Η Λευκωσία ζητά άμεσα την υλοποίηση του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Η Λευκωσία ζητά άμεσα την υλοποίηση του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου
Πεμ, 27 Σεπ. 2012 04:00
Οι πολίτες της Λευκωσίας παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες μια ενορχηστρωμένη και διατεταγμένη προσπάθεια διάδοσης ανυπόστατων πληροφοριών για το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου με κύριο στόχο την ακύρωση του πιο σημαντικού έργου ανάπτυξης της Πρωτεύουσας.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» εμφανίζεται νέο δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο «Παρέμβαση Ελέγκτριας για το Μέγαρο – Εξετάζει από ποια έργα θα περικοπούν τα κονδύλια της ΕΕ» το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση του έργου.

Τα γεγονότα σχετικά με την προώθηση και τη χρηματοδότηση του έργου απλά έχουν ως έξης:

28/2/2007: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει ότι το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου θα προχωρήσει για να χρηματοδοτηθεί ως μεγάλο έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνισμός και θα χρηματοδοτηθεί με ποσό της τάξης €68.000.000 από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

8/11/2011: Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κύριος Joaquin Almunia με επιστολή του στην Υπουργό Εξωτερικών κυρία Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλή εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ να χρηματοδοτήσει το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου με το 85% της ολικής δαπάνης.

1/3/2012: Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποδεσμεύει πόσο ύψους €11.600.000 για την κάλυψη της δαπάνης σε σχέση με την προώθηση της κατασκευής του Μεγάρου Πολιτισμού με ομόφωνή απόφαση όλων των κομμάτων. Στην ίδια απόφαση η Επιτροπή Οικονομικών σημείωσε τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών που εκφράστηκε από εκπρόσωπο του, ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκτελέσει το έργο.

Τα ερωτήματα που αφήνει το δημοσίευμα είναι πολλά και αμείλικτα:

Αφού τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς ΕΕ έχει αποφασιστεί να διατεθούν για το έργο τουλάχιστον €68.000.000 από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία το ερώτημα είναι αν σήμερα υπάρχουν αυτά τα λεφτά.

Αν υπάρχουν, τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα γιατί ήδη έχουν εκταμιευθεί €25.000.000 για το έργο που μαζί με τα €68.000.000 καλύπτουν σχεδόν τη συνολική δαπάνη του έργου.

Αν δεν υπάρχουν τα €68.000.000, τότε πρέπει να ερευνηθεί από ποιους, πότε και ποιους σκοπούς διατέθηκαν.

Πιστεύουμε λοιπόν, ότι αυτό είναι το καθήκον της Γενικής Ελέγκτριας. Δηλαδή να διερευνήσει πιθανές παρατυπίες και παρανομίες που διαπράχθηκαν σε σχέση με τη χρηματοδότηση του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου και την καλούμε να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με το σημερινό δημοσίευμα για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να έλθουν σε αντιπαράθεση δύο πόλεις. Μήπως αυτός είναι ο κύριος σκοπός του αρθρογράφου;

Με βάση το δημοσίευμα φαίνεται ότι εντάχθηκαν έργα της τάξης των 60 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στη Λεμεσό σε περιόδους μετά την ημερομηνία που είχε ενταχθεί το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου το 2007.

Στο έργο του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου έχουν προστεθεί και έργα απόρροια του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, τα οποία είναι ουσιαστικά για την ανάπτυξη του κέντρου της πόλης, όπως μεγάλη πλατεία, αστικό πάρκο καθώς επίσης και υπόγειος χώρος στάθμευσης. Τα έργα αυτά έχουν αυξήσει το κόστος του Μεγάρου άλλα είναι αναγκαία για την δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου, πόλου έλξης για επισκέπτες, προϋπόθεση για την πολυπόθητη οικονομική αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Γι αυτό το λόγο, Θέλουμε να δηλώσουμε ότι παραμένουμε ανυποχώρητοι στη δημιουργία του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου γιατί έτσι όπως έφθασαν τα πράγματα είναι ίσως το μοναδικό έργο ανάπτυξης τόσο για τον πολιτισμό της Κύπρου και για τη οικονομική ανάπτυξη του κέντρου της Πρωτεύουσας.

Αυτοί που πολεμούν το Μέγαρο τώρα, θέλουν το κέντρο της Λευκωσίας να παραμείνει μόνο με κενά χωράφια. Εμείς θέλουμε στη Λευκωσία ένα ευρωπαϊκό κέντρο και αυτό διεκδικούμε!
  • Από το Δήμο Λευκωσίας
  • Από το Γ.Σ ΠΟΒΕΚ
  • Από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας
  • Από το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας
  • Από το Σύνδεσμο «Οι Φίλοι της Λευκωσίας»
  • Από το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Στασικράτους