Έναρξη εργασιών ανακατασκευής οχετού στον χάνδακα Κατέβα στη Λεωφόρο Αμμοχώστου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Έναρξη εργασιών ανακατασκευής οχετού στον χάνδακα Κατέβα στη Λεωφόρο Αμμοχώστου
Πεμ, 29 Αυγ. 2013 14:00
Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του οχετού ομβριών του ποταμού Κατέβα στη Λεωφόρο Αμμοχώστου κοντά στον κυκλικό κόμβο ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013 από συνεργεία των Δημοσίων Έργων, που έχει και την ευθύνη εκτέλεσης του έργου. Όπως είναι γνωστό οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από έντονες προσπάθειες του Δήμου Λευκωσίας προς τα διάφορα αρμόδια υπουργεία για την επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται με τις έντονες βροχές και τα προβλήματα που προκαλούνται στα σπίτια της περιοχής. Οι κοινές προσπάθειες του Δήμου με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους για την ανακατασκευή του οχετού (ποταμού Κατέβα) στη Λεωφόρο Αμμοχώστου θα βοηθήσουν στη ριζική επίλυση του σοβαρού προβλήματος των πλημμυρών που παρουσιάζεται μετά από έντονες βροχοπτώσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του κοινού.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού της ανακατασκευής της Λεωφόρου Αμμοχώστου και που έχει ληφθεί απόφαση ότι θα εκτελεστεί ως πολεοδομικό έργο.

Λόγω του επείγοντος του θέματος αποφασίστηκε να υλοποιηθεί άμεσα η ανακατασκευή του οχετού και να πάρει την τελική του μορφή. Η ανακατασκευή του έργου αυτού θα συνδεθεί άμεσα με το συνολικό έργο της αναδιαμόρφωσης της Λεωφόρου Αμμοχώστου στην Παλλουριώτισσα.

Από το Δήμο Λευκωσίας

Ανακοίνωση του ΓΤΠ
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία όπου το Τμήμα Δημοσίων Έργων άρχισε την κατεδάφιση και ανακατασκευή του ορθογωνικού οχετού ο οποίος διοχετεύει τα νερά του ποταμού Κατέβα κάτω από τη Λεωφόρο Αμμοχώστου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Υπουργός είπε τα εξής: «Το πρόβλημα αυτό δεν είναι σημερινό, είναι ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς υφίσταται για πάρα πολλά χρόνια, προκαλώντας ιδιαίτερα σε χρόνους πολυομβρίας σοβαρά προβλήματα ακόμα και ασφάλειας για τους περιοίκους και τους διερχομένους. Οφείλω να πω ότι σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας προσπαθήσαμε, μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών, να δώσουμε άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό και σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να πιστοποιήσουμε την έναρξη των έργων τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

Γίνεται μια διευθέτηση του χειμάρρου η οποία εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο πολεοδομικό σχέδιο για την περιοχή. Είναι μια μόνιμη διευθέτηση η οποία ασφαλώς αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, τη λειτουργία του δρόμου γενικότερα την οποία θωρακίζει από μελλοντικές πλημμύρες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου μας και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την αμεσότητα με την οποία είδαν το πρόβλημα και έδωσαν λύσεις. Να ευχαριστήσω φυσικά και τον Δήμαρχο Λευκωσίας και τις υπηρεσίες του Δήμου για τη στενή συνεργασία τους».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκλήθηκαν πέρσι όταν υπερχείλισε ο χείμαρρος και παρέσυρε τέσσερα αυτοκίνητα και πρόσθεσε τα εξής: «Το πάθημα μας έγινε μάθημα, κινητοποιηθήκαμε μαζί με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα και να αρθεί ο κίνδυνος που καραδοκεί εδώ και χρόνια έξω από τα σπίτια μας. Φυσικά αυτό το έργο δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα πλημμυρών που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λευκωσίας, αλλά είναι μια αρχή και γι’ αυτό θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λευκωσίας».

Η μελέτη για την ανακατασκευή του οχετού εκπονήθηκε από το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, σε συντονισμό με όλα τα αρμόδια τμήματα και την τοπική αρχή, και το έργο θα κατασκευαστεί από συνεργεία του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Ο υφιστάμενος οχετός ο οποίος είναι παλιός, είναι ανεπαρκής για να διοχετεύσει τα νερά του ποταμού, ειδικά με την αύξηση της δόμησης στην λεκάνη απορροής του, με αποτέλεσμα συχνές πλημμύρες στην περιοχή.

Στα πλαίσια της μελέτης του έργου έγινε υδρολογική μελέτη που προνοεί τη διοχέτευση των ομβρίων της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη και τις μελλοντικές αναπτύξεις, ενώ λαμβάνεται πρόνοια για προστασία των υπηρεσιών του δρόμου, στις οποίες περιλαμβάνονται καλώδια υψηλής τάσης της ΑΗΚ, και για εγκατάσταση μελλοντικών υπηρεσιών.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στις 397.000 ευρώ και οι εργασίες αναμένεται να συμπληρωθούν τον Απρίλιο 2014.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων προβαίνει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η κατασκευή θα γίνει σε δύο φάσεις, ώστε να μην διακοπεί η κυκλοφορία της τροχαίας κίνησης στη Λεωφόρο Αμμοχώστου.