Το Κέντρο της Λευκωσίας αποκτά μικρά ευέλικτα λεωφορεία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Το Κέντρο της Λευκωσίας αποκτά μικρά ευέλικτα λεωφορεία
Δευ, 22 Δεκ. 2014 13:00
Υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Cyprus Import Corporation Ltd (Mercedes Benz) Αλέξη Άννινο η σύμβαση για την προμήθεια 13 μικρών λεωφορείων που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας και θα συνδέουν το αστικό κέντρο έξω από τα τείχη, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 στο Δημαρχείο Λευκωσίας. Τη σύμβαση συνυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Ομάδων Αντώνης Αντώνη και Γεώργιος Κετώνης.
 
Σκοπός της αγοράς των λεωφορείων είναι η προώθηση της χρήσης μέσων βιώσιμης κινητικότητας στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, η αναζωογόνηση της οικονομικής και άλλης δραστηριότητας, η  ενίσχυση της οικιστικής λειτουργίας σε αυτό, μέσω της ενίσχυσης της προσβασιμότητας του, της ελκυστικότητας του περιβάλλοντος και της παροχής  σύγχρονων διευκολύνσεων.
 
Στόχοι της προτεινόμενης υπηρεσίας δημόσιων μεταφορών στο κέντρο της Λευκωσίας είναι:
 
  1. Η βελτίωση της προσβασιμότητας του ημικατεχόμενου, διαιρεμένου ιστορικού κέντρου με σύγχρονες και αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες που θα το συνδέουν σε κύρια σημεία του αστικού κέντρου έξω από τα τείχη και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών.
  2. Η άμεση διευκόλυνση της διακίνησης εντός του ιστορικού κέντρου με ευέλικτα μικρά λεωφορεία, κατάλληλα για τις ιδιαιτερότητες του πολεοδομικού ιστού του, φιλικά για τους χρήστες και το περιβάλλον.
  3. Η σταδιακή απεξάρτηση από τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου για τη διακίνηση στην πόλη εντός των τειχών και η συνεχής αύξηση του αριθμού κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών που διακινούνται με λεωφορείο, ποδήλατο ή πεζοί ή με συνδυασμό αυτών των μέσων.
 
Χαρακτηριστικά των λεωφορείων: Τα μικρά λεωφορεία θα είναι χαμηλοδάπεδα με διευκόλυνση για την επιβίβαση ατόμων σε αναπηρικό καροτσάκι. Θα έχουν μήκος το πολύ, 7 μέτρων και πλάτος 2 μέτρων. Θα μπορούν να μεταφέρουν 20 περίπου επιβάτες από τους οποίους 8 καθήμενοι και θα διαθέτουν ειδικό χώρο για αναπηρικά καροτσάκια. Θα είναι εφοδιασμένα με κινητήρες τύπου EURO 6.
 
Ο Δήμος Λευκωσίας με την απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου:
 
  • Καινοτομεί, μέσω της λειτουργίας συστήματος μικρών λεωφορείων, προωθώντας έμπρακτα τη βιώσιμη κινητικότητα
  • Πρωτοπορεί αγοράζοντας τελευταίας τεχνολογίας μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Σέβεται το περιβάλλον, εφαρμόζει τις οδηγίες και κανονισμούς της Ε.Ε. (Euro 6 κινητήρες)
  • Ενστερνίζεται τις ανάγκες των συνανθρώπων μας για μετακίνηση, ιδίως των ατόμων με ειδικές ανάγκες εφαρμόζοντας τα nlαυστηρότερα κριτήρια στα λεωφορεία
  • Αναμορφώνει το πλαίσιο των αστικών μεταφορών στον Δήμο και επιχειρεί τη ριζική μεταβολή των καθιερωμένων πρακτικών, ακολουθώντας τις επιταγές της Λευκής και Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των μικρών λεωφορείων είναι 8 μήνες.
 
Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε € 1.136.200  πλέον ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αναζωογόνησης των Περιοχών της Πράσινης Γραμμής.