Δημόσια Παρουσίαση προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Δημόσια Παρουσίαση προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς»
Τρι, 28 Μαϊ. 2013 13:00
Ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το Γραφείο Πρόληψης Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013, τη δεύτερη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς» στην Αίθουσα της ΣΠΕ Καϊμακλίου. Η παρουσίαση αφορούσε την εφαρμογή του προγράμματος στις ενορίες Καϊμακλίου, Παναγίας, Κωνσταντίνου & Ελένης και Ομορφίτας.

Στην παρουσίαση παρόντες ήταν μέλη της Αστυνομίας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας. Το πρόγραμμα παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Δ, κ. Σωτήρης Κοτζιήκας και ο υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, Ανώτερος Υπαστυνόμος, κ. Πέτρος Παττούρας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης προς τους δημότες που παρέστησαν στη συνάντηση, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της εφαρμογής του προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς» στις πόλεις και ειδικά στη Λευκωσία και τόνισε τη σημασία της εμπλοκής των ιδίων των δημοτών στη διαδικασία πρόληψης παραβατικών και εγκληματικών ενεργειών στην πόλη τους αλλά και τη διασφάλιση της τάξης και ευνομίας σε αυτήν.

Αναφερόμενος στον ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι δημότες, οι οποίοι επ’ ουδενί δεν παροτρύνονται να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα τυχόν παρατηρήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή και τη ζωή τους, εξήγησε πως μοναδική τους ευθύνη είναι η ενημέρωση των υπευθύνων και της Αστυνομίας, μέσω μιας απλουστευμένης και εύκολης διαδικασίας.

Τέλος, ο Δήμαρχος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να εγγραφούν στο πρόγραμμα, βοηθώντας έτσι και συμβάλλοντας, χωρίς κόπο και χωρίς κόστος, στην προστασία των ιδίων, των οικογενειών τους και την περιουσίας τους αλλά και κατ’ επέκταση στην ασφάλεια της πόλης τους.

Το πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» εφαρμόζεται επιτυχώς στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα έχει εφαρμοστεί και στην Κύπρο, με πρώτο συμμετέχοντα τον Δήμο Ιδαλίου το 2011. Και οι δύο παρουσιάσεις του προγράμματος που έγιναν από τον Δήμο Λευκωσίας στέφθηκαν με επιτυχία, αφού στο πρόγραμμα έχουν ήδη εγγραφεί 150 περίπου δημότες.

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ο Δήμος σε συνεργασία με την Αστυνομία προτίθεται να προβεί σε χαρτογράφηση των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος, τοποθέτηση ανάλογης σήμανσης και διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων των εθελοντών-παρατηρητών.