Το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) του Δήμου Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) του Δήμου Λευκωσίας
Πεμ, 13 Μαρ. 2014 10:00
Το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) του Δήμου Λευκωσίας παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 2 Ιανουαρίου 2014. Μετά την έγκριση του, υποβλήθηκε στη Γραμματεία του Συμφώνου των Δημάρχων για την τελική έγκριση. Το ΣΔΒΕ έχει ολοκληρωθεί από το Ενεργειακό Γραφείο σε συνεργασία με την Ενεργειακή Ομάδα εργασίας του Δήμου Λευκωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SEAP +, έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη». Ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων.
 
Το ΣΔΒΕ περιλαμβάνει φιλόδοξες και καινοτόμες δράσεις τόσο σε επίπεδο εμπλοκής των πολιτών όσο και στην ανάπτυξη υποδομών (π.χ. Τραμ, Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, Φωτοβολταϊκά πάρκα, Κτίρια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας κ.α.) που αναμένεται να συνεισφέρουν στην επίτευξη του τοπικού στόχου για περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 33% μέχρι το 2020.
 
Χρονικό της συμμετοχής του Δήμου Λευκωσίας στο Σύμφωνο των Δημάρχων
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αποδέχτηκε την πρόσκληση από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών για να συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων μέσω του έργου SEAP+ και υπέγραψε στις 17 Μαΐου 2012 τη Δεσμευτική Διακήρυξη.
Έτος Αναφοράς
Το έτος 2009 ορίστηκε ως το έτος αναφοράς/καταγραφής των καταναλώσεων ενέργειας και των εκπομπών CO2 στην επικράτεια του Δήμου. Σύμφωνα με πραγματικά στοιχεία καταναλώσεων που συλλέχθηκαν από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, τις εταιρίες πετρελαιοειδών, τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου κ.α. η συνολική κατανάλωση ενέργειας στο Δήμο Λευκωσίας το 2009 ήταν 1,207,023 MWh. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στο Δήμο είναι οι μεταφορές με 586,597 MWh και ακολούθως ο τριτογενής τομέας με 309,130 MWh και ο οικιακός τομέας με 270,567 MWh. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του 2009 που αναλογούν στη συνολική κατανάλωση ενέργειας στο Δήμο είναι 529,350 τόνοι. 
Μοντελοποίηση
Για την πρόβλεψη των εκπομπών CO2 την περίοδο 2010 με 2020, καταρτίστηκε το σενάριο αναμενόμενης εξέλιξης όπου υπολογίστηκαν ότι οι εκπομπές χωρίς την λήψη οποιοδήποτε πρόσθετων μέτρων από την Τοπική Αρχή θα ανέλθουν σε 450,226 τόνους (Οι εκπομπές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το έτος αναφοράς καθώς έχουν ληφθεί υπόψη οι Εθνικές Στρατηγικές).

Κύρια Μέτρα του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια
Στο ΣΔΒΕ περιλαμβάνονται μέτρα προς υλοποίηση από το έτος 2013 έως και το 2020 και έχει υπολογιστεί η συνεισφορά του κάθε μέτρου στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην επικράτεια του Δήμου Λευκωσίας. Στην κατηγορία «Κτήρια, εξοπλισμός/εγκαταστάσεις και βιομηχανίες» έχουν καταρτισθεί 16 μέτρα τα οποία αφορούν την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και υποστατικών του Δήμου, την εκπαίδευση του προσωπικού, την αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού, εξοικονόμηση ενέργειας στον οδικό φωτισμό και φώτα τροχαίας κ.α. Όσον αφορά την κατηγορία  μεταφορές, συμπεριλήφθηκαν 14 μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την σταδιακή ανανέωση του στόλου οχημάτων του Δήμου με φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, δημιουργία γραφείο κίνησης οχημάτων, προώθηση και λειτουργία του τραμ κ.α. Στην κατηγορία τοπική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έχει συμπεριληφθεί η εγκατάσταση ΦΒ. Επιπρόσθετα, έχουν συμπεριληφθεί μέτρα που σχετίζονται με τις κατηγορίες σχεδιασμός χρήσεων γης, πράσινες δημόσιες συμβάσεις και πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης και πληροφόρησης των δημοτών.
Η ετήσια εκτιμώμενη μείωση εκπομπών για το 2020 με την εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων ανέρχεται στις 98,436 τόνους. Λαμβάνοντας τη μείωση αυτή επί του Σεναρίου Αναμενόμενης Εξέλιξης (BAU) δημιουργείται το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια με αποτέλεσμα, οι ετήσιες εκπομπές για το έτος 2020 να περιορίζονται στους 351,790 τόνους. Δηλαδή, 33% μειωμένοι σε σχέση με το έτος αναφοράς που είναι το 2009.
 
Από το Δήμο Λευκωσίας