Η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο Δήμαρχος
Καλωσόρισμα
Ομιλίες & Άρθρα
Προηγούμενοι Δήμαρχοι
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αντιδήμαρχοι
Μέλη Συμβουλίου
Δημοτικές Επιτροπές
Δημοσιοποίηση Αποφάσεων
Ο ΔΗΜΟΣ
Όραμα & Αποστολή
Υπηρεσίες
Έργα
Απολογισμός Έργου
Πολιτικοί Γάμοι
Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Ιστορία Δήμου Λευκωσίας
Διδυμοποιήσεις με Δήμους
Συνεργασίες με Δήμους
Πλάκα της Τιμής & Σημαία της Τιμής
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Δημοτικό Θέατρο - Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Ανοικτό Σχολείο Αγλαντζιάς
Πολυδύναμο Αγίου Δομετίου
Λευκωσία 2030
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2024
Σχέδια Χορηγιών και Κινήτρων
Δημόσιες Προσφορές
Κενές Θέσεις Εργασίας
Πολεοδομικά Θέματα
Περιβαλλοντικές Μελέτες
Απόψεις περιοίκων για αιτήσεις ανάπτυξης (ιδιωτικές)
Εγγραφή στο Ενημερωτικό Δελτίο
Κατάλληλη Κατασκευή Οδών ( Άρθρο 17)
Μέτρα αυτοπροστασίας από το σεισμό
Υποτροφίες σε Δημότες
Εκστρατείες & Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Σύμφωνο των Δημάρχων - Σχέδια Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ιστορία
Αξιοθέατα
Μουσεία
Θέατρα
Πινακοθήκες & Κέντρα Τεχνών
Βιβλιοθήκες
Εμπορικοί Δρόμοι
Διαμονή
Χάρτης της πόλης
Πολιτιστικά Κέντρα
Πλατείες
Πάρκα & Κήποι
Δημοτικές Αγορές
Χώροι Λατρείας
Ξεναγήσεις
Κυβερνητικά Κτίρια
Ποδηλατόδρομοι
Ιστορικά Σχολεία
Εκπαίδευση
Αθλητικοί Χώροι
Καλλιτέχνες της Πόλης
Πισίνες & Κολυμβητήρια
Συγκοινωνίες
Χώροι Στάθμευσης
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Επικοινωνήστε μαζί μας
Γραφείο Εξυπηρέτησης & Πληροφόρησης του Δημότη
Πρόγραμμα περισυλλογής σκυβάλων / ανακύκλωσης / χάρτινων σακουλιών
Ηλεκτρονικές Αιτήσεις
Έντυπα & Αιτήσεις
Online Πληρωμές
Πράσινα Σημεία Επαρχίας Λευκωσίας
Υποβολή Αιτήματος / Εισήγησης
Επαλήθευση Πιστοποιητικών Γάμου
Συχνές Ερωτήσεις
Κοινοτάρχες Ενοριών
Υπηρεσίες Άμεσης Ανάγκης
Εξωτερικές Συνδέσεις
Ελληνικά
English
Russian
Webmail
e-λευκωσία
DMS
Άρθρο Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
/
Ανακοινώσεις
/
Ανακοινώσεις 2013
/
Άρθρο Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
Παρ, 05 Απρ. 2013
07:00
Ας συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τα βήματα της Ιστορίας μας
Οι φετινοί εορτασμοί για τη 25η Μαρτίου 1821 και την 1η Απριλίου 1955, δύο μέρες που εκφράζουν την αγάπη του Έλληνα προς την Ελευθερία και συμβολίζουν βωμούς θυσίας για την απόκτησή της, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι στην σκιά των εξαιρετικά δυσμενών εξελίξεων.
Σήμερα βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία μας. Μια κρίση που άρχισε ως οικονομική αλλά μετατρέπεται ώρα με την ώρα σε κοινωνική, πολιτική, εθνική. Μια κρίση που καταδυναστεύει τον λαό με εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις στο εθνικό μας θέμα. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ολοκληρωτικής εξαθλίωσης.
Προσπαθώντας να εννοήσουμε και να εξηγήσουμε τα οικονομικά δείνα που τεκταίνονται στην Πατρίδα μας αποφασίσαμε ότι φταίει η επιβουλή των ξένων, των αδίκων και άκαρδων ξένων. Και παρά το γεγονός ότι ευθύνες βαραίνουν και τους ξένους για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την ανάγκη μας, η αλήθεια είναι ότι εμείς με τα λάθη μας φέραμε στον τόπο μας αυτούς τους ξένους.
Η αλήθεια έγκειται, στην εγκατάλειψη των αξίων και των αρετών που μας χαρακτήρισαν ως Έθνος το 1821, στην απομάκρυνση μας από ιδεώδεις και ιδανικά που μας χαρακτήρισαν ως ασύλληπτους επαναστάτες το 1955 και στην μετακίνηση μας από όλα αυτά που μας χαρακτήρισαν ως αρχιτέκτονες του οικονομικού θαύματος μετά το 1974.
Είναι αλήθεια ότι καταφέραμε πολλά. Εργαστήκαμε σκληρά αλλά δεν παραμείναμε εργατικοί. Προοδεύσαμε αλλά δεν παραμείναμε προοδευτικοί. Πετύχαμε πολλά αλλά δεν παραμείναμε πετυχημένοι.
Η ολιγάρκεια έδωσε τη θέση της στην πλεονεξία, η ευθύνη έδωσε τη θέση της στο προνόμιο, το εμείς έδωσε τη θέση του στο εγώ και η ευθεία έδωσε τη θέση της στη τεθλασμένη. Η ανταγωνιστικότητα και η αγωνιστικότητα εφθάρησαν. Ο υπερδανεισμός οδήγησε στη χρεοκοπία.
Η ασυδοσία δοξάστηκε και το Μέτρον Άριστον αντικαταστάθηκε από το Υπέρμετρον Βέλτιστον (όσο πιο πολλά τόσον πιο καλά).
Εργαζόμασταν για 10, πληρωνόμασταν 12 και ξοδεύαμε 13.
Και τώρα μας ήρθε ο λογαριασμός!
Σήμερα διακυβεύεται η επιβίωση μας. Έχουμε φτάσει στο τέλμα.
Κάποιος είπε κάποτε: μην κλαίς τη μοίρα σου για τις αναποδιές που σού ’τυχαν… Μην κατηγορείς άλλους για τα δεινά που σε βρήκαν… Κοίταξε τα λάθη σου και διόρθωσέ τα. Στάσου στα πόδια σου και διάψευσε εκείνους που σε είχαν «τελειωμένο».
Η καλύτερη «εκδίκηση» προς όσους σε ταπείνωσαν είναι να κερδίσεις τον θαυμασμό τους, χωρίς να χάσεις την Ελευθερία σου.
Τώρα η επιλογή μας είναι μια. Η διάσωση της ελευθερίας της πατρίδα μας. Μέσα από μια νέα «Επανάσταση», μια ριζική μεταβολή η οποία θα φέρει πίσω
τη χαμένη μας αρετή, σοφία και αξίες. Αξίες και αρχές που χαρακτήριζαν τους ήρωες του 21, τους λεβέντες του 55, τους βιοπαλαιστές του 74.
Ήρθε η ώρα να αλλάξει το μοντέλο πάνω στο οποίο στηριζόταν μέχρι σήμερα η λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η λειτουργία του καθενός μας. Πρέπει να θυμηθούμε τον παλιό καλό μας εαυτό. Να εργαστούμε με περισσότερη ανθρωπιά και μεγαλύτερη αλληλεγγύη, να αλλάξουμε νοοτροπία, να δουλέψουμε σκληρά, με θέληση, πείσμα και αποφασιστικότητα, να λειτουργήσουμε πιο ομαδικά και τότε, μόνον τότε θα έχουμε πιθανότητα επιτυχίας.
Δανείζομαι τα λόγια του πρωθυπουργού Σαμαρά: «Χρειάζεται ενότητα. Το εθνικό χρέος μας υπαγορεύει να ενώσουμε δυνάμεις και να πορευτούμε μαζί. Και αυτό διότι η Ενότητα πάντα αθροίζει τις δυνάμεις ενός έθνους. Ενώ ο διχασμός το αποδυναμώνει…
Και ειδικά στον Ελληνισμό, η Ενότητα δεν αθροίζει απλώς. Πολλαπλασιάζει!
Και δεν πολλαπλασιάζει απλώς, απελευθερώνει κυριολεκτικά τις δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο κάθε Έλληνας.»
Μπορούμε! Φτάνει να το πιστέψουμε!
Είναι προτεραιότητα για όλους μας να ανακτήσουμε ως λαός την Αξιοπρέπειά μας.
Δεν θέλουμε, αλλά ούτε και μας το επιτρέπει η αξιοπρέπεια μας, να ζούμε με δανεικά, δεδουλευμένα άλλων.
Δεν έχουμε συνηθίσει στην επαιτεία! Ακόμη και το 1974 δεν ζητιανέψαμε, δουλέψαμε!
Έτσι και σήμερα επιβάλλεται να κάνουμε τα πάντα, για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας.
Ας συγχρονίσουμε λοιπόν το βηματισμό μας με τα βήματα της Ιστορίας μας. Ας μη δειλιάσουμε και ας αγωνιστούμε, για την τιμή μας και την αξιοπρέπεια μας, για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας και για τις γενιές που έρχονται. Όπως έκαναν τόσοι άλλοι πριν από μας, για μας.
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας
Άλλες Ανακοινώσεις
30 Απρ
Εργασίες επιδιόρθωσης σε οδούς στην Αγλαντζιά
30 Απρ
Κενή θέση για απασχόληση στο Πολυδύναμο...
30 Απρ
Εγγραφές Καλοκαιρινών Προγραμμάτων Παιδιών...
28 Απρ
Εργασίες στην οδό Δράμας και νέες κυκλοφοριακές...