Δήλωση Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Δήλωση Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
Πεμ, 28 Μαρ. 2013 07:00
Πίστευα και πιστεύω ότι η ειλικρίνεια αποτελεί απαράβατο όρο και καθοριστική προϋπόθεση για τη λειτουργία των θεσμών και την ποιότητα της δημοκρατίας.

Οφείλω λοιπόν να ενημερώσω τους συμπολίτες μου στη Λευκωσία και όλους τους Κύπριους πολίτες, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup οδηγούν σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας το Δήμο Λευκωσίας και εγκυμονούν τον κίνδυνο του απόλυτου αδιεξόδου σε σχέση με τους όρους και τις δυνατότητες ουσιαστικής λειτουργίας του.

Με το μεγαλύτερο μερίδιο του συνόλου των καταθέσεων του Δήμου στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου είναι πιθανόν, παρά τις προσπάθειες μας, να μην είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να εξαιρέσει τους Δήμους από τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί.

Στη δικαιολογημένη συζήτηση για εξαίρεση ή και ειδική ρύθμιση που θα αφορά τα Ταμεία Πρόνοιας και Συντάξεων, ζητούμε να συμπεριληφθούν και οι Τοπικές Αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα τους.

Τυχόν αντιμετώπιση των δήμων ως απλών καταθετών-επενδυτών και τυχόν άρνηση ή καθυστέρηση να διασφαλιστεί η ρευστότητα τους θα έχει ως αποτέλεσμα την πιθανή θυματοποίηση των εργαζομένων στο δήμο λόγω της μη έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας.

Επιπλέον θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των δημοτών λόγω της αδυναμίας μας να καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα των συνεργείων αποκομιδής σκυβάλων και της διαχείρισης του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη.

Θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια των δημοτών αφού η συντήρηση δρόμων, φώτων τροχαίας ανά το Παγκύπριο αλλά και η άρση επικινδυνότητας ετοιμόρροπων οικοδομών καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολη και αμφίβολη.

Τέλος, τα αναπτυξιακά έργα απειλούνται με ακύρωση αφού η δική μας συνεισφορά στα έργα έχει σήμερα παγοποιηθεί και μεγάλο μέρος της απειλείται να απολεσθεί.

Οι εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις μας υποχρεώνουν πλέον να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες μας προκειμένου να διασφαλίσουμε υπηρεσίες κρίσιμες για την καθημερινότητα της Πόλης και των κατοίκων της.

Προετοιμάζουμε ήδη Έκτακτο Σχέδιο Δράσης και Ρευστότητας για περίοδο ενός μηνός το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    Αποστολή επιστολής προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ζητώντας εξαίρεση των καταθέσεων
    Εξασφάλιση της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον δήμο
    Αναθεώρηση του προϋπολογισμού και μείωση ΟΛΩΝ των εξόδων που δεν αφορούν την υγεία, την ασφάλεια των δημοτών και κοινωνική πρόνοια
    Εξασφάλιση της καταβολής του μεριδίου του Δήμου και του Κράτους σε συγχρηματοδοτούμενα από τα διαρθρωτικά ταμεία αναπτυξιακά έργα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ακύρωσης τους
    Εξασφάλιση της λειτουργίας όλων των σκυβαλοφόρων όσον αφορά τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά
    Εξασφάλιση λειτουργίας σκυβαλότοπου στον Κοτσιάτη
    Εξασφάλιση συντήρησης των Φώτων Τροχαίας σε όλη την Κύπρο
    Εξασφάλιση εργασιών που αφορούν επικίνδυνες οικοδομές.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε αναλάβει μια προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη.

Ζητούμε την κατανόηση και συμπαράσταση σας και καλούμε την Πολιτεία να στηρίξει το έργο μας.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας