Πρώτη αντίδραση του Δήμου Λευκωσίας για τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Πρώτη αντίδραση του Δήμου Λευκωσίας για τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας 2012
Τετ, 16 Ιαν. 2013 04:00
H δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας 2012 προκάλεσε στο Δήμο Λευκωσίας ανάμεικτα αισθήματα. Ενώ υιοθετούνται κάποιες προτάσεις του Δήμου Λευκωσίας τόσο για το Αστικό Εμπορικό Κέντρο (ΑΕΚ), όσο και για την περιοχή ΣΟΠΑΖ, αντιπαραβάλλοντας τις με τα διάφορα δικαιώματα και νέες ζώνες που δίνονται αφειδώλευτα στην περιφέρεια της πόλης γίνεται πλέον προφανές ότι η ημιτελής πολεοδομική πολιτική των τελευταίων ετών, που οδήγησε στον μαρασμό των εμπορικών δρόμων του κέντρου, όχι απλά δεν αντιστρέφεται αλλά αντίθετα διευρύνεται.

Την ώρα που η εμπορικότερη Λεωφόρος της πρωτεύουσας, η άλλοτε κραταιά λεωφόρος Μακαρίου καταρρέει οι κυβερνώντες της δίνουν το τελειωτικό κτύπημα με την ενδυνάμωση περιφερειακών εμπορικών κέντρων στα οποία παραχωρούνται χαριστικά υπερπρονόμια, χωρίς να παρέχονται τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα στο κέντρο.

Η οικονομική κρίση έχει «ξεσκεπάσει» για τα καλά τις επιπτώσεις αυτής της ημιτελούς πολιτικής. Οι αρνητικές για το κέντρο επιπτώσεις είναι πλέον ξεκάθαρες σε οποιονδήποτε περάσει από την Μακαρίου. Περιμέναμε ότι η κυβέρνηση θα λάμβανε διορθωτικές αποφάσεις αλλά δυστυχώς καμιά τέτοια ενέργεια δεν έγινε αφήνοντας έτσι την Μακαρίου και το κέντρο της πρωτεύουσας στο έλεος του Θεού.

Για το ΑΕΚ ενώ υιοθετήθηκαν κάποιες θέσεις του Δήμου Λευκωσίας, όπως η πρόταση για ενοποίηση και απλούστευση των ζωνών ανάπτυξης και η κατάργηση των μικτών περιοχών, την ίδια ώρα παραχωρήθηκαν κίνητρα ανάπτυξης τόσο δαιδαλώδη και πολύπλοκα που ουσιαστικά καθίστανται ανενεργά και ασύμφορα για τους επενδυτές, (όπως του ποσοστού κάλυψης στα 35%, κ.α.). Την ίδια ώρα στις Ειδικές Περιοχές και στις Ζώνες Ειδικών Χρήσεων στην περιφέρεια της πόλης δίνονται πακέτα ευέλικτων συντελεστών και απεριόριστων χρήσεων.

Χωρίς σημαντικά αντισταθμιστικά μέτρα οι εμπορικοί δρόμοι της Λευκωσίας δεν είναι σε θέση να «ανταγωνιστούν» αυτούς τους νέους σημαντικούς εμπορικούς πυρήνες στην περιφέρεια του δήμου, οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα της φθηνότερης γης άρα και λιγότερο απαιτούμενο συνολικό κόστος επένδυσης. Για να αντιστραφεί αυτή η ροη των ιδιωτικών επενδύσεων χρειάζονται κίνητρα και κρατική βοήθεια. Δυστυχώς σε αντιπαραβολή των κινήτρων και ζωνών που δόθηκαν στην περιφέρεια αυτά δεν υπάρχουν για το κέντρο.

Διαπιστώνεται για ακόμη μία φορά ότι οι πρόνοιες του εγκριμένου Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας 2012 για την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης έμεινε μόνο στα χαρτιά. Η ανάπτυξη του αστικού συγκροτήματος δεν προωθεί τον διακηρυγμένο στόχο για οργανωμένη και συμπαγή ανάπτυξη αλλά αντίθετα ενθαρρύνει τη διασπορά και δημιουργεί μια πολυκεντρική πόλη. Μια πολιτική που εκεί όπου έχει εφαρμοστεί απέτυχε.

Ο σχεδιασμός της κάθε περιοχής του αστικού συγκροτήματος φαίνεται να αντιμετωπίζεται με στόχο να ικανοποιήσει τα τοπικά αιτήματα των οικείων δήμων χωρίς να αξιολογούνται οι συνέπειες που οι πρόνοιες για αυτή θα έχουν στο σύνολο του αστικού συγκροτήματος.

Το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας 2012 καταδεικνύει την έλλειψη πολιτικού οράματος και θέλησης. Είναι απλά η συνέχιση της ημιτελούς και πρόχειρης πολεοδομικής πολιτικής που οδήγησε στον μαρασμό του αστικού κέντρου της πρωτεύουσας. Η πρόσφατη εξαγγελία για την ενδεχόμενη μετακίνηση κυβερνητικών υπηρεσιών στην κρατική έκθεση και μέσα στην αμιγώς οικιστική ζώνη της Έγκωμης, αλλά και η πρόθεση δημιουργίας συνεδριακού κέντρου στην ίδια περιοχή απλά επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Την ίδια ώρα στην περιοχή ΣΟΠΑΖ λήφθηκαν υπόψη αριθμός ενστάσεων του Δήμου Λευκωσίας και ενισχύθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό οι επιτρεπόμενες χρήσεις. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η υποβάθμιση της περιοχής, να χρησιμοποιηθούν αναξιοποίητες εγκαταλειμμένες ιδιοκτησίες και να δοθούν νέες ποικίλες ευκαιρίες ανάπτυξης που θα προσελκύσουν επενδύσεις στην περιοχή.

Αναγνωρίζοντας της ανάγκη για να αναστρέψουμε τις αρνητικές καταστάσεις που επικρατούν στην περιοχή του κέντρου έχουμε ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής για το Αστικό Κέντρο της πόλης και είναι στη βάση αυτή που αναμένουμε από όλους τους κυβερνητικούς φορείς να συνδράμουν και να υιοθετήσουν τις πρόνοιες του.

Ενισχύοντας την όλη προσπάθεια αναμένουμε την προκήρυξη της διαδικασίας για την ανάπλαση του Παλιού ΓΣΠ, αναμένουμε την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Αρχαιολογικό Μουσείο, αναμένουμε να προχωρήσει το Μέγαρο Πολιτισμού.

Μπορούμε να ανατρέψουμε το προδιαγεγραμμένο μέλλον της πόλης μας, φτάνει να δουλέψουμε μαζί προς ένα κοινό στόχο και με τη στήριξη του κράτους.