Ομιλία Δημάρχου Λευκωσίας στην Παρουσίαση των Οικονομικών του Δήμου Λευκωσίας για το έτος 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Ομιλία Δημάρχου Λευκωσίας στην Παρουσίαση των Οικονομικών του Δήμου Λευκωσίας για το έτος 2012
Δευ, 23 Απρ. 2012 01:00
Όπως έχω δεσμευτεί προεκλογικά και μετά την σε βάθος μελέτη των οικονομικών δεδομένων, θα σας παρουσιάσω σήμερα τα οικονομικά του Δήμου Λευκωσίας.

Το 2012 σημαδεύεται από την αυθαίρετη και αιφνιδιαστική μείωση της στήριξης του Δήμου από την Κυβέρνηση και την Βουλή.

Παρά το γεγονός αυτό, έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα μείωσης εξόδων και αύξησης εσόδων με στόχο τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών αυτής της μείωσης.

Έχω την πίστη και την πεποίθηση ότι για το 2012 θα τα καταφέρουμε. Έχω όμως και το θάρρος και την τόλμη να δηλώσω πως αν η Κυβέρνηση και η Βουλή δεν αλλάξουν στάση και αν δεν προχωρήσει η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, τα επόμενα χρόνια θα είναι κατά πολύ χειρότερα.

Καλώ και τους υπόλοιπους Δήμους να δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά τους. Χρέος και καθήκον μας είναι να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε αυτή την αρνητική πορεία αρχίζοντας από σήμερα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Λευκωσίας, συμπεριλαμβανομένου όλων των διορθωτικών ενεργειών και προσπαθειών που προβαίνουμε για το 2012, εκτιμάται ότι θα είναι ελλειμματικός περίπου σε €2,700,000. Οι κυριότεροι λόγοι για αυτή την μείωση είναι: (α) η εκτιμημένη (και εφόσον η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί) μείωση της κρατικής χορηγίας και κρατικών οφειλών που ανέρχεται σε €4,000,000 και (β) η αύξηση των λειτουργικών ανελαστικών δαπανών, όπως συντάξεις, μισθοί, ωφελήματα, αποπληρωμή κεφαλαίων δάνειων, αύξηση στη τιμή του ηλεκτρισμού και των καύσιμων, που ανέρχονται συνολικά σε €3,300,000.

Και ενώ οι κρατικές χορηγίες μειώνονται κατά €4,000,000 και τα υπολογιζόμενα ανελαστικά έξοδα αυξάνονται κατά €3,300,000, το συνολικό έλλειμμα του Δήμου δεν είναι το αναμενόμενο €7,300,000 αλλά συγκρατείται στα €2,700,000. Αυτό καταδεικνύει την τεράστια προσπάθεια που επιτελείται και τις οδυνηρές περικοπές που έχουμε κάμει.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας δηλώσω ότι μέχρι σήμερα και μετά από μεγάλη προσπάθεια: (α) κανένα αναπτυξιακό έργο δεν θα επηρεαστεί εντός του 2012, (β) τα έργα και οι δράσεις για την προετοιμασία της πρωτεύουσας, για την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία, της Προεδρίας της ΕΕ θα υλοποιηθούν και (γ) η Λευκωσία θα διεκδικήσει με αξιώσεις και πείσμα το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.
Τα οικονομικά δεδομένα σήμερα, μας αναγκάζουν δυστυχώς να μειώσουμε τον προϋπολογισμό για κάποιες πραγματικές λειτουργίες του Δήμου, όπως συντηρήσεις οδών, συντηρήσεις οδικού φωτισμού, κτηρίων και χώρων πρασίνου. Έργα αναγκαία μεν για την ποιότητα ζωής μας αλλά που για φέτος τουλάχιστον, είμαστε υποχρεωμένοι να τα μειώσουμε. Θέλω να τονίσω ότι αν η στάση του Κράτους και της Βουλής δεν αλλάξει, οι μειώσεις στις λειτουργίες του Δήμου θα είναι περισσότερες τα επόμενα χρόνια.

Οι ενέργειες που έχουν τροχιοδρομηθεί για τη μείωση του ελλείμματος από το αναμενόμενο €7,300,000 στα €2,700,000 είναι οι ακόλουθες (να ξεκαθαρίσω εδώ ότι κάποιες από αυτές τις δράσεις δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο σε ένα νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό, αλλά αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει το σώμα τις επόμενες εβδομάδες):
  • Έχουμε προχωρήσει σε: Παγοποίηση προσλήψεων.
  • Έχουμε προχωρήσει σε: Παγοποίηση μισθών.
  • Έχουμε προχωρήσει σε: Μείωση των υπερωριών, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.
  • Έχουμε προχωρήσει σε: Μείωση του προϋπολογισμού σε λειτουργίες του Δήμου. Να επαναλάβω ότι όσο αφορά τις συντηρήσεις, επικεντρωνόμαστε μόνον στα απαραίτητα και όπου τίθεται θέμα ασφάλειας προσωπικού (Συντηρήσεις κτηρίων, οχημάτων, οδών, φώτων τροχαίας, οδικού φωτισμού).
  • Έχουμε προχωρήσει σε: Ελάχιστη δυνατή αύξηση τελών σκυβάλων, ανέρχεται στο 4% περίπου.
  • Στοχεύουμε σε αποδοτικότερη είσπραξη τελών και προστίμων.
  • Στοχεύουμε στην πώληση περιουσίας δήμου (συντελεστή δόμησης).
  • Έχουμε ξεκινήσει την πλήρη καταγραφή των υποστατικών.
Εμείς ως υπεύθυνη αρχή έχουμε προβεί στις ενδεικνυόμενες από τις περιστάσεις δράσεις. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να απαιτήσουμε και από το Κράτος να προβεί σε άμεσες διορθωτικές ενέργειες:

Το κράτος οφείλει να δώσει στο Δήμο αυτά που υποχρεούται και υποσχέθηκε να δώσει.
  • Απαιτούμε την καταβολή της υπολειπόμενης κρατικής χορηγίας για το 2011.
  • Απαιτούμε την καταβολή της οφειλής έναντι απώλειας επαγγελματικού φόρου: είναι σημαντικό να αντιληφτούμε ότι το 2002 το Κράτος απαίτησε από τις Τοπικές Αρχές να απεμπολήσουν το δικαίωμα φορολόγησης φυσικών προσώπων για επαγγελματικό φόρο με την προϋπόθεση ότι θα αναπληρούσε αυτό το συγκεκριμένο έσοδο. Υπάρχει δέσμευση, άρα υπάρχει οφειλή. Δεν νομιμοποιείται σήμερα να μειώνει αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά την κρατική οφειλή έναντι απώλειας του επαγγελματικού φόρου.
  • Ζητούμε νέα περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των ενοποιημένων δάνειων.
Θέλω να προσθέσω ότι πέραν των ουσιαστικών αιτημάτων για καταβολή της Κρατικής χορηγίας και οφειλών, επείγει η προώθηση θεσμικών αλλαγών οι οποίες θα καταστήσουν τους Δήμους βιώσιμους  και λειτουργικούς οργανισμούς:
  • Διεκδικούμε τον εκσυγχρονισμό Νομοθεσιών που θα προωθούν την αναβάθμιση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων των Δήμου με απώτερο στόχο την διοικητική αυτοτέλεια των ΤΑ.
  • Διεκδικούμε την οικονομική αυτονομία των Δήμων μέσω της ενοποίησης του τέλους και του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.
  • Διεκδικούμε την προώθηση της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών με στόχο την μείωση των εξόδων και την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών.
Λευκωσιάτισσες και Λευκωσιάτες, ο Δήμος είμαστε όλοι εμείς.

Για να καταφέρει ο Δήμος της πρωτεύουσας να αντεπεξέλθει των δύσκολων αυτών οικονομικών συνθηκών χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας.

Σε αυτή την προσπάθεια κανένας δεν περισσεύει. Απαιτείται σκληρή δουλειά από όλους.

Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.  
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας