Αθλητική εκδήλωση Προσανατολισμού (Orienteering) στην Πλατεία Φανερωμένης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Αθλητική εκδήλωση Προσανατολισμού (Orienteering) στην Πλατεία Φανερωμένης
Τετ, 04 Μαρ. 2015 12:50
Tο Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 θα πραγματοποιηθεί αθλητική εκδήλωση Προσανατολισμού (Orienteering)στην Πλατεία Φανερωμένης και θα διαρκέσει περίπου από τις 10:30 μέχρι και τις 14:00. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 11:00π.μ. και έχει διάρκεια δύο ωρών. Στις 13:15 θα γίνει η τελετή βράβευσης. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προσανατολισμού (International Orienteering Federation) σε συνεργασία με την εταιρεία  Park World Travel, διοργανώνουν, με την υποστήριξη του Δήμου Λευκωσίας, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, εκδήλωση Προσανατολισμού (Orienteering event) στη Λευκωσία. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο και σε μία πόλη, και φέτος θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στη Λευκωσία.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν φέτος 16 χώρες, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Σερβία, η Ουκρανία, η Λετονία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Δανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει συμμετοχή στον αγώνα περίπου 250 άτομα λάτρεις του αθλήματος.
Το Orienteering ή "Προσανατολισμός" είναι ένα άθλημα προσανατολισμού που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους και λεπτομερείς χάρτες, με τη βοήθεια των οποίων οι αθλητές προσπαθούν να εντοπίσουν σημεία μέσα στο δάσος, την ύπαιθρο, ή κατοικημένη περιοχή, από τα οποία πρέπει να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα πριν φτάσουν στο τέρμα.

Στο αγώνισμα του Προσανατολισμού μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας, αφού υπάρχουν διάφορες επιλογές διαδρομών. Ο καθένας μπορεί να διαλέξει τη διαδρομή που ταιριάζει στις ικανότητες και την εμπειρία του. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να τρέχει κανείς, κάλλιστα μπορεί κάποιος να περπατήσει, γεγονός που βοηθάει τους ηλικιωμένους ή άτομα με σωματικές αναπηρίες να λάβουν μέρος. Η συμμετοχή ειδικά γι’ αυτούς που δεν θα κυνηγήσουν τους χρόνους μπορεί να γίνει και σε ζευγάρια ή και μικρές ομάδες για ακόμη περισσότερη ευχαρίστηση. Επιτρέπεται και η συμμετοχή παιδιών κάτω των 12 ετών εφόσον όμως δηλώσουν συμμετοχή από κοινού με ενήλικο άτομο. Για το λόγο αυτό δικαίως θεωρείται ένα ιδανικό οικογενειακό άθλημα.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναμφίβολα σημαντική ευκαιρία για την προβολή της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο και ως εκ τούτου την εκδήλωση θα πλαισιώσουν πωλητές παραδοσιακών κυπριακών εδεσμάτων και ποτών αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς, λαϊκούς χορούς.