Δίκτυο Εθελοντών «Λευκωσίάζω»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Δίκτυο Εθελοντών «Λευκωσίάζω»
Δευ, 01 Ιουλ. 2013 12:30
Ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 η ίδρυση δικτύου κάτω από τον γενικό τίτλο «Λευκωσιάζω» από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και την κυρία Λεώνη Ορφανίδου στην παρουσία πολλών μελών εθελοντών, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και την πρώτη εκδήλωση  του δικτύου με Θερινό Σινεμά «Το Ρετρό».  

Διοργανώνονται προβολές κλασικών ταινιών, ταινιών ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, κάθε Τετάρτη τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο στο ανοικτό αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στην οδό Σωκράτους, στην περιοχή της Φανερωμένης. Η πρώτη προβολή θα γίνει την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013.

Ο Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης εκφράζοντας τη στήριξη του στο δίκτυο είπε ότι, «η εθελοντική ομάδα «Λευκωσιάζω» αποτελεί την οργανωμένη απάντηση των Λευκωσιατών σε μια περίοδο που η πόλη χρειάζεται την ουσιαστική προσφορά των ανθρώπων της. Μάλιστα, το άθροισμα των πολλών, πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα, γι’ αυτό και ευελπιστώ ότι κι άλλοι δημότες, φίλοι της Λευκωσίας θα αποδεχθούν την πρόσκληση και θα σταθούν δίπλα μας. Είμαι δε πεπεισμένος ότι αυτή η σχέση θα είναι μακροχρόνια όπως άλλωστε και η σχέση του καθενός από εμάς με την πόλη μας».

Το δίκτυο θα αποτελείται από πέντε ομάδες δράσης:
  • Την ομάδα Κουλτούρα, που στόχο έχει την πραγματοποίηση Πολιτιστικών εκδηλώσεων για δημιουργία  θετικών παραστάσεων για τους πολίτες.
  • Την ομάδα Πράσινο που μεταξύ άλλων, θα επεμβαίνει σε προβληματικά σημεία, μετατρέποντάς τα σε σημεία πρασίνου.
  • Την ομάδα «Η πόλη μας» που θα αναδεικνύει την ιστορία της πόλη μέσω περιπάτων και ξεναγήσεων.
  • Την ομάδα Συν που θα καταπιάνεται με Κοινωνικές δράσεις ενίσχυσης.
  • Τέλος, την ομάδα Η φωνή μας που θα προωθεί δράσεις, διαλέξεις και θα επικοινωνεί με φορείς και άτομα για επίλυση χρόνιων προβλημάτων.
Κυρία Ορφανίδου καταθέτοντας τους λόγους που ώθησαν την ομάδα να συστήσει αυτό το μεγάλο εθελοντικό δίκτυο ανάφερε, «εμείς στο Λευκωσιάζω  θα έχουμε μια  κοινή πορεία με το Δήμο της πόλης και τους άλλους φορείς της πόλης. Δεν στοχεύουμε να υποκαταστήσουμε κανένα, ούτε να επέμβουμε στις εργασίες κανενός. Θέλουμε απλά να βοηθήσουμε, θέλουμε απλά να συνεισφέρουμε και θεωρήσαμε ότι τώρα είναι η ώρα. Τώρα που υπάρχουν δυσκολίες. Θεωρούμε τη συνεργασία με το Δήμο μας ως υποχρέωση και θα είμαστε πάντα εδώ».

Και συμπλήρωσε, «το δίκτυο εθελοντών Λευκωσιάζω προσκαλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο να ενωθεί μαζί μας για να κάνουμε την πόλη μας αυτό που πραγματικά θα θέλαμε να είναι. Μια πόλη περήφανη και αφιερωμένη στους πολίτες της. Μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην ιστοσελίδα μας www.lefkosiazo.com  για να γίνει το δίκτυο μας δυνατότερο κι αποτελεσματικότερο.

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Για όλες και όλους εμάς, που γεννηθήκαμε ή που επιλέξαμε να ζήσουμε στην Πρωτεύουσα, η Λευκωσία είναι η πόλη της ζωής μας, μέρος του χαρακτήρα μας, αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας.
Αυτή η πόλη, με την περήφανη ιστορία και παράδοση, μας ανήκει.
Και εμείς, ανήκουμε σε αυτή.

Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Λευκωσίας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι της.
Σήμερα αρκετοί από αυτούς, με κινητήρια δύναμη την αγάπη τους για τη Λευκωσία και με κοινό όραμα, ενώνουν δυνάμεις κάτω από την ομπρέλα «Λευκωσιάζω».

Ο πυρήνας της ομάδας με επικεφαλής την κυρία Λεώνη Ορφανίδου, Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου μας, και Πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής, έχει ήδη αποφασίσει το γενικό πλάνο των δράσεων και εκδηλώσεων για τα οποία θα ενημερωθείτε σε λίγο.

Φίλες και Φίλοι, Λευκωσιάτες και Λευκωσιάτισσες,

Σήμερα βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία μας. Μια κρίση που άρχισε ως οικονομική αλλά μετατρέπεται ώρα με την ώρα σε κοινωνική, πολιτική, εθνική. Μια κρίση που καταδυναστεύει τον λαό, θέτει σε κίνδυνο θεσμούς και αξίες, ακόμα και αυτή την κοινωνική συνοχή.

Αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η δραστηριοποίηση μας στα κοινά του τόπου μας, της πόλης μας, η κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά αποτελούν επιτακτική ανάγκη.

Όλοι εμείς πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε τι θα κάνουν οι άλλοι και να έχουμε ενεργό συμμετοχή στην αλλαγή της πόλης μας. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση εμείς, οι πολίτες. Να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων. Να ζωντανέψουμε την πόλη με τη συμμετοχή μας. Να μετατρέψουμε τη δικαιολογημένη αποχή και απαξίωση σε συμμετοχή δημιουργίας για την πόλη μας και το αύριο που οραματιζόμαστε και μας αξίζει.

Η εθελοντική ομάδα «Λευκωσιάζω» αποτελεί την οργανωμένη απάντηση των Λευκωσιατών σε μια περίοδο που η πόλη χρειάζεται την ουσιαστική προσφορά των ανθρώπων της.

Μάλιστα, το άθροισμα των πολλών, πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα, γι’ αυτό και ευελπιστώ ότι κι άλλοι δημότες, φίλοι της Λευκωσίας θα αποδεχθούν την πρόσκληση και θα σταθούν δίπλα μας.

Είμαι δε πεπεισμένος ότι αυτή η σχέση θα είναι μακροχρόνια όπως άλλωστε και η σχέση του καθενός από εμάς με την πόλη μας.

Τα συγχαρητήρια μου στην κυρία Λεώνη Ορφανίδου, σε όλες και όλους που εργάστηκαν για την επιτυχή πραγματοποίηση αυτού του σκοπού αλλά και σε όλες και όλους που από σήμερα, επίσημα και εθελοντικά… ΛΕΥΚΩΣΙΑΖΟΥΝ!

Σας ευχαριστώ.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας



Χαιρετισμός της κυρίας Λεώνης Ορφανίδου στη δημοσιογραφική συνάντηση με θέμα την ανακοίνωση της έναρξης του δικτύου Λευκωσιάζω τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 στις 10:30 το πρωί στο Δημαρχείο Λευκωσίας

Μαζευτήκαμε ένα απόγευμα, άνθρωποι διαφορετικοί, ετερόκλητοι, μικροί και μεγάλοι αλλά όλοι μας με ένα κοινό γνώρισμα, την αγάπη μας για τη Λευκωσία, την πόλη που αγαπούμε!

Επειδή ζούμε στη Λευκωσία.  Επειδή για μας η Λευκωσία είναι ένας ζωντανός τόπος με τεράστιες δυνατότητες. Θέλουμε να είμαστε παρόντες, θέλουμε να βοηθήσουμε να προσφέρουμε στα κοινά.

Αντλούμε δύναμη και ενέργεια από τους πολίτες που θέλουν να κάνουν κάτι για την πόλη τους και μέχρι σήμερα δεν έβρισκαν ένα κανάλι δημιουργικής συμμετοχής. Γίναμε μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών που νοιαζόμαστε για την πόλη μας.  Γίναμε ένα δίκτυο εθελοντών που θέλει να μοιραστεί το όραμά του για μια καλύτερη Λευκωσία, πιστεύοντας στη μοναδική δύναμη της δράσης.

Για να μην λέμε πάντα το εύκολο, «ότι κάποιοι άλλοι φταίνε» βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε αυτό που περνά από το χέρι μας ! Έτσι, κάνουμε μια μικρή αρχή… ανοίγουμε ένα κύκλο που μαζί με όλους τους πολίτες της Λευκωσίας ολοένα θα μεγαλώνει!  

Μέσα από ένα λογοπαίγνιο συμφωνήθηκε αβίαστα το όνομα του δικτύου μας.
Λευκωσία ζω! Λευκωσιάζω!
Γιατί θέλουμε να ζούμε σε μια όμορφη Λευκωσία. Σε μια Λευκωσία όλο ζωή, σε μια όμορφη και περήφανη Λευκωσία.
Το δίκτυο εθελοντών Λευκωσιάζω είναι μια ανοικτή πρόσκληση στον κάθε πολίτη που αγαπάει τη Λευκωσία,  που θέλει να γίνει μια πόλη της κουλτούρας, πράσινη, καθαρή, πόλη της κοινωνικής δράσης και ενίσχυσης, μια πόλη που θα αναδεικνύει το παρόν της και θα προσδοκεί σε ένα καλύτερο μέλλον.

Το δίκτυο μας αποτελείται από πέντε δημιουργικές ομάδες δράσης.

Την ομάδα Κουλτούρα, που στόχο έχει την πραγματοποίηση Πολιτιστικών εκδηλώσεων για δημιουργία  θετικών παραστάσεων για τους πολίτες.
Την ομάδα Πράσινο που μεταξύ άλλων, θα επεμβαίνει σε προβληματικά σημεία, μετατρέποντάς τα σε σημεία πρασίνου.
Την ομάδα «Η πόλη μας» που θα αναδεικνύει την ιστορία της πόλη μέσω περιπάτων και ξεναγήσεων.
Την ομάδα Συν που θα καταπιάνεται με Κοινωνικές δράσεις ενίσχυσης.
Τέλος, η ομάδα Η φωνή μας που θα προωθεί δράσεις, διαλέξεις και θα επικοινωνεί με φορείς και άτομα για επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Το δίκτυο εθελοντών Λευκωσιάζω προσκαλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο να ενωθεί μαζί μας για να κάνουμε την πόλη μας αυτό που πραγματικά θα θέλαμε να είναι. Μια πόλη περήφανη και αφιερωμένη στους πολίτες της. Μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην ιστοσελίδα μας www.lefkosiazo.com  για να γίνει το δίκτυο μας δυνατότερο κι αποτελεσματικότερο.
Εμείς στο Λευκωσιάζω  θα έχουμε μια  κοινή πορεία με το Δήμο της πόλης και τους άλλους φορείς της πόλης. Δεν στοχεύουμε να υποκαταστήσουμε κανένα, ούτε να επέμβουμε στις εργασίες κανενός. Θέλουμε απλά να βοηθήσουμε, θέλουμε απλά να συνεισφέρουμε και θεωρήσαμε ότι τώρα είναι η ώρα. Τώρα που υπάρχουν δυσκολίες. Θεωρούμε τη συνεργασία με το Δήμο μας ως υποχρέωση και θα είμαστε πάντα εδώ.

Πρώτη μας παρουσία στα δρώμενα της πόλης είναι το Θερινό Σινεμά «Το Ρετρό».  Διοργανώνουμε την  προβολή κλασικών ταινιών που αγαπήσαμε, ταινιών ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, ζωντανεύοντας τις καλοκαιρινές μας Τετάρτες, με ήχους και εικόνες. Με ένα χωνάκι παγωτό, μάντολες και τη μυρωδιά του γιασεμιού, ελάτε να ονειρευτούμε κάτω από τον έναστρο ουρανό της παλιάς πόλης της Λευκωσίας.
Οι προβολές θα ξεκινούν στις 9 το βράδυ, στο ανοικτό αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στην οδό Σωκράτους, στην περιοχή της Φανερωμένης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων θα δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της τράπεζας Κύπρου για τη φιλοξενία, καθώς επίσης και σε αυτούς που μας στήριξαν. Την υπεραγορά Αλφα Μέγα, τον Σταυράκη Αθηενίτη.

Εμείς στην ομάδα Λευκωσιάζω έχουμε όρεξη, όραμα και διάθεση για δράση.
Καταλήγοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για την στήριξη της προσπάθειά μας. Από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε την πρωτοβουλία μας  και δηλώνουμε ότι θα είμαστε εδώ για συνεργασία και προσφορά!

Θέλετε να Λευκωσιάσετε; Εμείς Λευκωσιάζουμε! Ελάτε να Λευκωσιάσουμε μαζί!
Σας ευχαριστώ!