Η Λευκωσία ανοικτή στην ένταξη μεταναστών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Η Λευκωσία ανοικτή στην ένταξη μεταναστών
Τετ, 21 Ιαν. 2015 11:40
Με κοινό στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των μεταναστών - υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) στην τοπική κοινωνία, οι Δήμοι της επαρχίας Λευκωσίας, με επικεφαλής το Δήμο Λευκωσίας, παρουσίασαν χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη τις δραστηριότητες που υλοποιούν κατά το 2015.

Η παρουσίαση του προγράμματος συνδυάστηκε με ημερίδα υπό τον τίτλο «Οι τοπικές κοινωνίες ανοιχτές στην ένταξη μεταναστών», σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως -  Αρχή κατά των Διακρίσεων.

Οι Δήμοι της επαρχίας Λευκωσίας ανέδειξαν τις εμπειρίες που αποκτούν στην εφαρμογή της πολιτικής ένταξης μεταναστών, προσφέροντας βήμα συμμετοχής στους μετανάστες ΥΤΧ και υπηρεσίες που ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες της καθημερινής ζωής τους. Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρέμβαση που έκαναν δύο μετανάστριες από τη Συρία και την Κίνα καθώς και ένας πρόσφυγας από το Κογκό, που ζουν με τις οικογένειές τους στην Κύπρο. Κεντρικό μήνυμά τους ήταν η θέληση να είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και να νιώθουν την Κύπρο σαν πατρίδα τους τόσο αυτοί, όσο και τα παιδιά τους.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, που διάβασε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης Μάκης Πολυδώρου, ανάφερε ότι η σωστή διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης και ένταξης είναι απαραίτητη τόσο προς όφελος της Κύπρου ως χώρας υποδοχής όσο και προς όφελος των ίδιων των μεταναστών. Η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαΐδου και η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου αναφέρθηκαν στο πολλαπλό όφελος της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών καθώς και στη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Κύπρου.

Οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σε τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος, αφού το μεταναστευτικό φαινόμενο είναι μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο επικεφαλής Κλάδου Ταμείων Αλληλεγγύης, Κωνσταντίνος Κυπριανού έδωσε πληροφορίες για τις προτεραιότητες που καθορίζει η ΕΕ για τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων ένταξης μεταναστών και προσφύγων την περίοδο 2014 – 2020.

Μίλησαν επίσης η Ζηναΐδα Ονουφρίου, λειτουργός Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και η Ρουλά Γεωργοπούλου, υπεύθυνη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας εστιάζοντας στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής ένταξης καθώς και στις εμπειρίες που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια.

Ο εμπειρογνώμονας σε προγράμματα ένταξης Νίκος Σταθόπουλος αναφέρθηκε στην βασική καινοτομία του προγράμματος που αφορά στη συγκρότηση του Δικτύου Μεταναστευτικών Οργανώσεων και την ανάπτυξη διαδικασιών συμμετοχής των μεταναστών στο πρόγραμμα.

Εταίροι του Δήμου Λευκωσίας στο πρόγραμμα είναι οι Δήμοι, Αγίου Δομετίου, Λακατάμιας,  Στροβόλου, Λατσιών, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Ιδαλίου, Γερίου, Τσερίου, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, το Ίδρυμα Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου, η Αναπτυξιακή Εταιρία Λευκωσίας - ΑΝΕΛ, η NVK Advent Consulting Ltd και οι Σύμβουλοι Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Opinion & Action.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (95%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (5%).

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Λευκωσίας κυρίας Ελένης Λουκαίδου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την έναρξη του προγράμματος:
«ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και την ημερίδα με τίτλο «Οι τοπικές κοινωνίες ανοιχτές στην ένταξη μεταναστών»
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015, ώρα 11.00, Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας


Κυρία Επίτροπε Διοικήσεως φίλη Ελίζα Σαββίδου,
Κύριε Προϊστάμενε της Υπηρεσίας Ασύλου και Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης Μάκη Πολυδώρου
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών
Εκπρόσωποι των ΜΜΕ

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την έναρξη ενός τόσο εκτενούς προγράμματος κοινωνικής ένταξης μεταναστών. Μέσα σε διάστημα 6 μηνών θα υλοποιηθούν πολυάριθμες δραστηριότητες με συνολικό προϋπολογισμό 280.000 ευρώ.

Θα προσφερθούν υπηρεσίες που έμπρακτα ενισχύουν την ικανότητα της πολιτείας μας, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, να υποδέχεται και να  εντάσσει  τους μετανάστες ως ενεργό και ισότιμο τμήμα της κοινωνίας μας.

Ο Δήμος της πρωτεύουσας τίθεται επικεφαλής, ως τελικός δικαιούχος, αλλά διαθέτει στο εταιρικό σχήμα του έργου, πλειάδα εταίρων από την τοπική αυτοδιοίκηση που καλύπτουν όλη την επαρχία Λευκωσίας.

Το γεγονός αυτό προσδίδει προστιθέμενη αξία στην φετινή προσπάθειά μας, ως τοπικές αρχές, να ενισχύσουμε τις πολιτικές αποτελεσματικής ένταξης των υπηκόων από τρίτες χώρες, που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο.

Γνωρίζετε, ότι το μεταναστευτικό φαινόμενο στην Κύπρο, δεν είναι πλέον κάτι παροδικό ή προσωρινό. Η υποδοχή μεταναστών σε μια αναπτυγμένη χώρα όπως η Κύπρος, είναι μέρος της σύγχρονης πραγματικότητάς μας. Κάποτε, πριν από 50 ή εκατό χρόνια, οι δικοί μας πρόγονοι έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, για να ενισχύσουν οικονομικά τις οικογένειες τους. Στη δική μας εποχή, η Κύπρος βρήκε το δρόμο της ανάπτυξης και οργάνωσε τον τρόπο ζωής, στηριζόμενη στην προσφορά εργασίας από μετανάστες, που απασχολούνται  σε τομείς που  χρειάζεται η οικονομία.

Η ομαλή κοινωνική ένταξη  των μεταναστών, συνίσταται στην ίση μεταχείριση και στην προστασία των δικαιωμάτων τους, όπως συμβαίνει με κάθε πολίτη της χώρας μας, και αποτελεί  δείκτη δημοκρατικότητας των θεσμών και της κοινωνίας μας. Δημιουργεί πλεονέκτημα, και δε συνεπάγεται απειλή όπως ορισμένοι επιφανειακά και αβασάνιστα ισχυρίζονται. Οι μετανάστες, από τη στιγμή που εμείς οργανώνουμε σωστά την παρουσία και συμμετοχή τους στην οικονομία και την κοινωνία μας, αποτελούν μια πρόσθετη δύναμη, στις δικές μας δυνάμεις, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της κρίσης, και όχι μόνον.

Για τη Λευκωσία, η κοινωνική ένταξη των μεταναστών έχει πολλαπλό όφελος. Η επαρχία μας, αλλά ιδιαίτερα ο κύριος αστικός κορμός της πόλης, συγκεντρώνει τον πιο σημαντικό αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε συνθήκες επαφής και επικοινωνίας γιατί όλοι έχουμε το δικαίωμα της συμμετοχής σε μια  ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία.   Η Λευκωσία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους της.

Το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία» μετρά ήδη τέσσερα χρόνια εφαρμογής και συνοδεύεται από πλήθος θετικών εμπειριών.

Ξεχωρίζουν:
Πρώτο:  Η ολοένα και πιο αναβαθμισμένη προσφορά υπηρεσιών προς τους μετανάστες, όπως είναι η κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, η συμβουλευτική, η πληροφόρηση για προσανατολισμό στην κοινωνία υποδοχής, η φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, τα προγράμματα γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Δευτερο:  Η δημιουργία του δικτύου μεταναστευτικών οργανώσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, υπό το συντονισμό του Δήμου Λευκωσίας, καθώς και του Κέντρου Πληροφόρησης και Υποστήριξης Μεταναστών
Τρίτο: Η ανάπτυξη ποικίλων εκδηλώσεων, ημερίδων και φεστιβάλ, που σκοπό έχουν την αλληλογνωριμία, την αλληλεπίδραση, και την πολιτιστική όσμωση των Κυπρίων με τους μετανάστες

Κλείνω με μια ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Τ.Α στις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, έχοντας κατά νου τις συζητήσεις που αναπτύσσονται με το κεντρικό κράτος, για τη μεταρρύθμιση.

Θεωρώ ότι η εφαρμογή των προγραμμάτων των Ταμείων Αλληλεγγύης έχουν καταδείξει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ικανή να αναλάβει την κοινωνική αρμοδιότητα, και αποτελεί μια αναντικατάστατη δύναμη στην υλοποίηση ολοκληρωμένων κοινωνικών πολιτικών.

Οι τοπικές αρχές δοκιμάστηκαν και πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τους στόχους τους για την κοινωνική ένταξη μεταναστών, αξιοποιώντας αφενός τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, και αφετέρου το δικό τους ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές που διαθέτουν. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, στελέχη μας, έχουν αποκτήσει μοναδικές εμπειρίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανάλογα χρηματοδοτικά προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Επίτροπο Διοικήσεως, για την άψογη συνεργασία,  και την πρωτοβουλία για διοργάνωση αυτής της κοινής ημερίδας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες  σε όλους του Δημάρχους της μείζονος Λευκωσίας, στους υπόλοιπους εταίρους, καθώς και όλα τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που εργάζονται για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Ελένη Λουκαίδου
Αντιδήμαρχος Λευκωσίας