Ένσταση του Δήμου Λευκωσίας κατά της αίτησης της εταιρείας ITTL

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Ένσταση του Δήμου Λευκωσίας κατά της αίτησης της εταιρείας ITTL
Πεμ, 18 Δεκ. 2014 12:30
Ένσταση του Δήμου Λευκωσίας κατά της αίτησης της εταιρείας ITTL Trade Tourism & Leisure Park (ΛΕΥ/1486/2013) για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση για επέκταση σε εμπορικό κέντρο σύνθετου τύπου (ΤHE MALL OF CYPRUS) στο Στρόβολο.

Κατά τη διαδικασία εξέτασης της πιο πάνω αίτησης στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014, ο Δήμος Λευκωσίας εξέφρασε την αντίθεσή του στην αδειοδότηση και υλοποίηση της ανάπτυξης και έχει τεκμηριώσει επαρκώς τη θέση του για απόρριψή της.

Οι λόγοι για την αντίθεσή του συνοψίζονται στα εξής:
  1. Η αδειοδότηση της εν λόγω ανάπτυξης θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του Αστικού Κέντρου της Λευκωσίας και έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της Γενικής Στρατηγικής του Τοπικού Σχεδίου.
  2. Η εν λόγω ανάπτυξη δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια του άρθρου 19 παράγραφος (1) τα οποία προβλέπονται στους Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Παρεκκλίσεις) Κανονισμοί του 1999 (ΚΔΠ 309/99).
  3. Οι μελέτες εμπορικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων πάσχουν σε βαθμό που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η πρόσφατη καταγραφή οικονομικών δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης έδειξε ότι το Αστικό Κέντρο και οι επιχειρήσεις του βρίσκονται σε τελικό στάδιο καταστροφής. Αυτό δημιουργεί σοβαρές ευθύνες για τον Δήμο, αλλά κυρίως για την πολιτεία να ανακόψει αυτή την πορεία και όχι να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Η παραχώρηση μια τέτοιας άδειας θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για το κέντρο της Λευκωσίας.
Επιπρόσθετα ο Δήμος θεωρεί ότι η πολιτική αποκέντρωσης που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες, χωρίς την απαιτούμενη αύξηση πληθυσμού, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην πόλη.

Ο Δήμος ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η αντίθεση στην άδεια αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με κανένα τρόπο με τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά ζητείτε από το Κράτος μια σταθερή ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης και αναζωογόνησης. Ο υγιής ανταγωνισμός προβλέπει την εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Όταν σε περιόδους κρίσης υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ τους, αυτός είναι, ακόμη και σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, λόγος παρέμβασης του Κράτους.

Σήμερα υπάρχουν σε προσφορά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χρήσεων. Ενώ όπως όλοι γνωρίζουν δεν υπάρχει ισόποση ζήτηση. Κατ’ επέκταση, η όποια κρατική παρέμβαση πρέπει να εστιάζεται στην εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης, δηλαδή επιβάλλεται να τεθεί ως προτεραιότητα η αξιοποίηση των υφιστάμενων κενών εμπορικών χρήσεων και υποστατικών (δηλαδή αξιοποίηση της υφιστάμενης πλεονασματικής προσφοράς), παρέχοντας οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Ως Δήμος δεν τοποθετούμαστε εναντίον της περιφερειακής ανάπτυξης, ούτε εναντίον νέων επενδύσεων, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτές είναι πραγματικά επιπρόσθετες και όχι ανταγωνιστικές προς το σύνολο του αστικού συγκροτήματος και το σύνολο του επιχειρηματικού εμπορικού κόσμου.

Ο Δήμος θεωρεί ότι μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης επιβάλλεται να προβλέπει αντισταθμιστικά μέτρα σε υφιστάμενες περιοχές ή και χρήσεις που επιτρέπουν σε αυτές τις περιοχές να ανταγωνιστούν νέες. Ο Δήμος θεωρεί επίσης ότι ο ιδιώτης επενδυτής πρέπει να συνεισφέρει μέσω των αντισταθμιστικών μέτρων αλλά το βάρος αυτό πρέπει να το επωμισθεί το Κράτος.

Τέλος επισημαίνουμε δύο σημαντικά σημεία, τα οποία προκαλούν και ίσως δεν θα έπρεπε σήμερα να συζητείται με κανένα τρόπο το θέμα αυτό:

1. Η συγκεκριμένη χρήση του Mall αδειοδοτήθηκε για να παρέχει χρήσεις που είναι συναφείς με τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου ώστε να προσφέρονται οι σχετικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις στους εργαζόμενους και το προσωπικό του νοσοκομείου.  Το νοσοκομείο έχει εδώ και χρόνια λειτουργήσει στην τελική του μορφή. Τι έχει αλλάξει σήμερα; Γιατί χρειάζονται οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του νοσοκομείου επιπρόσθετες υπηρεσίες;

2. Ένας από τους όρους χορήγησης της πρώτης κατά παρέκκλιση Πολεοδομικής Άδειας για ανέγερση του Mall είναι ότι αυτή η ανάπτυξη θα πρέπει να θεωρείται ως τελική σε ότι αφορά το μέγεθος και την έκταση της. Αυτή ήταν η δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των αιτητών και του Κράτους για να συμφωνήσει το Κράτος στην κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση της επένδυσης. Θεωρείται αδιανόητο και λανθασμένο το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ και συζητούμε την πιθανότητα αλλαγής αυτής της συμφωνίας διότι αν θα συζητήσουμε αυτή την αλλαγή πρέπει να συζητηθεί εκ νέου και η πρώτη συμφωνία.