Δημόσια Παρουσίαση προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Δημόσια Παρουσίαση προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς»
Τρι, 21 Μαϊ. 2013 11:00
Ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το Γραφείο Πρόληψης Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, δημόσια παρουσίαση του προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς» στο Θέατρο Παλλάς. Η παρουσίαση αφορούσε την εφαρμογή του προγράμματος στις ενορίες της εντός των τειχών πόλης, Φανερωμένης και Τρυπιώτη αλλά και τις ενορίες Αγίων Ομολογητών, Αγίου Ανδρέα και Αγίου Αντωνίου και απετέλεσε την πρώτη εκ των δύο παρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνάς Νικολάου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο Αστυνομικός Διευθυντής, κ. Κύπρος Μιχαηλίδης καθώς και άλλα αρμόδια μέλη της Αστυνομίας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας. Το πρόγραμμα παρουσίασε στους παρευρισκόμενους ο υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, Ανώτερος Υπαστυνόμος, κ. Πέτρος Παττούρας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης προς τους δημότες που παρέστησαν στη συνάντηση, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της εφαρμογής του προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς» στις πόλεις και ειδικά στη Λευκωσία και τόνισε τη σημασία της εμπλοκής των ιδίων των δημοτών στη διαδικασία πρόληψης παραβατικών και εγκληματικών ενεργειών στην πόλη τους αλλά και τη διασφάλιση της τάξης και ευνομίας σε αυτήν.

Αναφερόμενος στον ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι δημότες, οι οποίοι με κανένα τρόπο δεν παροτρύνονται να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα τυχόν παρατηρήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή και τη ζωή τους, εξήγησε πως μοναδική τους ευθύνη είναι η ενημέρωση των υπευθύνων και της Αστυνομίας, μέσω μιας απλουστευμένης και εύκολης διαδικασίας.

Τέλος, ο Δήμαρχος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να εγγραφούν στο πρόγραμμα, βοηθώντας έτσι και συμβάλλοντας, χωρίς κόπο και χωρίς κόστος, στην προστασία των ιδίων, των οικογενειών τους και την περιουσίας τους αλλά και κατ’ επέκταση στην ασφάλεια της πόλης τους.

Το πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» εφαρμόζεται επιτυχώς στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα έχει εφαρμοστεί και στην Κύπρο, με πρώτο συμμετέχοντα τον Δήμο Ιδαλίου το 2011. Ο Δήμος Λευκωσίας, έχοντας ως στόχο την εφαρμογή του προγράμματος σε ολόκληρη την πόλη, προγραμματίζει και δεύτερη παρουσίαση που θα φορά τις ενορίες Καϊμακλίου, Παναγίας και Κωνσταντίνου και Ελένης, την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Μαΐου, στις 19:00 στην Αίθουσα της ΣΠΕ Καϊμακλίου.