Οι Δήμοι συνεργάζονται για την εκπόνηση από κοινού τεχνοοικονομικής μελέτης για συλλογή σκυβάλων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Οι Δήμοι συνεργάζονται για την εκπόνηση από κοινού τεχνοοικονομικής μελέτης για συλλογή σκυβάλων
Τετ, 05 Ιουν. 2013 11:30
Προχωρεί η εργασία της συντονιστικής επιτροπής που αποτελείται από τους Δημοτικούς Γραμματείς των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας, Αγλαντζιάς, και Λατσιών με τον ανάδοχο της προσφοράς PriceWaterhouseCoopers Ltd για τη συλλογή στοιχείων από όλους τους εμπλεκόμενους δήμους με σκοπό την εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης η οποία να καταδεικνύει την πλέον οικονομικά συμφέρουσα μέθοδο συλλογής σκυβάλων για τους Δήμους της επαρχίας Λευκωσίας με τη χρήση της Λογιστικής Ολικού Κόστους και οικονομετρικών μοντέλων.

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Μαρίνος Μουσιούττας, Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Λευκωσίας, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας των Τοπικών Αρχών για εξορθολογισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών με στόχο τόσο τη μείωση του κόστους όσο και την αναβάθμιση και βελτίωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν εξελιχθεί στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας. Επισημαίνεται δε, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς όρους της μελέτης θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κόστη και οφέλη.

Επιπρόσθετα, τονίζεται από μέρους των Δήμων της Λευκωσίας ότι η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης κρίνεται καθόλα αναγκαία αυτή την περίοδο λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και απειλές ενώπιον των Δήμων και που αφορούν:
  1. το αναμενόμενο κόστος από τη λειτουργία της μονάδας ΟΕΔΑ Λευκωσίας,
  2. την ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση που προκύπτει από το κόστος της διαχείρισης των διαφόρων ρευμάτων απόβλητων  και ανακυκλώσιμων υλικών,
  3. την απαράδεκτη καθυστέρηση στην τροποποίηση νομοθεσιών για θέματα που αφορούν φορολογίες των σκυβάλων, υποχρεωτική ανακύκλωση κ.α.
  4. την ύπαρξη διαδικασιών που καθιστούν τις υπηρεσίες των Δήμων μη ευέλικτες και ανταγωνιστικές σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης, θα τεθούν ενώπιον των Δήμων τα δεδομένα και οι παράμετροι ώστε να μπορέσουν βάσει των αναλύσεων και εκτιμήσεων των παραδοτέων της μελέτης, τις τεχνοκρατικές απόψεις και πάντα σε συνεννόηση με τις συντεχνίες, να καταστεί μια ουσιώδης και ουσιαστική υπηρεσία των Δήμων βιώσιμη.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια των διαφόρων δράσεων που πραγματοποιούν οι Δήμοι για τη διασφάλιση της επιβίωσή τους αλλά και για να προλάβουν επερχόμενες καταστάσεις που φαίνεται να δρομολογούνται τόσο από την Ε.Ε όσο και από το Κεντρικό Κράτος που αναμένονται να επανασχεδιάσουν τη μορφή και να επανακαθορίσουν το ρόλο των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων στην Κύπρο.

Ο κύριος Μαρίνος Μουσιούττας αναφέρει επίσης ότι αν και τα παραδοτέα και συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης αφορούν μόνο τις υπηρεσίες αποκομιδής σκυβάλων των Δήμων, μέσω της προσπάθειας αυτής καθίσταται σαφής η πρόθεση των Δήμων της Λευκωσίας να ενσκύψουν στα προβλήματα στοχεύοντας λύσεις που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους, την εργασία των εργαζομένων αλλά και τη συνέχιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.