Παρουσίαση της Ποσοτικής Έρευνας της Κοινής Γνώμης για τον Δήμο Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Παρουσίαση της Ποσοτικής Έρευνας της Κοινής Γνώμης για τον Δήμο Λευκωσίας
Τρι, 10 Φεβ. 2015 11:15
Α. Η κατάσταση στην Κύπρο και στον Δήμο Λευκωσίας

- Το 63% των 1.433 ερωτηθέντων (δημοτών της Λευκωσίας και των άλλων αστικών δήμων της πρωτεύουσας), εκτιμά ότι τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι ποσοστού 22% που εκφράζει αντίθετη άποψη. Σε ηλικιακό επίπεδο οι νέοι 18-34 είναι οι πλέον απογοητευμένοι για την πορεία της χώρας.

- Ποσοστό 64% των δημοτών Λευκωσίας δηλώνει ότι ο Δήμος της πρωτεύουσας είναι στο σωστό δρόμο για να γίνει ένας καλύτερος Δήμος σε δέκα χρόνια και ποσοστό 55% πιστεύει ότι η κατάσταση στον Δήμο Λευκωσίας βελτιώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

- Ως σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου Λευκωσίας, προκύπτει με ποσοστό 15% η οδική καθαριότητα / ρύπανση. Ως δεύτερο πρόβλημα καταγράφεται η Πλατεία Ελευθερίας (14%) και ακολουθεί η κατάσταση των πεζοδρομίων (12%) η οποία δείχνει να ενοχλεί περισσότερο άτομα ηλικίας 65+.

- Η τροχαία κίνηση / συγκοινωνίες υποδεικνύεται ως πρόβλημα από το 10%, ενώ ποσοστά κάτω του 10% συγκεντρώνουν οι χώροι στάθμευσης (9%), το αποχετευτικό (4%), οι δημόσιοι χώροι / πάρκα (4%) και τα οικονομικά προβλήματα (4%).

- Όσον αφορά την αξιολόγηση μιας σειράς υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας, με εξαίρεση τις συντηρήσεις / αναπλάσεις οδών και τους χώρους στάθμευσης, σε όλες τις άλλες υπηρεσίες (οδική καθαριότητα, υπηρεσίες κήπων και πρασίνου, τροχονόμοι, τεχνική υπηρεσία, τμήμα εξυπηρέτησης και πληροφόρησης, πολιτιστικές / ψυχαγωγικές υπηρεσίες και δραστηριότητες, κοινωνικές υπηρεσίες, αποκομιδή σκυβάλων και δημοτικές αγορές) οι ικανοποιημένοι υπερτερούν των μη ικανοποιημένων.

- Ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά ικανοποίησης καταγράφονται στις υπηρεσίες: αποκομιδή σκυβάλων (80%), πολιτιστικές / ψυχαγωγικές υπηρεσίες και δραστηριότητες (66%) και Τμήμα Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης (58%).

- Αξιοσημείωτο ποσοστό μεταξύ των μη ικανοποιημένων δημοτών, δηλώνει ότι τα πράγματα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βελτιωθεί. Στις Συντηρήσεις / Αναπλάσεις οδών, το 17% εκείνων που αξιολόγησαν αρνητικά την υπηρεσία, θεωρούν ότι η κατάσταση βελτιώθηκε τα τελευταία 2 χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους χώρους στάθμευσης είναι 23%.

- Οι δημότες αναγνωρίζουν με ένα πολύ ψηλό ποσοστό (84%), ότι ο Δήμος Λευκωσίας με τις αποφάσεις και τις ενέργειες του τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλε στην αναζωογόνηση και την αυξημένη κίνηση στην παλιά Λευκωσία. Την ίδια άποψη έχει και το 80% των δημοτών άλλων δήμων της αστικής Λευκωσίας. Διαφορετική άποψη έχει μόλις το 13% των δημοτών.

- Οι Λευκωσιάτες με ένα αρκετά ψηλό ποσοστό (77%) δηλώνουν ότι ο Δήμος Λευκωσίας είναι ένας ασφαλής δήμος για να ζήσεις και με ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό (74%) ότι είναι υπερήφανοι που είναι δημότες Λευκωσίας.

- Πολύ ικανοποιητικές αξιολογήσεις δίνουν οι Λευκωσιάτες στο δήμο της πρωτεύουσας για τις πολιτιστικές / ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες που διοργανώνει (74%), καθώς και για την ενίσχυση των κοινωνικών του υπηρεσιών και του κοινωνικού έργου που επιτελεί (60%).

- Εξαίρεση αποτελεί η αξιολόγηση της οποίας τυγχάνει ο Δήμος Λευκωσίας για την κατεύθυνση των μεγάλων αναπτυξιακών του έργων. Ποσοστό 40% δηλώνει ότι δεν συμφωνεί καθόλου με τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και 23% ότι δεν συμφωνεί και τόσο. Τους χειρισμούς του Δήμου Λευκωσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα επικροτεί το 32%.      

Β. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

- Οι συμμετέχοντες στην έρευνα (συνολικά 1.433 δημότες Λευκωσίας και των άλλων δήμων της αστικής Λευκωσίας) κλήθηκαν να δηλώσουν το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους με την ακόλουθη τοποθέτηση: «Ο αριθμός των Δήμων στην Κύπρο είναι μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος και τον πληθυσμό της χώρας και επιβάλλεται να μειωθεί». Ποσοστό 72% δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα και 12% ότι συμφωνεί κάπως (συνολικά 84%). Το ποσοστό εκείνων που διαφώνησαν με τη δήλωση περιορίζεται στο 15% με τους μισούς περίπου να δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν καθόλου και τους άλλους μισούς ότι δεν συμφωνούν και τόσο.

- Πολύ ψηλό ποσοστό δημοτών όλων των Δήμων της αστικής Λευκωσίας τάσσεται υπέρ της προοπτικής συγχώνευσης του δικούς τους Δήμου με άλλο ή άλλους γειτονικούς. Συγκεκριμένα το 72% δηλώνει ότι συμφωνεί (απόλυτα ή κάπως) έναντι 26% που δηλώνει ότι δεν συμφωνεί καθόλου ή δεν συμφωνεί και τόσο. Μεταξύ των δημοτών των διαφόρων Δήμων, παρά το γεγονός ότι το δείγμα είναι σχετικά μικρό και δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, οι πιο πρόθυμοι να δεχθούν συγχώνευση του Δήμου τους με άλλο ή άλλους είναι οι δημότες Αγίου Δομετίου (89%) και Λατσιών (75%), ενώ οι λιγότερο πρόθυμοι, έστω κι αν αποτελούν και πάλι την πλειοψηφία, είναι οι Στροβολιώτες (68%).

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία Pulse Market Research για λογαριασμό του Δήμου Λευκωσίας. Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, από τις 2 μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2014, και για την επιλογή του δείγματος ακολουθήθηκε η τυχαία στρωματοποιημένη πολυσταδιακή μέθοδος. Το δείγμα αποτελούσαν 808 δημότες Λευκωσίας και 625 δημότες άλλων δήμων της αστικής Λευκωσίας.

Δηλώσεις Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Παρουσίαση της Ποσοτικής Έρευνας Κοινής Γνώμης για τον Δήμο Λευκωσίας που έγινε στο Δημαρχείο Λευκωσίας στις 10 Φεβρουαρίου 2015


Η άποψη των δημοτών μας για τις πολιτικές του Δήμου Λευκωσίας, για την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν, αλλά και για τα προβλήματα που αναμένουν λύσεις, αποτελεί την πιο σημαντική και πιο ουσιαστική πληροφόρηση που χρειαζόμαστε για να αξιολογήσουμε την ορθότητα και αποτελεσματικότητα του έργου που επιτελούμε. Πέραν της καθημερινής επαφής που έχουμε με τους δημότες μας σε διάφορα επίπεδα, κρίναμε σκόπιμο να καταγράψουμε αυτές τις απόψεις μέσα από μια επιστημονική έρευνα η οποία να καλύψει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και θεμάτων. 

Ως γενικό σχόλιο θα έλεγα ότι η δημοσκόπηση που διενεργήσαμε τον Δεκέμβριο, μας αφήνει ικανοποιημένους. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι καταγράφει ένα ψηλό ποσοστό απογοήτευσης των πολιτών για την πορεία της χώρας (τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση), ένα 55% των δημοτών μας θεωρεί ότι η κατάσταση στον Δήμο έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια ενώ ένα ακόμη πιο ψηλό ποσοστό, 64%, εκτιμά ότι ο Δήμος είναι στο σωστό δρόμο για να γίνει ένας καλύτερος δήμος σε 10 χρόνια.

Είμαστε ικανοποιημένοι και για ένα ακόμη λόγο: Γιατί η αντίληψη των δημοτών για τους τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν περισσότερα, συγκλίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει για την επόμενη περίοδο.

Αυτά τα ευρήματα, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε για μια Λευκωσία οικονομικά βιώσιμη, περισσότερο λειτουργική, καθαρή και φιλική. Μια πόλη που σχεδιάζει, όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο.

Προβλήματα και λύσεις

- Οδική Καθαριότητα: Για το 2015 έχουμε προγραμματίσει και προϋπολογίσει αυξημένες ώρες οδοκαθαρισμού της πόλης τόσο με σάρωθρο όσο και οδοκαθαριστές.

- Κατάσταση πεζοδρομίων: Μετά από τρία χρόνια οικονομικής περισυλλογής έχουμε εξασφαλίσει δανεισμό από Ευρωπαϊκές τράπεζες για να αρχίσουν 4 νέα συμβόλαια δημιουργίας και βελτίωσης οδικών υποδομών, κατασκευής πεζοδρομίων και οχετών όμβριων υδάτων. Θα διεξαχθούν έργα σε 57 οδούς στις περιοχές Παλλουριώτισσας, Κωνσταντίνου και Ελένης, Καϊμακλίου, Αγίου Ανδρέα και Αγίων Ομολογητών.

- Πλατεία Ελευθερίας: Στις 23 Δεκεμβρίου 2014 υπογράφηκε το συμβόλαιο για την ολοκλήρωση του έργου της Πλατείας Ελευθερίας και του Περιβάλλοντα Χώρου μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας LOIS Builders Ltd. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου 2015 και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 64 εβδομάδες.

- Τροχαία Κίνηση / Συγκοινωνίες: Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια 13 μικρών ευέλικτων λεωφορείων για την εξυπηρέτηση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας και σύνδεση του με κύρια σημεία του αστικού κέντρου έξω από τα τείχη. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Λευκωσίας με αυτή του την απόφαση καινοτομεί και δείχνει έμπρακτα το σεβασμό του προς το περιβάλλον.

- Χώροι στάθμευσης: Ως νέα δημοτική Αρχή, στοχεύσαμε εξ αρχής στην αύξηση των χώρων στάθμευσης. Προχωρήσαμε με πρόγραμμα δημιουργίας νέων χώρων στάθμευσης σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές. Ήδη έχουν δημιουργηθεί στην πόλη 7 νέοι δημοτικοί χώροι συνολικής χωρητικότητας 230 θέσεων ενώ έχει αναβαθμιστεί ο χώρος στάθμευσης στην οδό Κωστή Παλαμά (παρά την Ελληνική Πρεσβεία) προσθέτοντας ακόμη 100 θέσεις στάθμευσης στην πόλη. Πολύ σύντομα θα λειτουργήσει δημοτικός χώρος στάθμευσης στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αντωνίου, ενώ παράλληλα διεκδικούμε την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Λεωφ. Ομήρου ως μέρος του έργου της Πλατείας Ελευθερίας.

Αξιολόγηση υπηρεσιών του Δήμου

Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι από έντεκα κατηγορίες υπηρεσιών, που καλύπτουν ουσιαστικά το μεγαλύτερο φάσμα των υπηρεσιών του Δήμου, μόνο σε δύο περιπτώσεις η αρνητική αξιολόγηση υπερβαίνει τη θετική (Συντηρήσεις/Αναπλάσεις οδών και Χώροι Στάθμευσης). Και όπως προαναφέρθηκε, στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις ο Δήμος τροχιοδρομεί λύσεις.

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι ένα σχετικά ψηλό ποσοστό δημοτών μας δεν έχει άποψη ή δηλώνει άγνοια για την κοινωνική πολιτική του Δήμου. Τα τελευταία χρόνια και παρά τις μειώσεις των κρατικών χορηγιών, στηρίξαμε και ενισχύσαμε τις υφιστάμενες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, κάτω από την ομπρέλα του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου με προγράμματα της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Μάλιστα σε όλα μας τα προγράμματα καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των συμμετεχόντων. Ως εκ τούτου, για καλύτερη ενημέρωση των δημοτών, προχωρήσαμε και ετοιμάζουμε έντυπο με όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό θα σταλεί σε όλους τους δημότες.

Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οφείλουμε να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα μηνύματα των δημοτών μας και των δημοτών των άλλων δήμων της αστικής Λευκωσίας, ειδικά όταν αυτά φαίνεται ότι συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με όλες τις μελέτες εμπειρογνωμόνων (Ελλήνων, Άγγλων, Ιταλών), αλλά και τις απόψεις των Δημοτικών Γραμματέων, οι οποίες πρόκριναν τη μείωση του αριθμού των Δήμων.

Στόχος και προτεραιότητα της επικείμενης μεταρρύθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα έλεγα και του κράτους στο σύνολό του, πρέπει να είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και ασφαλώς με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η ευθύνη που έχουμε έναντι των δημοτών που μας εξέλεξαν και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι εισηγήσεις που υποβάλλουμε και θα υποβάλουμε στον διάλογο.

Οι όποιες αλλαγές σχεδιάζονται στα χαρτιά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι λειτουργικές και στην πράξη και ότι θα σέβονται όλους τους επηρεαζόμενους, δημότες και εργαζομένους. Μιλάμε για ένα σύστημα που λειτουργεί με τον συγκεκριμένο τρόπο για δεκαετίες. Αν επιβληθούν εκ των άνω βεβιασμένες και δραστικές αλλαγές, οι πιθανότητες να προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών είναι πολύ μεγάλες.

Κρίνω ότι θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να τροχιοδρομηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές βάσει ενός σχεδίου με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, και να δοθεί προτεραιότητα σε συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών που πρέπει να προωθηθούν άμεσα.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας