Τα 7 σε Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μνημεία και πολιτιστικά τοπία της Ευρώπη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Τα 7 σε Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μνημεία και πολιτιστικά τοπία της Ευρώπη
Παρ, 14 Ιουν. 2013 14:30
«Από την Ανακοίνωση της Europa Nostra»

Αθήνα 12 Ιουνίου 2013- Το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην πόλη  Δυρράχιο  της Αλβανίας, η νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο, οι Οχυρώσεις του Βωμπάν του 17ου αιώνα στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, το αναγεννησιακό μοναστήρι του Σαν Μπενεντέττο Πο στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το περιβάλλον του ιστορικού ορυχείου της περιοχής Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και η Αρμένικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου  στο Μαρντίν της  Τουρκίας, έχουν επιλεγεί σαν τα 7 πλέον απειλούμενα πολιτιστικά τοπία στην Ευρώπη. Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από την Europa Nostra, την κορυφαία Ευρωπαϊκή οργάνωση  για την πολιτιστική κληρονομιά, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα,την παραμονή του συνεδρίου για τους εορτασμούς των  50 χρόνων από την ίδρυση της. Αυτοί οι θησαυροί της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο, μερικοί λόγω της έλλειψης πόρων ή τεχνογνωσίας, άλλοι λόγω ανεπαρκούς πολεοδομικού σχεδιασμού, εγκατάλειψη, φυσική καταστροφή ή ακόμη και πολιτικές συγκρούσεις. Επομένως απαιτείται άμεση δράση διάσωσης.

«Αυτά τα μνημεία και πολιτιστικοί χώροι επιλέγηκαν όχι μόνο επειδή λένε μια συναρπαστική ιστορία για το κοινό παρελθόν μας, που καλλιεργεί την αίσθηση του ανήκειν σε μια Ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τις τοπικές κοινότητες που έχουν αφιερωθεί στην προσπάθεια διάσωσης τους. Η διατήρηση αυτών των περιοχών θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των πόλεων ή των περιοχών στις οποίες βρίσκονται. Αυτός είναι ο λόγος που η Europa Nostra καλεί πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διασφαλίσουν ένα  πολλά υποσχόμενο μέλλον των επιλεγμένων χώρων.» δήλωσε ο Placido Domingo, Πρόεδρος της Europa Nostra.

«Οι επενδύσεις στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλει στην αειφορία με τελικό στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η στήριξη της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς επιφέρει θετικές επιπτώσεις στην τοπική και περιφερειακή οικονομία και ως εκ τούτου εμπίπτει στην αποστολή της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων (ΕΤΕπ).Το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μαζί με την Europa Nostra και άλλους συνεργαζόμενους εταίρους θα αναλάβουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να αξιολογήσουν τις επιλεγμένες περιοχές και να συμβάλουν στην ετοιμασία ρεαλιστικών σχεδίων δράσης σε στενή συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες»πρόσθεσε ο Remy Jacob, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων (ΕΤΕπ) και κοσμήτορας του Ινστιτούτου της (ΕΤΕπ)

Η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ιδρυτικοί εταίροι του προγράμματος «Τα 7 Σε Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μνημεία και πολιτιστικά τοπία στην Ευρώπη», θα αναλάβουν αποστολές διάσωσης στους χώρους που θα επιλεγούν μετά το καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα ,εμπειρογνώμονες που θα διοριστούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) που είναι ένας από τους συνεργαζόμενους εταίρους, θα παρέχουν ανάλυση και συμβουλευτικές υπηρεσίες για το πως θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ,για παράδειγμα αντλώντας χρήματα από Ευρωπαϊκά Κονδύλια ή σε κάποιες κατάλληλες περιπτώσεις δάνεια. Τα αρχικά προγράμματα διάσωσης θα παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Πολιτιστική Κληρονομιά , που θα οργανωθεί από την  Europa Nostra στις Βρυξέλλες στις 5 Δεκεμβρίου 2013.

«Εδώ και 50 χρόνια, η Europa Nostra, συμβάλλει ενεργά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο σε όλη τη Ευρώπη, από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών στην Ελλάδα στις αρχές του 1980, μέχρι τη διάσωση της ιστορικής πόλης L’Aquila της Ιταλίας στη δεκαετία του 2010. Είμαστε υπερήφανοι γιατί φέτος για πρώτη φορά έχουμε ξεκινήσει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα διάσωσης σε συνεργασία με σημαντικού κύρους χρηματοδοτικά ιδρύματα, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).Αυτή η συμφωνία για κοινές δράσεις, αποδεικνύει την αναγνώριση που έχουμε από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης, πως η Europa Nostra έχει την ευθύνη της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης ,όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας (Άρθρο 3.3). Αναμένουμε πως το πρόγραμμα, ‘Τα 7 σε Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μνημεία και πολιτιστικά τοπία στην Ευρώπη’, θα ενθαρρύνει και άλλους φορείς να υποστηρίξουν τις προσπάθειες μας για τη διάσωση και προβολή της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης»  Δήλωσε ο k.Denis de Kergorlay, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra.

Τα 7 πιο απειλούμενα μνημεία επιλέγηκαν από το Συμβούλιο της Europa Nostra, μεταξύ των 14 μνημείων και τοπίων που είχαν προεπιλεγεί, από μία συμβουλευτική επιτροπή που απαρτιζόταν από διεθνείς εμπειρογνώμονες. Σε αυτό το πρώτο έτος έναρξης του προγράμματος, υποβλήθηκαν 40 υποψηφιότητες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά και από δημόσιους φορείς από 21 Ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα «των 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημείων και πολιτιστικών τοπίων της Ευρώπης» προκηρύχθηκε το περασμένο Ιανουάριο και είναι εμπνευσμένο  από ένα αντίστοιχο επιτυχημένο πρόγραμμα του «National Trust for Historic Preservation των Η.Π.Α.

Η Europa Nostra και ο εταίρος της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με συνέπεια δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν συμβουλές και στήριξη στις 7 αποκλεισθείσας χώρους που δεν κατάφεραν να είναι στην τελική λίστα των 7 πιο απειλούμενων μνημείων. Το Τατόι είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, επειδή είναι σημαντικό για τους 4 εκατ. κατοίκους της Αθήνας και επειδή το ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη σημαντικότητά του καταχωρώντας το ως διατηρητέα περιοχή, βάση της ανακήρυξης της από την Ελληνική Εταιρεία το 2003. Τα προβλήματα του προέρχονται, όπως αναφέρθηκε από την Ελληνική αντιπροσωπεία από οικονομική δυσχέρεια και διοικητική σύγχυση.

Για το λόγο αυτό η Europa Nostra και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπογραμμίζουν το δημόσιο ενδιαφέρον και θα συνεχίσουν να προσφέρουν ειδική στήριξη ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το Τατόι, όπως υποδεικνύεται από την επίσκεψη στο χώρο, η οποία διευθετήθηκε για την 12η Ιουνίου από ειδική Επιτροπή από την Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με την ευκαιρία της επετείου των 50χρόνων του Συνεδρίου στην Αθήνα, η Europa Nostra στέλνει δυνατό μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους να πάρουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να διαφυλάξουν το Τατόι για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές των Αθηναίων.

Η  Europa Nostra πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για τη διασφάλιση οικονομικού βιώσιμου μέλλοντος για αυτό το τόπο ανάμνησης “Lieu de memoire” αλλά επίσης επειδή είναι ένας τόπος μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Εμπνευσμένα παραδείγματα μπορούν αν βρεθούν και αλλού στην Ευρώπη, όπως ο οργανισμός «Ιστορικά Βασιλικά Παλάτια» που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση περιουσιών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τη βασιλική οικογένεια.

Τα Τατόι ήταν οικονομικά βιώσιμο στο παρελθόν και μπορεί να γίνει βιώσιμο ξανά με κατάλληλη ανάπτυξη γεωργικών δραστηριοτήτων που κάποτε άκμαζαν εκεί αλλά επίσης με το τουρισμό, με  το ξενοδοχείο με σεβασμό στην ιστορία και στο φυσικό περιβάλλον του κτήματος. Είναι παρόλα αυτά ουσιώδες να διατηρηθεί η κρατική ιδιοκτησία για μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Η  Europa Nostra μαζί με την Ελληνική Εταιρεία την αντιπροσωπεία της στην Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει της Ελληνικές Αρχές στην εκπλήρωση του στόχου, όπως ανάφερε ο Denis de Kergorlay, εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra.

Οι υποψηφιότητες για το 2014 λήγουν την 1 Νοεμβρίου 2013 και μπορεί να υποβληθούν από μέλη της Europa Nostra και συνεργαζόμενους οργανισμούς.