Μισό εκατομμύριο ευρώ στην κοινοπραξία που ηγείται ο Δήμος για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HORIZON 2020»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Μισό εκατομμύριο ευρώ στην κοινοπραξία που ηγείται ο Δήμος για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HORIZON 2020»
Τρι, 03 Φεβ. 2015 15:45
Μεγάλη επιτυχία του Δήμου Λευκωσίας: Μισό εκατομμύριο ευρώ στην κοινοπραξία που ηγείται ο Δήμος Λευκωσίας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HORIZON 2020»

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης η πρόταση του Δήμου έχει επιλεγεί και θα χρηματοδοτηθεί με ποσό μισού εκατομμυρίου ευρώ περίπου στοχεύοντας στη δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου που θα υποστηρίζει την υλοποίηση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας σε διαδραστικές τεχνολογίες. Η επόμενη φάση και δυσκολότερη βέβαια, είναι η υποβολή πρότασης, η οποία θα επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου και αναμένεται ότι θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 15 – 20 εκατομμύριων ευρώ.

Μέσα από την πρόταση αυτή θα δημιουργηθεί ένας πόλος καινοτομίας που θα ενθαρρύνει τις νέες τεχνολογίες και τις επιχειρήσεις γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της επιχειρηματικής, της ακαδημαϊκής / ερευνητικής κοινότητας και των Τοπικών Αρχών.

Ο Δήμος Λευκωσίας ως επικεφαλής εταίρος, ηγείται της κοινοπραξίας που φέρνει μαζί όλα τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, δηλαδή, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο καθώς και δύο άλλα σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, δηλαδή, το University College London (UCL) και το Max Plank Institute for Informatic της Γερμανίας.

Η πρόταση του Δήμου Λευκωσίας εγκρίθηκε μεταξύ 169 προτάσεων που υποβλήθηκαν για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «HORIZON 2020». Οι προτάσεις υποβλήθηκαν από δεκατρείς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες οκτώ χώρες που είναι συνδεδεμένες με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Έχει καταταχθεί στην έβδομη θέση από τις τριανταμία προτάσεις που έχουν επιλεγεί.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και καινοτομίας σε διαδραστικές τεχνολογίες, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά σε σχέση με την κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό. Το προτεινόμενο Κέντρο φέρει τον τίτλο «Κέντρο έρευνας σε διαδραστικά μέσα, έξυπνα συστήματα και Αναδυόμενες Τεχνολογίες» (“Research Centre on Interactive media, Smart systems and Emerging Technologies”, RISE). Το RISE εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αναζωογόνηση της Λευκωσίας με στόχο την ανάδειξή της ως έξυπνη και βιώσιμη πόλη γνώσης.

Η πρόταση αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των Τοπικών Αρχών με πανεπιστήμια για ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Μέσω της σύμπραξης των πανεπιστήμιων και των τοπικών αρχών προωθείται η επιχειρηματικότητα, η δημιουργία καινοτομικής κουλτούρας και η ευαισθητοποίηση σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Σημαντικό στοιχείο της πρότασης είναι η καινοτομία να μεταφερθεί μέσα στην πόλη με άμεσο όφελος στους πολίτες. Μόνο έτσι θα γίνει η έξοδος από την οικονομική κρίση, δηλαδή επενδύοντας στον άνθρωπο, στην εκπαίδευση, στη γνώση και στην καινοτομία.