Διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) το 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2013 / Διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) το 2016
Τετ, 11 Δεκ. 2013 16:00
Πραγματοποιήθηκε Διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας σχετικά με τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), στη Λευκωσία, 2016.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1951. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη οργάνωση Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην Ευρώπη. Τα μέλη του είναι Εθνικές Ενώσεις Τοπικών Αρχών από περισσότερες από 35 χώρες. Όλες μαζί αυτές οι Ενώσεις αντιπροσωπεύουν περίπου 100.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές. Η Ένωση Δήμων Κύπρου είναι μέλος του Συμβουλίου από το 1990.

Το Συμβούλιο εργάζεται για να προαγάγει μια ενωμένη Ευρώπη, βασισμένη στην τοπική δημοκρατία. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης με την ενίσχυση των Τοπικών Αρχών, τον επηρεασμό της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πολιτικής, την ανταλλαγή εμπειρίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τη συνεργασία με εταίρους σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το Συμβούλιο επιτελεί το έργο του με τη βοήθεια τριών οργάνων: της Επιτροπής Πολιτικής, του Εκτελεστικού Γραφείου και της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων. Η Επιτροπή Πολιτικής - το κυβερνόν όργανο του Συμβουλίου - συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και αποτελείται από εκπροσώπους των Εθνικών Ενώσεων Τοπικών Αρχών που είναι μέλη του Συμβουλίου. Η Ένωση Δήμων Κύπρου εκπροσωπείται στην Επιτροπή Πολιτικής από 2 μέλη.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί το Μάιο του 2016, στο Συνεδριακό Κέντρο της πρωτεύουσας με περισσότερους από 1200 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.  Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μείζονα Λευκωσία και θα αναδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο της ως ένα αξιόλογο κέντρο διεξαγωγής συνεδρίων ευρωπαϊκής εμβέλειας.

Η διεξαγωγή της πανευρωπαϊκής αυτής Συνέλευσης θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην τουριστική βιομηχανία της πρωτεύουσας, θα αναδείξει τις υποδομές και τα ιστορικά μνημεία της και θα συμβάλει στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Λευκωσίας.  Την όλη προσπάθεια θα ενισχύσουν όλοι οι Δήμοι της Μείζονος Λευκωσίας και οι οικονομικοί φορείς της πρωτεύουσας όπως η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Πεποίθηση μας είναι ότι μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και την ουσιαστική προετοιμασία θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μια τόσο μεγάλη διοργάνωση με απόλυτη επιτυχία για το καλό όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Περαιτέρω, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Λευκωσίας με το Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Rifai, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο το Μάιο 2013 και στο πλαίσιο της στήριξης του Οργανισμού (WTO) στην Κύπρο για θέματα Τουρισμού μελετάται η από κοινού διοργάνωση συνεδρίου στη Λευκωσία.

Το θέμα, περιεχόμενο και ο χρόνος του Συνεδρίου θα συμφωνηθούν σύντομα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας και τον ΚΟΤ.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου Λάζαρος Σαββίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικής που έγινε στην Πράγα αποφασίστηκε όπως η 26η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης φιλοξενηθεί στη Λευκωσία το 2016.  Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση των Ευρωπαϊκών Πόλεων Δήμων και Περιφερειών.  Συνυποψήφια πόλη με τη Λευκωσία στο τελικό στάδιο επιλογής ήταν η Χάγη της Ολλανδίας.  Την υποψηφιότητα της Λευκωσίας υποστήριξαν στη Συνεδρία της Πράγας ο Δήμαρχος Στροβόλου και η Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας.  Οι Κύπριοι εκπρόσωποι έδειξαν ενημερωτικό φιλμάκι για τις υποδομές και τα αξιοθέατα της Μείζονος Λευκωσίας.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις μέρες μας ο συνεδριακός τουρισμός γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη ανά το παγκόσμιο, ότι
τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και ότι  οι Δήμοι της Λευκωσίας θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση εφόσον η Λευκωσία διαθέτει την υποδομή όπως το  Συνεδριακό Κέντρο που φιλοξένησε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού  Μάριος Χαννίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το γεγονός ότι στο συνέδριο θα παραστούν πέραν των 1200 συμμετεχόντων από όλη την Ευρώπη, δείχνει το εκτόπισμα και την ιδιαίτερη σημασία του και ότι ο τομέας του συνεδριακού τουρισμού είναι ένας από τομείς στους οποίους ο ΚΟΤ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και θα συνεχίσει να τον στηρίζει και να τον ενισχύει, ενώ ανάφερε συγκεκριμένα ότι θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή των δήμων της Πρωτεύουσας. 

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας Έλενα Τάνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Λευκωσία θα ευεργετηθεί με ποικίλους τρόπους σε ευρωπαϊκή διάσταση λόγω των οικονομικών πολιτιστικών και κοινωνικών πτυχών που αναπτύσσονται. Επίσης ένα τέτοιο συνέδριο ενδυναμώνει την πρωτεύουσα και την προωθεί ως ένα αξιόλογο συνεδριακό προορισμό.

Η Πρόεδρος του Επαρχιακού Συνδέσμου Ξενοδόχων Χριστιάνα Κωνσταντινίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ΠΑΣΥΞΕ θα συμβάλει και θα στηρίξει με επαγγελματισμό τη συλλογική αυτή προσπάθεια για το καλό της Λευκωσίας και του τόπου γενικότερα.