Σύσταση της επιτροπής «Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Σύσταση της επιτροπής «Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων»
Παρ, 06 Μαρ. 2015 13:00
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 δίπλα από το οδόφραγμα της οδού Λιπέρτη, κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία ανακοινώθηκε η σύσταση της Επιτροπής «Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων». Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας, Αγίου Δομετίου Κώστας Πέτρου, Αθηένου Δημήτρης Παπαπέτρου και Γερίου Αργύρης Αργυρού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμαρχος Δερύνειας αναφέρθηκε στους στόχους και στις επιδιώξης της Επιτροπής λέγοντας την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη σύσταση της Επιτροπής «Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων». Την Επιτροπή αποτελούν οι Δήμοι Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Αθηένου, Γερίου και Δερύνειας.

Στόχος της Επιτροπής είναι η προβολή και προώθηση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ακριτικοί και ημικατεχόμενοι Δήμοι, τα οποία προκύπτουν από την ύπαρξη του διαχωριστικού συρματοπλέγματος και την παρουσία του κατοχικού στρατού. 

Τα μέλη της Επιτροπής θα υποβάλουν συλλογικά τις απαιτήσεις τους σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς παραχωρώντας έτσι χρήσιμες πληροφορίες που θα επιδράσουν σημαντικά στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στον τόπο μας.

Οι ηρωικοί κάτοικοι των ακριτικών περιοχών θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω στήριξης από το Κράτος μέσω σχεδίων και κινήτρων για αναζωογόνηση της περιοχής που γειτνιάζει με τη γραμμή αντιπαράταξης για να συνεχίσουν να ασχολούνται με τις καθημερινές τους ασχολίες, αποβάλλοντας το έντονο αίσθημα ανασφάλειας που τους διακατέχει.»

Από το Δήμο Λευκωσίας


Χαιρετισμός Δημάρχου Δερύνειας

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη σύσταση της Επιτροπής «Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων».  Την Επιτροπή αποτελούν οι Δήμοι Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Αθηένου, Γερίου και Δερύνειας.

Στόχος της Επιτροπής είναι η προβολή και προώθηση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ακριτικοί και ημικατεχόμενοι Δήμοι τα οποία προκύπτουν από την ύπαρξη του διαχωριστικού συρματοπλέγματος και την παρουσία του κατοχικού στρατού. 

Τα μέλη της Επιτροπής θα υποβάλουν συλλογικά τις απαιτήσεις τους σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς παραχωρώντας έτσι χρήσιμες πληροφορίες που θα επιδράσουν σημαντικά στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στον τόπο μας.

Οι ηρωικοί κάτοικοι των ακριτικών περιοχών θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω στήριξης από το Κράτος μέσω σχεδίων και κινήτρων για αναζωογόνηση της περιοχής που γειτνιάζει με τη γραμμή αντιπαράταξης για να συνεχίσουν να ασχολούνται με τις καθημερινές τους ασχολίες, αποβάλλοντας το έντονο αίσθημα ανασφάλειας που τους διακατέχει.

Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ
Άντρος Γ. Καραγιάννης
Δήμαρχος Δερύνειας

Πρακτικό Επιτροπής 28 1 2015

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ
 
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015
Γραφείο Δημάρχου Λευκωσίας
 
ΠΑΡΟΝΤΕΣ:             Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας
                                    Μάρω Κυπρή, ιδιώτης
                                    Κώστας Κόρτας, Δήμαρχος Αγλαντζιάς
                                    Κώστας Πέτρου, Δήμαρχος Αγίου Δομετίου
                                    Αργύρης Αργυρού, Δήμαρχος Γερίου
                                    Δημήτρης Παπαπέτρου, Δήμαρχος Αθηένου
                                    Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Δήμαρχος Λευκωσίας
                                    Ελένη Λουκαΐδου, Αντιδήμαρχος Λευκωσίας
 
ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ:
 
Η σύσταση της «Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων» η οποία θα γίνει στη βάση του πλαισίου του καταστατικού της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων.
 
Την «Επιτροπή Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων» θα απαρτίζουν οι Δήμαρχοι Δερύνειας, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Γερίου, Αθηένου και Λευκωσίας.
 
Πρόεδρος αναλαμβάνει μετά από ομόφωνη εισήγηση  των υπόλοιπων μελών ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Άντρος Γ. Καραγιάννης, λόγω της πρωτοβουλίας του για τη σύσταση της Επιτροπής.
 
ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
 
Κάθε μέρα ζούμε με τη συνεχιζόμενη κατοχή των εδαφών μας. Έχουμε χάσει από 35% μέχρι και 80% των γαιών και ο Δήμος Δερύνειας ολόκληρη την παραλιακή του περιοχή.  Βιώνουμε καθημερινά τη διαίρεση, αφού η Πράσινη Γραμμή τεμαχίζει κυριολεκτικά τις πόλεις μας οδηγώντας τους δρόμους σε αδιέξοδα, προκαλώντας διάσπαση του κοινωνικού-οικονομικού-πολιτιστικού ιστού.
 
Το Κράτος διαχρονικά δεν επένδυσε στα απαιτούμενα κονδύλια και στην απαιτούμενη χρονική περίοδο ώστε να επιδιορθωθούν οι συνέπειες  της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.
 
Ο ιστός της κοινωνίας και της οικογένειας και η τοπική ταυτότητα αλλοιώνεται με όλες τις συνέπειες που μπορούν να επέλθουν.  Η δημογραφική αλλαγή συνεχίζεται, τα νέα ζευγάρια εγκαταλείπουν τις ακριτικές περιοχές λόγω μη ύπαρξης οικιστικών τεμαχίων, με αποτέλεσμα τη γήρανση του πληθυσμού.  Το αίσθημα της ανασφάλειας αυξάνεται μέρα με τη μέρα και η προσβασιμότητα προς τις ελεύθερες περιοχές μειώνεται συνεχώς.   
 
Η  γραμμή αντιπαράταξης δεν έχει τεθεί ως προτεραιότητα ανοικοδόμησης, επενδύσεων και αναζωογόνησης. Η Νεκρή Ζώνη και η περιοχή που γειτνιάζει με αυτή παραμένει αναξιοποίητη και στερείται στρατηγικού σχεδιασμού.
 
Διερωτόμαστε σε ποια άλλη χώρα 40 χρόνια μετά τον πόλεμο υπάρχουν ακόμη τρύπες από σφαίρες πάνω στα κτήρια, εγκαταλειμμένα σπίτια, βεβηλωμένες εκκλησίες και νεκροταφεία;
 
Σε ποια άλλη χώρα, ενώ υπάρχουν διαιρεμένες πόλεις από πόλεμο, συζητούμε πιθανές μεγάλες αναπτύξεις και επενδύσεις χωρίς να υπάρχει πολιτική στήριξης της γραμμής αντιπαράταξης με την παραχώρηση κινήτρων για  στέγαση νεαρών ζευγαριών, τόσο ντόπιων όσο και ξένων, κατά μήκος της;
 
Κάθε κατεχόμενος Δήμος βιώνει επί σειρά ετών τις δικές του, ιδιαίτερες συνέπειες και αποτελέσματα της κατοχής. Άλλοι επηρεάζονται περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Η ουσία είναι ότι ως τέτοιοι, θα έπρεπε να χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και προσοχής από το κράτος.
 
ΣΤΟΧΟΙ
 
Στόχος μας είναι η Επιτροπή αυτή να αποτελέσει ένα οργανωμένο σύνολο   μέσω του οποίου θα υποβάλουμε, συλλογικά, τις αξιώσεις μας προς το κράτος. Η σύστασή της θα αποτελέσει το πρώτο βήμα της κοινής προσπάθειας μας για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που κάθε Δήμος αντιμετωπίζει, να δώσει έμφαση στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικοί Δήμοι και να αναγνωριστούν ως Ημικατεχόμενοι Δήμοι.
 
Επιπρόσθετα στόχος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι η διαφώτιση του κοινού για τα προβλήματα που πηγάζουν από την ύπαρξη του διαχωριστικού συρματοπλέγματος, των οδοφραγμάτων και της παρουσίας του κατοχικού στρατού και η ευαισθητοποίηση και εξασφάλιση της στήριξης φορέων και οργανωμένων συνόλων (π.χ. ΜΚΟ) για ακόμη μεγαλύτερη διεκδίκηση και στήριξη από το κράτος.
 
Ζητούμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας, τους Αρχηγούς των Κομμάτων και την ολομέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, στενή επαφή και συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με κύρια αιτήματα:
 
Τη δημιουργία συγκεκριμένου σχεδίου δράσεων για αναζωογόνηση της περιοχής που βρίσκεται ή γειτνιάζει με τη γραμμή αντιπαράταξης.
 
Συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων προσέλκυσης επενδυτών, ντόπιων και ξένων στη γραμμή αντιπαράταξης.
 
Τη στενή συνεργασία και επαφή με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματικότερη προώθηση των αιτημάτων μας.
 
Όλα τα ανωτέρω να ληφθούν σοβαρά υπόψη στη συζήτηση για την επικείμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
 
28 Ιανουαρίου 2015