Ο Δήμος Λευκωσίας υπέγραψε διακήρυξη για κλιματική αλλαγή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Ο Δήμος Λευκωσίας υπέγραψε διακήρυξη για κλιματική αλλαγή
Παρ, 27 Μαρ. 2015 12:30
Ο Δήμος Λευκωσίας συγκαταλέγεται στους δήμους που υπέγραψαν τη διακήρυξη για αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, που υπογράφηκε στο πλαίσιο της Συνάντησης των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών και των Μεγάλων Πόλεων για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε 25 και 26 Μαρτίου στο Παρίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, θέματα της συνάντησης του Παρισιού ήταν η δέσμευση για βιώσιμη αστική ανάπτυξη και πιο πράσινες πόλεις για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε επίπεδο πόλεων και δράσεις κοινών δημοσίων συμβάσεων για προώθηση της ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές του άνθρακα. Τον Δήμο Λευκωσίας εκπροσώπησε  στη συνάντηση στο Παρίσι η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαϊδου.

Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande και ομιλητές ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Κλιματική αλλαγή και την Ενέργεια Miguel Arias Canete.  Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι ή Αντιδήμαρχοι των πρωτευουσών της Ευρώπης καθώς και άλλων μεγάλων πόλεων της Ε.Ε.

Η συνάντηση έγινε λίγους μήνες πριν την Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Η διακήρυξη υπογράφηκε μεταξύ άλλων από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τους Δημάρχους της Μαδρίτης, του Δουβλίνου, της Λυών, της Λισαβόνας, της Σόφιας, της Βιέννης, των Παρισίων, της Κοπεγχάγης, του Λονδίνου, της Αθήνας, της Γενεύης, του Άμστερνταμ, της Ρώμης, των Βρυξελλών, του Βουκουρεστίου, του Ελσίνκι, του Λουξεμβούργου, του Ταλίν, της Βουδαπέστης, της Στοκχόλμης.

Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι “εμείς, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μητροπόλεις που εκπροσωπούμε περισσότερους από 60 εκατομμύρια κατοίκους και διαθέτουμε αξιοσημείωτη δυνατότητα επενδύσεων (2 πεντάκις εκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ), επιλέγουμε να εργαστούμε μαζί και να ενισχύσουμε τα μέτρα μας για την ενεργειακή και οικολογική μετάβαση”.

“Η φιλοδοξία μας είναι να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις κυριότερες αιτίες των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που είναι οι ρυπαντικές μορφές μεταφορών, τα παλιά κτήρια με την ανεπαρκή μόνωση και ο εφοδιασμός σε ενέργεια. Παράλληλα, ανοίγουμε φιλόδοξα εργοτάξια για το μέλλον, όπως εκείνα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των πόλεων, την επανεισαγωγή της φύσης και της βιοποικιλότητας στις πόλεις μας, την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, τον αγώνα ενάντια στη σπατάλη, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες, αύξηση της ηλεκτρικής κινητικότητας, την ανακαίνιση κτηρίων και την βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας” προστίθεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, οι πόλεις δεσμεύονται και η Ευρώπη οφείλει να τις στηρίξει
Le Monde.fr | 25.03.2015
 
Παρίσι, 23 Μάρτιου Remy de la Mauviniere / AP
 
Μπορεί οι κλιματικές διαταραχές να είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ωστόσο οι λύσεις είναι πρώτα απ’όλα τοπικές. Οι μεγάλες πόλεις είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κλιματική διαταραχή, διότι βρίσκονται μεταξύ των δύο αυτών επιπέδων.
 
Είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μητροπόλεις που εκπροσωπούμε περισσότερους από 60 εκατομμύρια κατοίκους και διαθέτουμε αξιοσημείωτη δυνατότητα επενδύσεων (2 πεντάκις εκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ), επιλέγουμε να εργαστούμε μαζί και να ενισχύσουμε τα μέτρα μας για την ενεργειακή και οικολογική μετάβαση.
 
Η φιλοδοξία μας είναι να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις κυριότερες αιτίες των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που είναι οι ρυπαντικές μορφές μεταφορών, τα παλιά κτήρια με την ανεπαρκή μόνωση και ο εφοδιασμός σε ενέργεια. Παράλληλα, ανοίγουμε φιλόδοξα εργοτάξια για το μέλλον, όπως εκείνα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των πόλεων, την επανεισαγωγή της φύσης και της βιοποικιλότητας στις πόλεις μας, την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, τον αγώνα ενάντια στη σπατάλη, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες, αύξηση της ηλεκτρικής κινητικότητας, την ανακαίνιση κτηρίων και την βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η επιδίωξη συμπράξεων με γειτονικές αγροτικές περιοχές είναι σημαντικά κλειδιά για την επίτευξη του στόχου. Στην συγκέντρωση στο Παρίσι στις 26 Μαρτίου 2015, δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε τα αντίστοιχα «κλιματικά μας σχέδια».
 
Το δεύτερο επίπεδο ενεργειών είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μητροπόλεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Αυτό γίνεται με πιο στενό διάλογο μεταξύ των πόλεων, με πιο συστηματικές ανταλλαγές εμπειριών και ορθών πρακτικών. Αυτή η ευρωπαϊκή διπλωματία των πόλεων, που σέβεται τις ορθές πρακτικές και τους τοπικούς πολιτισμούς, έχει αποστολή την συνέχιση της γρήγορης και βιώσιμης ανάπτυξης. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να στηριχθεί περισσότερο από το Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επωφεληθεί απευθείας από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
 
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Οφείλουμε να κάνουμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, ευνοώντας στα πλαίσια του εθελοντισμού τον συντονισμό των δημοσίων επενδύσεων. Μαζί οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις εκπροσωπούν σημαντικές αγορές δημοσίων συμβάσεων, της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, στις οποίες προστίθενται οι κινητήριες δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα ο οποίος εναρμονίζει τις δικές του απαιτήσεις με αυτές του δημόσιου τομέα. Αυτά τα επενδυτικά έξοδα θα έπρεπε να επικεντρωθούν στους «πράσινους» τομείς, στις βιομηχανίες (εκμοντερνισμός των εργαλείων παραγωγής και καινοτομίας) και στις υπηρεσίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η πρωτοβουλία που προωθούμε στο Παρίσι είναι η ακόλουθη: συντονισμός των δημόσιων επενδύσεών μας για να αναδυθούν προσφορές που να σέβονται περισσότερο το περιβάλλον. Έτσι, η Ευρώπη των πόλεων θα πάρει μια πιο συνεργατική και τολμηρή μορφή.
 
Τέλος, οφείλουμε να εμπλακούμε περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προσπάθειες που καταβάλουμε, οι πολιτικές που ακολουθούμε στις πόλεις μας, οφείλουν να συμβάλλουν στην υιοθέτηση παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα. Πρέπει να στηριχθούμε στα δίκτυα των πόλεων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων που δεσμεύονται στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές διαταραχές για να ευνοηθεί μια παγκόσμια διακυβέρνηση.
 
Από τη Διάσκεψη Κορυφής της Γης στο Ρίο το 1992, εδώ και 23 χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη ψάχνουν τη διεθνή συναίνεση για να αντιμετωπίσει την πρόκληση των κλιματικών διαταραχών που δεν σταματά να επιδεινώνεται. Σήμερα, δεν έχουμε επιλογή. Η επόμενη Διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015, οφείλει να δείξει ότι γνωρίζουμε πλέον το μέγεθος της διακύβευσης. Ήδη από τώρα, οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις μπορούν να συμβάλουν στον αγώνα κατά των κλιματικών διαταραχών προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις σε τοπικό επίπεδο.
 
Στις 26 Μαρτίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις των άλλων πόλεων σε όλο τον πλανήτη – στην Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Ασία – να εφαρμόσουν πρωτοποριακές τοπικές λύσεις. Μονάχα ενωμένοι, χάρη στις πόλεις που σχηματίζουν δίκτυο και συνεργάζονται με τους πολίτες, τους ΜΚΟ, την επιστημονική κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο, θα μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά.
 
Αφού οι μεγαλουπόλεις έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές διαταραχές, ας βρούμε μαζί τον δρόμο ενός αειφόρου μέλλοντος. Η συνεργασία των πόλεων στην οποία δεσμευόμαστε οφείλει να οδηγήσει σε συντονισμένες λύσεις. Χρειαζόμαστε πιο συχνά λύσεις από κοινού.
 
Το κείμενο υπέγραψαν: Ana Botella (Δήμαρχος Μαδρίτης), Christy Burke (Δήμαρχος Δουβλίνου), Gérard Collomb (Δήμαρχος Λυών), Antonio Costa (Δήμαρχος Λισαβόνας), Alexiei Dingli (Δήμαρχος της La Vallette), Jordanka Fandakova (Δήμαρχος Σόφιας), Michael Häupl (Δήμαρχος Βιέννης), Anne Hidalgo (Δήμαρχος Παρισίων), Zoran Janković (Δήμαρχος Λουμπλιάνας), Frank Jensen (Δήμαρχος Κοπεγχάγης), Alain Juppé, (Δήμαρχος Μπορντώ), Boris Johnson (Δήμαρχος Λονδίνου), Γιώργος Καμίνης (Δήμαρχος Αθήνας), Sami Kanaan (Δήμαρχος Γενεύης), Eberhard van der Laan (Δήμαρχος Άμστερνταμ), Ignazio Marino (Δήμαρχος Ρώμης), Yvan Mayeur (Δήμαρχος Βρυξελλών), Michael Müller (Δήμαρχος Βερολίνου), Dario Nardella (Δήμαρχος Φλωρεντίας), Sorin Oprescu (Δήμαρχος Βουκουρεστίου), Jussi Pajunen, (Δήμαρχος Ελσίνκι), Giuliano Pisapia (Δήμαρχος Μιλάνου), Lydie Polfer (Δήμαρχος Λουξεμβούργου), Roland Ries (Δήμαρχος Στρασβούργου), Johanna Rolland (Δήμαρχος Nantes), Edgar Savisaar (Δήμαρχος Tallinn), István Tarlós (Δήμαρχος Βουδαπέστης), Karin Wanngård (Δήμαρχος Στοκχόλμης), Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης (Δήμαρχος Λευκωσίας), Artūras Zuokas (Δήμαρχος Vilnius)
 
Για περισσότερες πληροφορίες:  http://www.lemonde.fr/idees/article/2015/03/25/pour-lutter-contre-le-changement-climatique-les-villes-s-engagent-et-l-europe-doit-les-appuyer_4600894_3232.html#yQbAVZeYEM9WvEKV.99

Δήλωση της 26ης Μαρτίου, 2015
Έχοντας επίγνωση της διακύβευσης της επερχόμενης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015 («COP 21»).

Έχοντας επίγνωση του ότι η επιστήμη μας προειδοποιεί για τους σημαντικούς κινδύνους τους οποίους θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας εάν δεν αλλάξουμε ριζικά τους τρόπους παραγωγής και τον τρόπο ζωής μας στα επόμενα χρόνια.

Έχοντας επίγνωση του ότι οι πόλεις, όπου ζει σήμερα το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και όπου θα ζει μέχρι το 2050 τα δύο τρίτα των κατοίκων του πλανήτη μας, συμβάλλουν πάντα μαζικά στην εκπομπή αερίου του θερμοκηπίου,
Έχοντας επίγνωση του ότι τα αστικά κέντρα τα οποία εκτίθενται στις κλιματικές αλλαγές, αποτελούν ταυτόχρονα σημαντικούς χώρους καινοτομίας και δίνουν αποφασιστικές αειφόρες λύσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης, ιδίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνοντας έτσι την δέσμευση των κρατών, της αστικής κοινωνίας και του ιδιωτικού τομέα.

Έχοντας επίγνωση του ότι η κλιματική πρόκληση αντιπροσωπεύει τόσο έναν καταναγκασμό όσο και μία ευκαιρία για την δημιουργία νέων μορφών πλούτου και απασχόλησης, ιδίως για τους νέους των πόλεών μας.

Εμείς, οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών και των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, που εκπροσωπούμε πέραν των 60 εκατομμυρίων κατοίκων και δύο τρισεκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ, υπενθυμίζουμε ότι:

Ο αγώνας ενάντια στις κλιματικές αλλαγές είναι προτεραιότητα των πόλεών μας καθώς και η ευημερία των συμπολιτών μας.

Πάνω από 6000 ευρωπαϊκές πόλεις, σχηματίζοντας δίκτυο και ενώνοντας τις δυνάμεις τους, δεσμεύτηκαν ήδη μέσω της Σύμβασης της Δημάρχων, να μειώσουν κατά τουλάχιστον 20% της εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου έως το 2020.

Οι δράσεις που αναλήφθηκαν για τον στόχο αυτόν, χάρη στο «plans Climat» τον πόλεών μας, επέτρεψαν την σημαντική μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου  στην Ευρώπη, την ενίσχυση μιας πολιτικής προσαρμογής για την πρόληψη και τον έλεγχο των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, αλλά και την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, την μείωση της ενεργειακής πενίας, τον αγώνα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία επηρεάζει την υγεία των πολιτών ανεξαρτήτου γενιάς, καθώς και την δέσμευση των περιοχών μας και των επιχειρήσεών τους για μια ενεργειακή μετάβαση.

Αναγνωρίζουμε την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις πόλεις και τα ευρωπαϊκά δίκτυα των πόλεων προς όφελος του κλίματος και της αειφορίας των δημόσιων συμβάσεων.

Υπενθυμίζουμε την ανάγκη μίας εναρμονισμένης, εθνικής και ευρωπαϊκής δυναμικής για την στήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών οι οποίες είναι και το προσοδοφόρο έδαφος της οικολογικής καινοτομίας.

Εμείς, οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών και των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, ενώπιον των εκπροσώπων των δικτύων ευρωπαϊκών πόλεων και τοπικών αυτοδιοικήσεων, δεσμευόμαστε:

Να αναφέρουμε περιοδικώς και δημοσίως στις Συνελεύσεως των αιρετών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των πόλεών μας και των συμπολιτών μας, τις προσπάθειες που έγιναν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Να ενισχύσουμε τις τρέχουσες πολιτικές μας και να επιδιώξουμε, με το σύνολο των εταίρων μας, να μειώσουμε κατά τουλάχιστον 40% τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, να αυξήσουμε σημαντικά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας, προς εναρμόνιση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Να ενισχύσουμε την συνεργασία μας και την ανταλλαγή εμπειριών με τις πόλεις ολόκληρου του κόσμου, οι οποίες επιθυμούν να δεσμευτούν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αναπτύσσοντας μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, προσαρμοζόμενοι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και επιτρέποντας την πρόσβαση σε όλους στις καθαρές ενέργειες.

Και για να πάμε ένα βήμα πιο μακριά, δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις δημοτικές επενδύσεις για την ενθάρρυνση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των υπηρεσιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι οποίες είτε υπάρχουν ήδη είτε πρόκειται να δημιουργηθούν. Η ενεργή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων στον τομέα των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, όταν αυτό είναι εφικτό, θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο στενού και διάφανου διαλόγου με τον ιδιωτικό τομέα.

Είμαστε έτοιμοι, από αυτή την άποψη, να επέμβουμε κατά προτεραιότητα στους τομείς οι οποίοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου: μεταφορές, παλαιά κτήρια ή κτήρια με ανεπαρκή μόνωση, ενεργειακός ανεφοδιασμός και αξιοποίηση αποβλήτων.

Γι’αυτό, καλούμε τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/24/ΕΕ της 26ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία ενθαρρύνει την δημιουργία συμπράξεων δημόσιων προμηθειών μεταξύ ευρωπαϊκών δήμων.

Χωρίς αναμονή, αρχίζουμε πιλοτικά έργα σε εθελοντική βάση, για την κοινή προμήθεια ή επένδυση σε δημόσια περιουσία και πράσινες υπηρεσίες, προς όφελος των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Τέλος, καλούμε το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσουν την στήριξή τους στην δράση των πόλεων προς όφελος του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, ώστε να επωφεληθούν άμεσα από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Υπό αυτή την οπτική γωνία, θεωρούμε ότι οι στόχοι των πόλεων και οι στόχοι του Σχεδίου Juncker είναι οι ίδιοι: ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ενίσχυση της δραστηριότητας και των επενδύσεων για την δημιουργία θέσεων εργασίας, χάρη στην αειφόρο ανάπτυξη και την καινοτομία.

Έτσι επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συμβάλλουμε στις δεσμεύσεις των μη κρατικών φορέων, κυρίως των πόλεων και των τοπικών αρχών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτυχία της COP 21.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση και σας δίνουμε ραντεβού στο Παρίσι για την COP 21.
 
(Click the icon to open the file)
(Click the icon to open the file)
(Click the icon to open the file)
(Click the icon to open the file)
(Click the icon to open the file)
Άλλες Ανακοινώσεις