Η Λεβέντειος Πινακοθήκη το πρώτο αναγνωρισμένο Ιδιωτικό Μουσείο της Κύπρου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Η Λεβέντειος Πινακοθήκη το πρώτο αναγνωρισμένο Ιδιωτικό Μουσείο της Κύπρου
Τρι, 17 Φεβ. 2015 09:15
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη έλαβε σήμερα το επίσημο πιστοποιητικό αναγνώρισής της ως το πρώτο Ιδιωτικό Μουσείο της Κύπρου, βάσει του περί Ιδιωτικών Μουσείων Νόμου.

Στην τελετή επιδότησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στην παρουσία του Συμβουλίου της Επιτροπής Μουσείων και εκπροσώπων των ΜΜΕ, ο Υπουργός, Δρ. Κώστας Καδής επισήμανε σχετικά: «Με την αναγνώριση ενός μουσείου στη βάση της νομοθεσίας αυτής, τα οφέλη που καταγράφονται για το ίδιο το μουσείο είναι πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω, την αύξηση του κύρους του, γεγονός που δημιουργεί σταθερά ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση επισκεπτών και χορηγών, την ενίσχυση του τοπικού εκτοπίσματός του ως εκπαιδευτικού και πολιτιστικού οργανισμού και την ισχυροποίηση του περιφερειακού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ως κύτταρο πολιτιστικής δραστηριοποίησης.» Συνέχισε συμπληρώνοντας πως: «Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, αν και ακόμη δεν έχει συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου. Πέραν των 400 χρόνων ευρωπαϊκής τέχνης στεγάζονται σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο που έχει σχεδιαστεί βάσει των τελευταίων προδιαγραφών της μουσειολογίας. Τα πολύ σημαντικά έργα τέχνης που εκτίθενται στους εκθεσιακούς της χώρους παρουσιάζονται με άρτια ερμηνευτική προσέγγιση, καθιστώντας τις συλλογές της Πινακοθήκης προσβάσιμες σε όλους μας.» Καταλήγοντας ότι: «…η Πινακοθήκη λειτουργεί ως ένας ζωντανός οργανισμός, με ρόλο καταλυτικό για τη διαμόρφωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας.»

Στην αντιφώνησή της η κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, Επίτροπος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, πααλαμβάνοντας το πιστοποιητικό εκ μέρους της Πινακοθήκης ανέφερε: «To έργο αυτό αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη να καταστήσει μόνιμα προσβάσιμους στο ευρύ κοινό της ιδιαίτερης του πατρίδας, τους θησαυρούς της τέχνης και του πολιτισμού που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της ζωής του.» Τονίζοντας με νόημα: «Ως Ίδρυμα που σθεναρά στηρίζει για τρεις και πλέον δεκαετίες την Παιδεία και τον Πολιτισμό, συναισθανόμαστε και αναγνωρίζουμε πως στην τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τον τόπο μας μια Πινακοθήκη δεν διαφυλάσσει απλώς πολύτιμα έργα τέχνης για τις μελλοντικές γενιές. Είναι παράλληλα και χώρος που διαδραματίζει σημαίνοντα κοινωνικό ρόλο. Εμπνέει τη συμμετοχικότητα και εντείνει τη δημιουργία, αποκτώντας παράλληλα και μια συμβολική διάσταση.»
                                               
Συνεχίζοντας πως: «Γι’ αυτό και για το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη αποτελεί ύψιστη τιμή η Λεβέντειος Πινακοθήκη, λίγες εβδομάδες πριν τα πρώτα της γενέθλια στις 25 Μαρτίου, να αναγνωρίζεται και επίσημα από το Κράτος, βάσει τον περί ιδιωτικών μουσείων Νόμο ως το πρώτο αναγνωρισμένο ιδιωτικό Μουσείο της Κύπρου. Σας ευχαριστούμε για την εκλεκτή διάκριση που μας αποδίδετε σήμερα. Στόχος και σκοπός μας την “εθνική” αυτή αναγνώριση που μας αποδώσατε να την διαφυλάξουμε και να την προβάλλουμε πάντοτε με σεβασμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»