Επίσκεψη Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στο Δήμο Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Επίσκεψη Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στο Δήμο Λευκωσίας
Τετ, 28 Νοε. 2012 02:00
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκης Ομήρου επισκέφτηκε τον Δήμο Λευκωσίας την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Η συνάντηση έγινε στην παρουσία εκπροσώπων των δημοτικών ομάδων, Ν. Νουρή, Α. Αντωνίου, Χρ. Ιωσήφ, Κ. Μαυρίδη και Α. Αντώνη. Ο κ. Ομήρου συνοδευόταν από τον κ. Σάββα Ηλιοφώτου.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την κατάσταση στο Δήμο και για τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης που δημιουργεί ασφυξία στην Αυτοδιοίκηση και συνάμα του παρουσίασα τις δράσεις και ενέργειες εξοικονομήσεων που αποφασίσαμε ώστε ο Δήμος Λευκωσίας να έχει ήδη από το 2013 πλεονασματικό προϋπολογισμό και κυρίως να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του στα χρόνια που έρχονται, διατηρώντας παράλληλα σταθερό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους δημότες, αλλά και το κοινωνικό μας πρόγραμμα.

Ο Δήμος Λευκωσίας τόλμησε, όπως γνωρίζετε, να προχωρήσει σε σημαντικές τομές, μέσα από σωστό σχεδιασμό, διάλογο και συνεννόηση με τις συντεχνίες. Ειδικά σήμερα, πρέπει και το πολιτικό σύστημα να τολμήσει και να προχωρήσει στις αλλαγές που ζητά η κοινωνία. Μόνο έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε τη σημερινή αρνητική κατάσταση και να ελπίζουμε σε μέρες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.»

Στη συνέχεια ο κ. Ομήρου δήλωσε:

«Ήταν ξεχωριστό προνόμιο και ιδιαίτερη χαρά να βρεθώ σήμερα μαζί με αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ στον Δήμο της πρωτεύουσας. Ένα ιστορικό Δήμο, ο οποίος έχει τη δική του παρουσία και συνεισφορά μέσα στην κυπριακή κοινωνία για τόσα πολλά χρόνια, τόσες πολλές δεκαετίες.

Είναι βέβαια μια δύσκολη ώρα για την κυπριακή οικονομία και την κυπριακή κοινωνία, όμως θέλω να τονίσω και να υπογραμμίσω με έμφαση ότι ο Δήμος Λευκωσίας πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης στοργής, φροντίδας και στήριξης από την πολιτεία. Γιατί πέραν του ότι είναι η Πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δήμος της Λευκωσίας είναι και ένας ημικατεχόμενος Δήμος. Συνεπώς η Κυβέρνηση με τη συνδρομή και της Βουλής ασφαλώς, (στο βαθμό που εμπλέκεται η Βουλή των Αντιπροσώπων), θα πρέπει εντελώς ξεχωριστά να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ανάπτυξης του Δήμου της Λευκωσίας.

Θέλω να συγχαρώ το Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για το γεγονός ότι ήδη έχουν προχωρήσει σε μια οικονομική περισυλλογή προκειμένου τα οικονομικά του Δήμου να είναι βιώσιμα. Θέλω ακόμα να συγχαρώ το Δημοτικό Συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και να δώσω το μήνυμα ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι και οι Κοινότητες, θα πρέπει μέσα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, και δεδομένου ότι αυτές είναι πολύ πιο κοντά στους πολίτες από οποιουσδήποτε άλλους θεσμούς, θα πρέπει να κινηθούν έντονα και δραστήρια προς αυτή την κατεύθυνση στους δύσκολους καιρούς που περνούμε και που δυστυχώς μας έρχονται. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Θέλω να αναφερθώ επίσης σε θέματα που αφορούν την ανάδειξη του κέντρου της Λευκωσίας.

Είναι κατανοητή η δυσχέρεια των οικονομικών αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας πολεοδομικός, χωροταξικός προγραμματισμός για την ενοποίηση του κέντρου της Λευκωσίας, που είναι η εικόνα της Κύπρου και στην πραγματικότητα, η εικόνα της Κύπρου που αντιμετωπίζει από την πρώτη ματιά κάθε ξένος επισκέπτης.

Η αναζωογόνηση της Λευκωσίας πιστεύω, ότι ξεκινά από την ανάδειξη του κέντρου της πρωτεύουσας και προς αυτή την κατεύθυνση όλες οι αρμόδιες πολεοδομικές αρχές, το πολεοδομικό συμβούλιο πρέπει να ενσκήψουν το συντομότερο για να υπάρξει αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός. Δεύτερον να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός ως προς την εκτέλεση των διαφόρων έργων, τα οποία είναι γνωστά και που θα πρέπει να κατασκευαστούν.

Τέλος, εξέφρασα προς το Δήμαρχο κ. Γιωρκάτζη τις σκέψεις μας και τις απόψεις μας για τα θέματα αναβάθμισης και μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.»