Υπογραφή Συμφωνιών Επιδότησης για δύο δράσεις συγχρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Υπογραφή Συμφωνιών Επιδότησης για δύο δράσεις συγχρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υ
Πεμ, 09 Φεβ. 2012 00:00
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 στα γραφεία του Κλάδου Ταμείων Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών η υπογραφή δύο Συμφωνιών Επιδότησης με το Δήμο Λευκωσίας για τη Δράση 4 «Προγράμματα ένταξης από τοπικές αρχές» και για τη Δράση 5 «Εκπαιδευτικά σεμινάρια για κοινωνικούς εταίρους». Τις συμφωνίες υπόγραψε εκ μέρους του Δήμου ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Οι δύο δράσεις στοχεύουν στη διευκόλυνση της διαδικασίας ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών στην κυπριακή κοινωνία και στην καλλιέργεια αποδοχής της διαφορετικότητας και πολυπολιτισμικότητας.

Η Δράση 4 «Προγράμματα ένταξης από τοπικές αρχές» αφορά το σχεδιασμό και την παροχή προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης των ΥΤΧ και θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία του Δήμου Λευκωσίας ως επικεφαλής, του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, των Δήμων Αγίου Δομετίου και Λεμεσού και της εταιρείας Συμβούλων G&D Social Lab ltd. Η χρηματοδότηση της Δράσης 4 ανέρχεται στις €218.000. Στο πλαίσιο της θα υλοποιηθούν προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων γονέων και παιδιών καθώς και ποικίλες πολιτιστικές δραστηριοήτητες.

Η Δράση 5 «Εκπαιδευτικά σεμινάρια για κοινωνικούς εταίρους» αφορά την εκπαίδευση λειτουργών κοινωνικών εταίρων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με ΥΤΧ και θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία του Δήμου Λευκωσίας ως επικεφαλής, του Τ.Τ. Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Λάρνακας και της εταιρείας First Elements Euroconsultants ltd. Η χρηματοδότηση για τη Δράση 5 ανέρχεται στις €84.000 και περιλαμβάνει ομαδικά και μονο-επιχειρησιακά σεμινάρια καθώς και βιωματικά εργαστήρια. Επίσης, προγραμματίζεται η εκπόνηση ειδικών οδηγών διαχείρισης της διαφορετικότητας για χρήση από λειτουργούς τοπικών αρχών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ημικρατικών οργανισμών.

Η επιλογή των δράσεων έγινε κατόπιν αξιολόγησης και επιλογής της ολοκληρωμένης πρότασης που είχε υποβληθεί από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας, στα πλαίσια της ενίσχυσης και αναβάθμισης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, μέσα από την παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας και η κοινωνική αλληλεγγύη, αποτελεί προτεραιότητά για το Δήμο Λευκωσίας, ακόμη και εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, γι’ αυτό μεριμνά για την ισότιμη στήριξη των πιο ευαίσθητων ομάδων πολιτών με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητά τους. Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και την Κυπριακή Δημοκρατία και θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Ιούνιο.