Έργο «Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης Ομήρου»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Έργο «Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης Ομήρου»
Παρ, 19 Δεκ. 2014 14:00
Το Συμβούλιο Προσφορών του Δήμου Λευκωσίας στη ψεσινή του συνεδρία, ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2014, κατακύρωσε την προσφορά για τη δημιουργία Υπόγειου  Χώρου Στάθμευσης στην Λεωφόρο Ομήρου.
 
Στην απόφαση λήφθηκαν υπόψη:
  • Οι απόψεις των νομικών συμβούλων του Δήμου, του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας.
  • Η εκτίμηση του Δήμου αλλά και η εκτίμηση των εξωτερικών συμβούλων εμπειρογνωμόνων, καθ’ υπόδειξη της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών. Η εκτίμηση αυτή συγκρινόμενη με την τιμή του χαμηλότερου προσφέροντα αποκλίνει κατά 9%.
  • Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές που δεν θεωρούν την εκτιμημένη αξία του έργου ως τον πλέον ουσιώδη όρο σε μια προκήρυξη.
  • Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσφορών όλοι οι προσφοροδότες έλαβαν την ίδια πληροφόρηση στα πλαίσια των αρχών της πλήρους διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.
  • Η εκτίμηση ότι τυχόν επαναπροκήρυξη θα καταδίκαζε το έργο σε ακύρωση, λόγω έλλειψης χρόνου, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί σημαντική μείωση των τιμών, αφού οι τιμές που λήφθηκαν ήταν προϊόν ελεύθερου ανταγωνισμού.
Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει επενδύσεις, ανάπτυξη, έργα και δημιουργία θέσεων εργασίας και ως τούτου ο Δήμος είχε υποχρέωση έναντι των δημοτών του και της πόλης να επιλέξει την προώθηση του έργου, αντί την ακύρωσή του ή την απώλεια της χρηματοδότησης.
 
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λευκωσίας δεν θα προχωρήσει στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, αν δεν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις Αρμόδιες Αρχές.
 
Τέλος ο Δήμος Λευκωσίας, διαψεύδει κατηγορηματικά σημερινές αναφορές στον Τύπο, οι οποίες κακόβουλα και παραπλανητικά επιχειρούν να σπιλώσουν τον Δήμο. Ο Δήμος Λευκωσίας από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει, και εμμένει στη στάση αυτή, ότι πρωταρχικός στόχος και μέλημά του ήταν και παραμένει η υπεύθυνη και με διαφάνεια διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Ο Δήμος ποτέ δεν επιχείρησε, ούτε καν διανοήθηκε, να παρακάμψει οποιοδήποτε θεσμό του Κράτους. Αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά τόσο με το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή όσο και με το Γραφείο της Γενικής Λογίστριας.
 
Σ’ αυτή τη συνεργασία μπορεί να προκύπτουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως στόχος της Δημοτικής Αρχής παραμένει η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου για το καλό της πόλης, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει η συμφωνία χρηματοδότησής του και οπωσδήποτε εντός των διαδικασιών και οδηγιών του νομικού πλαισίου και των κανονισμών της Ε.Ε. που αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.