Ο Δήμαρχος Λευκωσίας επέδωσε τις χορηγίες στα κοινωνικά προγράμματα που επιχορηγούνται από το Δήμο γ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Ο Δήμαρχος Λευκωσίας επέδωσε τις χορηγίες στα κοινωνικά προγράμματα που επιχορηγούνται από το Δήμο γ
Δευ, 04 Φεβ. 2013 06:00
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης επέδωσε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο, τις χορηγίες για το 2012 στους εκπροσώπους των κοινωνικών προγραμμάτων που επιχορηγούνται από το Δήμο.

Κατά την εκδήλωση επιδόθηκαν επιταγές συνολικού ύψους €57.860 σε 19 Οργανώσεις που λειτουργούν ισάριθμα προγράμματα μέσω των οποίων καλύπτεται ευρύ φάσμα κοινωνικών αναγκών μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα επιχορηγήθηκαν οι πιο κάτω οργανώσεις: Στέγη Ευγηρίας «Αρχάγγελος Μιχαήλ» Καϊμακλίου, Κοινοτικός Νηπιοκομικός Σταθμός Καϊμακλίου, Κοινοτική Λέσχη Καϊμακλίου για παιδιά Δημοτικής Σχολικής Ηλικίας, Πολυδύναμο Κέντρο Εξυπηρέτησης Ηλικιωμένων και Αναπήρων «Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη» Παλλουριώτισσας, Σωματείο Διημερεύουσας Φροντίδας Παιδιών «Παιδομάνα», Κέντρο Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών, Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, Κίνηση Στήριξης Αλλοδαπών, ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου, Σύνδεσμος Ευημερίας Ατόμων με νοητική Αναπηρία (Φαβιέρου), Κίνηση Συμπαράστασης προς τους φορείς του AIDS και συγγενείς, Φιλόπτωχος Αδελφότης Αγίων Ομολογητών, Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Λευκωσίας, Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Λευκωσίας, Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος Λευκωσίας (Συμβουλευτικό Κέντρο ΤΟΞΟΤΗΣ), Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας και Παγκύπρια Πορεία Αγάπης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Σε ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης τόνισε ότι, «ακόμη και εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, και παρά τη στενότητα που χαρακτηρίζει τα οικονομικά του Δήμου λόγω των περικοπών της κρατικής χορηγίας προς την τοπική αυτοδιοίκηση και της μείωσης των πόρων του, ο Δήμος Λευκωσίας εξακολουθεί να έχει ψηλά στις προτεραιότητές του τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και να ενισχύει την κοινωνική προσφορά στηρίζοντας τους φορείς αυτούς».

Και συνέχισε, «Η μείωση των κρατικών χορηγιών κατά 4 εκ. ευρώ το 2012 και η περαιτέρω μείωση κατά σχεδόν μισό εκ. ευρώ φέτος, θέτουν πραγματικά σε κίνδυνο πολλά από τα κοινωνικά προγράμματα του Δήμου. Η στήριξη του κράτους προς τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας πρέπει να γίνει πράξη αυτή δεν μπορεί να είναι η μείωση των κρατικών χορηγιών προς τον πλέον άμεσο αντιπρόσωπο αυτών των ομάδων και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, τους δήμους.

Η κοινωνική πρόνοια και βοήθεια δεν είναι απλώς μια υπηρεσία που καλούμαστε να παρέχουμε αλλά είναι προϋπόθεση για κοινωνική συνοχή».

Ανέφερε επίσης ότι, «ο Δήμος έρχεται αρωγός στα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν με επιτυχία σε κοινοτικό και εθελοντικό επίπεδο εντός των δημοτικών ορίων, αναγνωρίζοντας ακριβώς τον εξαιρετικά σημαντικό τους ρόλο και την πολύτιμη τους προσφορά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών της πόλης, ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης, όπου, οι κοινωνικές παροχές καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίες».

Κατέληξε ότι «για το Δήμο Λευκωσίας η παροχή υπηρεσιών και προγραμμάτων στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αποτελεί αφενός προτεραιότητα και αφετέρου ανταπόκριση στα προβλήματα των δημοτών. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, μέσα από την παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν πρόκληση για συνεχή βελτίωση.