην ιστορία του θεάτρου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019 μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης που συγχρηματοδοτήθηκαν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργασίες είναι αποτέλεσμα μιας εντατικής προσπάθειας του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Δήμου Λευκωσίας, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, του Γενικού Λογιστηρίου και της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό πόλο έλξης, για όλους τους συμπολίτες μας. Ένα χώρο που να στηρίζει και να αναδεικνύει τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους φορείς της πόλης μας», τονίζει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Από το 2019 το θέατρο διαχειρίζεται η Nicosia For Art, θυγατρική εταιρεία του Δήμου Λευκωσίας, η οποία αποτελεί την καρδιά και την ψυχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, ενός φεστιβάλ παραστατικών τεχνών που παρουσιάζει διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες μαζί με νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Κύπρο.  Η Nicosia For Art είναι επίσης, επικεφαλής της προσπάθειας της Λευκωσίας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030.

Πληροφορίες και κρατήσεις
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο ταμείο του θέατρου (22797979 - ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή από τις 10:00 μέχρι τη 13:00) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση theatre@nicosiamunicipality.org.cy.

Τεχνικές προδιαγραφές: