Τέλεση εγκαινίων της Λεωφόρου Αγίου Ιλαρίωνος

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Τέλεση εγκαινίων της Λεωφόρου Αγίου Ιλαρίωνος
Δευ, 14 Ιαν. 2013 05:00
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ των Συγκοινωνιών και Έργων
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ των Εσωτερικών
Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων
Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων
Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της λεωφόρου Αγίου Ιλαρίωνος. Ενός συνδετικού σύγχρονου οδικού άξονα στο κέντρο της βιοτεχνικής και βιομηχανικής δραστηριότητας της Λευκωσίας. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι πριν από λίγο καιρό ο δρόμος αυτός παρουσίαζε μια υποβαθμισμένη εικόνα, μια εικόνα που δεν αξίζει στην πρωτεύουσα.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σύγχρονο δρόμο, που ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο BATA και καταλήγει στον κυκλικό κόμβο του ΣΟΠΑΖ. Πέραν όμως αυτής της σύγχρονης εικόνας που παρουσιάζει η λεωφόρος σήμερα, το σημαντικότερο είναι ότι προσφέρει άνετη και ασφαλή πρόσβαση στις βιοτεχνίες και τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής. Ολοκληρωμένη και ουσιαστικότερη όμως εξυπηρέτηση θα προσφερθεί όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της Λεωφόρου Αμμοχώστου, στην ανατολική πλευρά της Λευκωσίας και ενωθεί η περιοχή αυτή της Αγλαντζιάς με τη λεωφόρο Λεμεσού γενικότερα, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο στους κατοίκους, εργαζόμενους και επιχειρηματίες των περιοχών Καϊμακλίου και Παλλουριώτισσας.

Η λεωφόρος που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κράτους με το Δήμο Λευκωσίας. Ένα Πολεοδομικό Έργο που έχει χρηματοδοτηθεί κατά 4/5 από την Κυβέρνηση και κατά 1/5 από το Δήμο Λευκωσίας. Για τη δημιουργία ενός καλού δικτύου κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κράτους. Χωρίς αυτή την αρωγή, χωρίς το κράτος να δώσει την αναγκαία προτεραιότητα δεν είναι δυνατό να δημιουργήσουμε εκείνο το ασφαλές και ικανό δίκτυο που όλοι προσδοκούμε.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του Κράτους που βρίσκονται εδώ, για τη στενή συνεργασία και να τους καλέσω σε στενότερη συνεργασία στο μέλλον, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει ένα ικανό κυκλοφοριακό σύστημα, ασφαλές για τους δημότες της.

Σίγουρα δεν έχουμε ξεχάσει την πρόσφατη νεροποντή της 24ης Οκτωβρίου 2012 και το τεράστιο πρόβλημα που διαφάνηκε ότι υπάρχει στον κυκλικό κόμβο ΣΟΠΑΖ, που είχε ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν αυτοκίνητα και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη καταστροφική νεροποντή για να ξανασκεφτούμε πως πρέπει να δράσουμε. Η διαπλάτυνση του χειμάρρου Κατέβα, η κατασκευή έργων για την προστασία των εκατέρωθεν ιδιοκτησιών, η δημιουργία ενός πραγματικού γεφυριού στη Λεωφόρο Αμμοχώστου μαζί με την κατασκευή της Λεωφόρου Αμμοχώστου θεωρούμε ότι πρέπει να τεθούν άμεσα στις προτεραιότητες του κράτους.

Η Λευκωσία έχει ανάγκη από σημαντικά έργα υποδομής. Οι κάτοικοι της τα έχουν ανάγκη και τα περιμένουν για την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Θεωρούμε αναγκαία την ανακατασκευή των λεωφόρων Λάρνακος, Κέννεντυ, Αμμοχώστου, Καλλιπόλεως και άλλων ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλό κυκλοφοριακό σύστημα στην πόλη μας. Η αναβάθμιση των αξόνων αυτών δεν είναι τοπικού χαρακτήρα, αλλά προσφέρει εξυπηρέτηση σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού μας. Γίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη για να τροχιοδρομήσουμε και να μεριμνήσουμε άμεσα την υλοποίηση των πολεοδομικών έργων που έχουν προσδιοριστεί για την πρωτεύουσα.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, επιτρέψετε μου να καταθέσω την ανάγκη και τις νέες προκλήσεις που καλούμαστε να ανταποκριθούμε από κοινού, όπως την μελέτη του τραμ και τη δρομολόγηση των μικρών λεωφορείων στο κέντρο της Λευκωσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τη δική σας συνδρομή για να προχωρήσουμε δυναμικά στο μέλλον.

Κυρίες και Κύριοι
Καταλήγοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους λειτουργούς Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και του Δήμου που έχουν εργαστεί για το έργο αυτό, με ιδιαίτερη μνεία στον κ. Γιαννάκη Λαζάρου, Ανώτερο Εκτελεστικό Μηχανικό, που πάντοτε συνδράμει με υπομονή όλα τα πολεοδομικά έργα του Δήμου.

Ευχαριστώ όλους, για την παρουσία και τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση αυτή.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας