Η Λευκωσία Ενώνει

Παρ, 31 Μαϊ. 2013 11:00
Κύπρος – Ευρώπη μέσα από τα μάτια των παιδιών

Ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και τη Σχολική Εφορεία Λευκωσίας παρουσίασαν την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Δημαρχείο Λευκωσίας τους στόχους και το πρόγραμμα της εκδήλωσης «Η Λευκωσία Ενώνει, Κύπρος – Ευρώπη μέσα από τα μάτια των παιδιών».    

Το Σάββατο 1η Ιουνίου 2013 (Παγκόσμια Μέρα Παιδιού), στη λεωφόρο Μακαρίου Γ’, από την συμβολή της με την οδό Μνασιάδου μέχρι την λεωφόρο Ευαγόρου, στη Λευκωσία 800 παιδιά από δημοτικά σχολεία της Λευκωσίας, του Αγίου Δομετίου, του Δημοτικού σχολείου Ακρόπολης, του American Academy και του Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων θα ενώσουν ένα μεγάλο πάζλ. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος που λειτουργεί στο Δήμο της πρωτεύουσας για τα παιδιά. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να δώσουμε φωνή στα παιδιά των δημοτικών σχολείων να εκφραστούν, να πουν πως θέλουν την πόλη τους, να καταθέσουν τις απόψεις τους πως βλέπουν την Ευρώπη που ανήκουμε. Συγκεκριμένα, 23 σχολεία έχουν ετοιμάσει ένα μεγάλο πάζλ 165 τετραγωνικά μέτρα, 810 ζωγραφιστά κομμάτια που έχουν θέματα παρμένα από τη μυθολογία, την παράδοση και γενικά την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου – Ευρώπης.

Η εκδήλωση αυτή είναι υποψήφια για καταχώρηση στο βιβλίο Γκίνες και θα τύχει ευρείας προβολής, αφού θα προβάλει τη Λευκωσία και κατ’ επέκταση την Κύπρο διεθνώς.  Στόχος της δράσης δεν είναι μόνο η καθαυτή συμπερίληψή της στο βιβλίο Γκίνες, αλλά παράλληλα να εξυπηρετήσει κοινωνικούς, ψυχαγωγικούς, παιδαγωγικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Με την κατασκευή του παζλ θα γίνει προβολή και καλλιέργεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα προβληθεί η εικόνα της Κύπρου ανά το παγκόσμιο και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία για δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία.

Σημειώνεται ότι, οι χώροι στάθμευσης στις οδούς Μνασιάδου 5, Διαγόρου 14, Θεοφάνους Θεοδότου 1, Φώτη Πίττα 4 και Προμηθέως 5 το Σάββατο 1η  Ιουνίου θα λειτουργούν ΔΩΡΕΑΝ από το πρωί μέχρι τις 1:00μ.μ. οπότε και θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση.  

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΣΠΕ Καϊμακλίου και χορηγός επικοινωνίας Deejay Radio.


Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την ειδική δράση με τίτλο «Η Λευκωσία Ενώνει» (Puzzle)
31 Μαΐου 2013, 9:00π.μ.


Φίλες και Φίλοι,

Το Σάββατο 1η Ιουνίου, την Παγκόσμια Μέρα Παιδιού, «Η Λευκωσία Ενώνει».
Ενώνει τις φωνές των παιδιών.
Ενώνει τις εικαστικές δημιουργίες και ανησυχίες τους.
Ενώνει τις δυνάμεις τους και τις σκέψεις του για την Ευρώπη σε μια δράση που είναι υποψήφια για καταχώρηση στο βιβλίο Γκίνες.
Συνεργάζονται, δημιουργούν και συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο στα κοινά.
Και μας αποδεικνύουν τι μπορούν να κάνουν όταν τους δοθεί η ευκαιρία.

Πάντοτε πίστευα ότι οι νέοι μας είναι μια δύναμη που δεν πρέπει να υποτιμείται. Μια φωνή που επιβάλλεται να εισακούεται.

Εναπόκειται σε εμάς, τους ενήλικες, να ενισχύσουμε την εκπαίδευση και κατ’ επέκταση την παιδεία με κάθε τρόπο. Να επενδύσουμε στη μόρφωση και την αγωγή των παιδιών μας και να τους καθοδηγήσουμε σε δρόμους που θα τους ανοίξουν τους ορίζοντες τους, γιατί ο τόπος μας, και μάλιστα ΣΗΜΕΡΑ, έχει ανάγκη από δημιουργικούς ανθρώπους και σωστούς πολίτες.

Το Puzzle που τα παιδιά μας θα κατασκευάσουν το Σάββατο αποτελείται από πολλά μέρη αλλά είναι μια εικόνα. Έτσι και τα παιδιά μας είναι όλα άτομα ξεχωριστά, μοναδικά αλλά συνιστώσες ενός μεγαλύτερου συνόλου. Αυθύπαρκτες προσωπικότητες αλλά την ίδια ώρα ενεργοί πολίτες της κοινωνίας του αύριο. Αυτή είναι και η πεμπτουσία μιας ευημερούσας, ζωντανής και δημιουργικής κοινωνίας. Ευθύνη μας να τους διδάξουμε ότι η συνεργασία δεν αθροίζει απλώς αλλά πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα.


Τα συγχαρητήρια μου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τη Σχολική Εφορεία Λευκωσίας, τους χορηγούς (ΣΠΕ Καϊμακλίου, Radio Deejay), όλους όσους εργάστηκαν εθελοντικά για τη διοργάνωση αυτής της δράσης και φυσικά στα παιδιά. 

Το Σάββατο 1η Ιουνίου σας περιμένουμε όλους στη Λεωφόρο Μακαρίου για να απολαύσουμε τα παιδιά μας και το μεγαλύτερο παζλ ζωγραφικής στον κόσμο που θα δημιουργήσουν.

Σας ευχαριστώ.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας

Χαιρετισμός Γιάννη Οικονομίδη, Προέδρου Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη στις 31/5/2013, 9:00πμ
Δημαρχείο Λευκωσίας
 
Κάποτε ο μεγάλος και φημισμένος ζωγράφος Πικασσό είπε μια μεγάλη αλήθεια για το έργο του:  «Χρειάστηκαν 80 χρόνια δουλειάς για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί».  Μια πραγματικά εντυπωσιακή εκμυστήρευση από ένα σπουδαίο άνθρωπο η οποία καθημερινά επιβεβαιώνεται από όλους εμάς, όταν παρακολουθούμε την προσπάθεια των παιδιών μας, ιδιαίτερα των μαθητών του δημοτικού σχολείου.  Δημιουργίες αυθόρμητες, ειλικρινείς, με τη διαύγεια της ψυχής και του βλέμματος να αποτυπώνουν το γύρω κόσμο τους.  Ένα κόσμο, όχι όπως τον φτιάξαμε εμείς γκρίζο, αλλά με φωτεινά χρώματα, καθαρό ουρανό, γαλάζιες θάλασσες και πρόσωπα να χαίρονται τη ζωή και τις δημιουργίες του Πανάγαθου.
 
Ντύνουν τη φύση με καθάρια χρώματα, αφουγκράζονται το γάργαρο νερό να κυλά, τα πουλιά να στέλνουν ύμνους, τα έντομα να γονιμοποιούν τη διάρκεια της μάνας φύσης.
 
Κι όλα τούτα με αίσθημα ευθύνης, χαράς και προσδοκίας, ότι ο κόσμος μας είναι όμορφος, όταν μέσα μας εμείς νιώθουμε όμορφα.
 
Αυτή η σημερινή παρουσία των ζωγράφων-παιδιών μας είναι το μέγιστο μάθημα που μας δίνεται για ν΄ αντιληφθούμε επιτέλους ότι η Τέχνη προάγει τον Πολιτισμό ότι η μικρή μας χώρα έχει να δώσει μια πολυδύναμη και πολύμορφη διάσταση στην Ευρώπη του σήμερα.
 
Μπορεί η χώρα μας να είναι μικρή σε έκταση. Έχει όμως μια ιστορική και παραδοσιακή διάρκεια που η απαρχή της χάνεται στους αιώνες και οι ρίζες της απλώνονται πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας.
 
Χαιρετίζω λοιπόν αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση που έχει ως θέμα την Ευρώπη της πολυμορφίας και του πολιτισμού μέσα από τα μάτια των παιδιών και συγχαίρω τους διοργανωτές αλλά πιο πολλά εύσημα αρμόζουν στα παιδιά που εργάστηκαν για να δώσουν ένα μοναδικό στο είδος του έργο.
 
Το στοίχημα όμως δεν είναι η καταγραφή του έργου αυτού στο βιβλίο Γκίνες.  Το στοίχημα είναι να δούμε μέσα από τα μάτια των παιδιών μας ένα αλλιώτικο κόσμο.  Ένα κόσμο της ελπίδας και της ευημερίας, μακριά από πολέμους, μοιρασμένους λαούς, μισαλλοδοξίες και καταναγκασμούς.  Ένα κόσμο γεμάτο ιδανικά και αξίες.  Ένα κόσμο που το πνεύμα να υπερτερεί της ύλης και η ψυχή ν΄ απολαμβάνει τις αρετές της ομορφιάς.
 
Ως Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, σας διαβεβαιώ ότι πάντοτε θα ενισχύουμε τέτοιες εκδηλώσεις αλλά και θα είμαστε αρωγοί για να μείνουν τα παιδιά μας πάντοτε αγνά στις προθέσεις τους, άφθαρτα στη ψυχή και ακατάπαυστα στη δημιουργία  Πολιτισμού.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Puzzle
 
Αγαπητοί φίλοι
 
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για την παρουσίαση της δράσης ''Η Λευκωσία Ενώνει''.
 
Θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο Λευκωσίας και ιδιαίτερα το Δήμαρχο για την σύλληψη και υλοποίηση αυτής της πραγματικά όμορφης πρωτοβουλίας.
 
Είμαστε περήφανοι που τη στηρίζουμε και ελπίζω τα παιδιά να πέρασαν δημιουργικά το χρόνο τους ζωγραφίζοντας τα κομμάτια του παζλ.
 
Όπως ξέρετε, το παζλ θα εκτεθεί αυτό το Σάββατο στη Μακαρίου. Όμως, ως Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το μήνυμα των παιδιών θα ξεπεράσει τα όρια της Κύπρου.
 
Για αυτό το λόγο εξετάζουμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν ώστε να μεταφερθεί το κεντρικό κομμάτι του παζλ στις Βρυξέλλες.
Αν τα καταφέρουμε, χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν πως βλέπουν τα παιδιά της Κύπρου την ιστορία, τη μυθολογία, την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, τους δεσμούς,  αν μου επιτρέπετε, Κύπρου – Ευρώπης.
 
Αν η προσπάθειά μας ευδοκιμήσει, αυτό το πολύχρωμο παζλ θα αποτελέσει ένα ευχάριστο διάλλειμα στην καθημερινότητα των αγαπητών, αλλά γκρίζων, Βρυξελλών.
 
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, και σας περιμένουμε όλους το Σάββατο στη Μακαρίου για να γιορτάσουμε μαζί με τα παιδιά την επιτυχία τους και την πρόκληση να φτιάξουν το μεγαλύτερο παζλ στον κόσμο.