Πολυδύναμο: Βιωματικά εργαστήρια στην Β' Τεχνική Σχολή για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Πολυδύναμο: Βιωματικά εργαστήρια στην Β' Τεχνική Σχολή για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών
Πεμ, 05 Φεβ. 2015 11:55
Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας στα πλαίσια του προγράμματος  «Συμβουλευτικό Κέντρο» πραγματοποίησαν στην Β’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας 4 βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές της 1ης λυκείου για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών

Μετά την διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015, με τις διευθύνσεις των σχολείων που εμπίπτουν στα δημοτικά όρια Λευκωσίας, με σκοπό τόσο την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πολυδύναμου Λευκωσίας όσο και την άντληση πληροφοριών για τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, πραγματοποιηθήκαν στο χώρο της Β΄ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας βιωματικά εργαστήρια για αγόρια και κορίτσια ξεχωριστά, με θέμα την «Πρόληψη βίας κατά των γυναικών».

Αφού υπήρχε η ανάγκη και μετά από αίτημα του σχολείου, οι συνεργάτες του Πολυδύναμου Λευκωσίας, κοινωνικοί λειτουργοί Μαρίνα Καραγιάννη και Δέσποινα Κουμή πραγματοποίησαν στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2015 τα 4 βιωματικά εργαστήρια. Έλαβαν μέρος οι μαθητές της 1ης λυκείου χωρισμένοι σε ομάδες: αγοριών και κοριτσιών. Τα αγόρια επεξεργάστηκαν το θέμα: «Η διαχείριση του θυμού ως μέσο προώθησης της ισότητας και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών». Μέσα από την υλοποίηση του βιωματικού εργαστηρίου τα αγόρια εκπαιδεύτηκαν, ενημερώθηκαν και εργάστηκαν σε θέματα ευαισθητοποίησης για την εκμάθηση της εννοιολογικής σημασίας του θυμού, τα αίτια και τους τύπους θυμού, τους τρόπους έκφρασης του, τις επιπτώσεις του θυμού κοκ. Τα κορίτσια από τη άλλη καταπιάστηκαν με το θέμα: «Προστατεύω τον εαυτό μου  από τη βία αναγνωρίζοντας τα σημάδια και εντοπίζοντας τον υποψήφιο θύτη». Μέσα λοιπόν από την υλοποίηση του βιωματικού εργαστηρίου τα κορίτσια εκπαιδεύτηκαν, ενημερώθηκαν και εργάστηκαν σε θέματα ευαισθητοποίησης γύρω από τις καταχρηστικές ερωτικές σχέσεις, τι σημαίνει κακοποίηση στις εφηβικές ερωτικές σχέσεις, αίτια, μορφές και επιπτώσεις κακοποίησης, προειδοποιητικά μηνύματα – αναγνώριση των πρώτων δειγμάτων βίαιης συμπεριφοράς, τεχνικές εντοπισμού ενός υποψήφιου θύτη/κακοποιού κοκ. Την επιστημονική διαχείριση της δράσης είχε η κοινωνική λειτουργός Yπ. Διδάκτωρ  Άντρη Ανδρονίκου.
  
Με την επανάληψη των 2 εργαστηρίων (αγόρια - κορίτσια) στις 4 Φεβρουαρίου 2015 για τους υπόλοιπους μαθητές της 1ης λυκείου, ολοκληρώθηκε η δράση με επιτυχία σύμφωνα με την αξιολόγηση των συμμετεχόντων. Το Πολυδύναμο Λευκωσίας παραμένει στο πλευρό όλων όσων το χρειάζονται και χαιρετίζει τέτοιου είδους δράσεις. Θερμές ευχαριστίες στην διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου για την φιλοξενία και τις απαραίτητες διευθετήσεις καθώς επίσης στους επιστημονικούς συνεργάτες για την υλοποίηση των εργαστηρίων και την εθελοντική τους προσφορά. 

Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας