Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών
Παρ, 13 Φεβ. 2015 12:00
Με σημαντική παρουσία και επιτυχίες ξεκίνησε τη νέα θητεία της η Κυπριακή εθνική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στην καταστατική σύνοδο της ΕτΠ για τη θητεία 2015-2020 που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Μόρφου κ Χαράλαμπος Πίττας εκλέγηκε μέλος του Προεδρείου της ΕτΠ με αναπληρωτή τον Κοινοτάρχη Κάτω Λευκάρων κ Λούη Κουμενίδη.
 
Μεγάλη επιτυχία θεωρείται  η εκλογή της Αντιδημάρχου Λευκωσίας κας Ελένης Λουκαΐδου στη θέση της Α΄ Αντιπρόεδρου της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ΕτΠ.
 
Η Αντιδήμαρχος ΄Εγκωμης κα Λουΐζα Μαυρομμάτη και η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας κυρία Ελένη Λουκαΐδου εκλέγηκαν ως μέλη της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης της ΕτΠ (ARLEM).
 
Σημειώνεται επίσης ότι στη θέση του αναπληρωτή  μέλους της Μικτής Επιτροπής για τις Σχέσεις της ΕτΠ με την Τουρκία έχει εκλεγεί ο Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου κύριος Σταύρος Σταυρινίδης.
 
Η νέα Κυπριακή Εθνική Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών αποτελείται από 5 τακτικά μέλη τα οποία είναι οι κκ Ελένη Λουκαΐδου Επικεφαλής της Αντιπροσωπειας (Αντιδήμαρχος Λευκωσίας), Γιώργος Γεωργίου (Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών), Λούης Κουμενίδης (Κοινοτάρχης Κάτω Λευκάρων), Λουΐζα Μαυρομμάτη (Αντιδήμαρχος Έγκωμης) και Χαράλαμπος Πίττας (Δήμαρχος Μόρφου).
 
Τα 5 αναπληρωματικά μέλη για τη νέα θητεία είναι οι κκ Γιώργος Ιακώβου (Κοινοτάρχης Αγίων Τριμιθιάς), Σταύρος Σταυρινίδης (Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου), Πανίκος Χατζηθεωρή (Κοινοτάρχης Άρμου), Κώστας Χατζηκακού (Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου) και Κυριάκος Χατζηττοφής (Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου).
 
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με εκπροσώπηση από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές των χωρών μελών της ΕΕ. Απαρτίζεται από 353 μέλη που κατέχουν τοπικά η περιφερειακά αιρετά αξιώματα. Το σώμα πραγματοποιεί 6 συνόδους ολομέλειας το χρόνο και συνέρχεται σε μικρότερα σχήματα θεματικών επιτροπών που καλύπτουν τους πιο κάτω τομείς: Ιθαγένεια, Διακυβέρνηση, Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX), Φυσικοί Πόροι (NAT), Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, ενέργεια (ENVE), Πολιτική Εδαφικής Συνοχής και του Προϋπολογισμού της ΕΕ (COTER), Οικονομική Πολιτική (ECON), και Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Απασχόληση, Έρευνα και Πολιτισμός (SEDEC).
 
Η Επιτροπή των Περιφερειών  ενεργεί ως η φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ στη διαδικασία χάραξης Ευρωπαϊκών πολιτικών και του νομοθετικού έργου της ΕΕ.