Ο Δήμος Λευκωσίας βραβεύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης «European Diploma – Europe Prize»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Ο Δήμος Λευκωσίας βραβεύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης «European Diploma – Europe Prize»
Παρ, 28 Ιουν. 2013 12:30
Πρώτος στον κατάλογο των Δήμων που βραβεύθηκαν με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα 2013 – «European Diploma – Europe Prize», από το Συμβούλιο της Ευρώπης για το έργο του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται ο Δήμος Λευκωσίας. Αυτό ανακοινώθηκε από το Στρασβούργο.

Η απονομή του βραβείου έγινε την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Palais de l’ Europe στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας η Βουλευτής κυρία Στέλλα Κυριακίδου, Πρόεδρος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σε δήλωση του μετά την γνωστοποίηση της βράβευσης είπε ότι, «το βραβείο αντικατοπτρίζει τη μακρόχρονη δέσμευση του Δήμου Λευκωσίας στη διαδικασία της οικοδόμησης της ευρωπαϊκής ενότητας και διαβεβαίωσε ότι παρά τους περιορισμένους πόρους και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Λευκωσία ως διαιρεμένη πρωτεύουσα,  θα χρησιμοποιήσει αυτό το βραβείο ως όχημα που θα ενισχύσει τις προσπάθειες μας για τη συνέχιση της πορείας ανάπτυξης των σχέσεων του Δήμου εντός του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.  

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πολύ πριν τα τραγικά γεγονότα της οικονομικής κρίσης του Μαρτίου  του 2013. Επιδιώξαμε να υποβάλουμε αίτηση στο θεσμό αυτό με στόχο να αναδείξουμε τη συμβολή της πρωτεύουσας της Κύπρου στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να διεκδικήσουμε την τιμή αυτή, τόσο για την πόλη μας όσο και για την Κύπρο ολόκληρη. Η απονομή του βραβείου στη Λευκωσία, αποκτά τώρα μεγαλύτερη σημασία παρά ποτέ, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε διαχρονικά ενεργό μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας που αταλάντευτα ασπάζεται και προωθεί τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε».

Κάθε χρόνο η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Ανάπτυξης του Συμβούλιου της Ευρώπης στο πλαίσιο του θεσμού  “Europe Prize” απονέμει βραβεία σε τέσσερεις κατηγορίες σε δήμους της Ευρώπης για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Με την απονομή των διπλωμάτων αυτών αναγνωρίζεται το έργο που επιτελούν οι τοπικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο στην ανάπτυξη σχέσεων και δικτύωσης στην Ευρώπη.